Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Karjeros konsultantė S.Bareikė: ieškodami darbo ar ruošdamiesi pokalbiui nepraleiskite 3 svarbių žingsnių

Karjeros konsultantė Simona Bareikė pastebi, kad, žengiant naują žingsnį savo karjeros kelyje, žmonės dažnai praleidžia esminius žingsnius.
Pokalbis dėl darbo
Pokalbis dėl darbo / 123rf.com nuotr.

Tinkamai atlikti namų darbai, prieš pradedant ieškoti darbo, bei atsakingas pasiruošimas, kaip save pristatyti pokalbių metu, padeda ne tik surasti savo svajonių darbą ir organizaciją, bet ir sumažina šio proceso metu kylantį nerimą.

Dažnai pasiruošimas pradedamas nuo informacijos rinkimo apie organizaciją, joje vyraujančią kultūrą ar poziciją, į kurią kandidatuojama, tačiau, kaip pastebi karjeros konsultantė S.Bareikė, pirmiausia vertėtų skirti kokybiško laiko pagalvojimui apie save, atsakant sau į tris svarbius klausimus:

Deimantės Rudžinskaitės nuotr./Simona Bareikė
Deimantės Rudžinskaitės nuotr./Simona Bareikė

1. Kokios yra mano vertybės?

Vertybės – nėra greitai besikeičiantys dalykai, bet laikui bėgant ar pasikeitus gyvenimo aplinkybėms, jos taip pat gali kisti ar keisti prioritetų tvarką. Įsivardinus pagrindines savo gyvenimo vertybes, reikėtų apgalvoti, kaip jos galėtų atrodyti darbinėje aplinkoje. Pavyzdžiui:

  • Nuolatinis tobulėjimas. Kaip organizacijoje galėčiau realizuoti šią vertybę? Dalyvaudamas mokymuose, turėdamas galimybes įsitraukti į organizacijoje veikiančias vidines darbuotojų ugdymo programas ar kitokiais būdais?
  • Šeima. Ar gerai jausiuosi organizacijoje, kurioje bendra veikla po darbo, renginiai bei savaitgalio projektai yra įprasta įmonės kultūros dalis? Ar man priimtina praktika atsakyti į laiškus ir skambučius vakarais bei savaitgaliais, kai laiką po darbo norėčiau skirti tik šeimai?
  • Įdomus darbas. Kas man yra įdomus darbas? Jei man, pavyzdžiui, svarbu dinamika darbe ir besikeičiantys projektai, kokia organizacija galėtų atitikti šiuos kriterijus?

2. Kokia yra man tinkama aplinka darbui?

Kiekvienam žmogui reikalinga skirtinga aplinka, kad galėtų užtikrinti savo produktyvumą. Dažnai šie svarbūs momentai išryškėja pervargus, kai labai norisi tam tikrų sąlygų, siekiant atlikti užduotis kiek įmanoma produktyviau. Tad, prisiminus savo ankstesnes darbines patirtis, galima užduoti sau tokius klausimus:

  • Komanda. Kokioje komandoje man geriausiai sekdavosi dirbti ir kodėl? Tai gali būti tokie kriterijai, kaip komandos dydis, komandos narių kompetencijos. Galbūt jus žavi galimybė dirbti tarptautinėje komandoje ar noras praleisti su komanda laiką ne tik darbo metu, bet ir po jo.
  • Biuras. Atsižvelgiant į dabartinius namų biurus ir senąją patirtį, kokį santykį norėčiau palaikyti? Ar noriu visą laiką dirbti biure, o galbūt kaip tik turėti galimybę daugiau laiko dirbti namuose? Keliauti ir dirbti?
  • Darbo vieta. Kokiame kabinete/vietoje man sekdavosi dirbti geriausiai? Kokios sąlygos gelbėdavo, kai reikėdavo itin susikaupti: tylos zonos, galimybė rezervuoti sau susitikimų kambarį ar kitos sąlygos?
  • Biuro vieta. Kaip man labiausiai patikdavo pasiekti biurą: automobiliu, viešuoju transportu, dviračiu, pėsčiomis? Kokį atstumą noriu įveikti ir kiek laiko galiu tam skirti? Ar yra galimybė saugiai palikti dviratį prie biuro, ar yra nemokama automobilių stovėjimo aikštelė?

3. Kas svarbiau: produktas/paslauga ar organizacinė kultūra?

Pasitaiko situacijų, kai žmonės kandidatuoja į darbo vietą dėl organizacijos kultūros, pavyzdžiui, laisvo darbo grafiko, neribojamų atostogų dienų skaičiaus ar galimybės lankytis pasaulinio lygio konferencijose. Bet darbo pokalbių metu priartėjus prie temos apie produktą ar paslaugą, kurią kuria/ teikia organizacija, pokalbiai nebebūna tokie sklandūs, nes kandidatai neturi pakankamai žinių apie organizacijos veiklą.

Produktas ar paslauga, tikėtina, bus tai, kam skirsite didelę dalį savo darbo dienos. Ir tai, kas turėtų skatinti gilinti savo žinias, imtis naujų projektų ar kitaip augti kaip srities profesionalui. Antra vertus, net jei bus labai įdomu dirbti su produktu/paslauga, bet pertraukėlių ar pietų metu nebus, su kuo pasikalbėti arba organizacijoje bus bendraujama jums visiškai nepriimtinu būdu – džiaugsmas dėl kuriamo produkto ar teikiamos paslaugos, tikėtina, kad nepadengs abiejų aspektų.

Nuoširdus laiko skyrimas sau ir atsakymų paieška į šiuos tris klausimus ne tik padės susidėlioti kriterijus, pagal kuriuos rinksitės, į kurias organizacijas ar pozicijas kandidatuoti, bet ir padės pasiruošti klausimus, kuriuos jums bus svarbu užduoti potencialiam darbdaviui pokalbio metu bei, svarbiausia, išsirinkti organizaciją ir poziciją, kurioje galėsite atliepti savo pamatinius darbo organizacijoje poreikius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas