Geras turinys neatostogauja. Prenumerata vos nuo 0,50 Eur/mėn!
Išbandyti

Karo patirtys žmones veikia nevienodai: psichologai padeda pabėgėliams įveikti šoką ir kaltės jausmą

„Juos tebekausto nerimas, baimė, kaltė... Kad jie čia saugūs, o artimiesiems virš galvų tebekrenta bombos… Dalis jų vis dar negali nei valgyti, nei miegoti, nuolat seka situaciją namuose, todėl kenčia dėl patiriamų psichosomatinių sutrikimų“, – psichologinį pabėgėlių portretą piešė neatlygintinai sveikatos paslaugų platformoje manodaktaras.lt ukrainiečius nuo karo pradžios konsultuojanti psichologė Renata Jasevičienė
Pokalbis su vaiku
Pokalbis su vaiku / 123RF.com nuotr.

Nors karas tęsiasi jau daugiau nei mėnuo, Ukrainos žmonės tame pat siaube, kaip ir pirmą jo dieną, nei skausmas, nes stresas jiems neatlėgo.

„Pirminis šokas ir pasimetimas dėl karo Lietuvoje besiglaudžiantiems žmonėms dar nėra praėjęs“, – konstatuoja klaipėdietė R.Jasevičienė.

Neatlygintinai Ukrainos pabėgėlius konsultuojanti psichologė R.Jasevičienė sako, kad svarbiausia – nuo jų „nuimti” kaltės jausmą
Neatlygintinai Ukrainos pabėgėlius konsultuojanti psichologė R.Jasevičienė sako, kad svarbiausia – nuo jų „nuimti” kaltės jausmą

Ji, kaip ir kelios dešimtys jos kolegų iš visos Lietuvos, savanoriškomis psichologinėmis konsultacijomis gelbėja nuo karo šoko, baimės ir kaltės jausmo kenčiančius ukrainiečius.

Neatlygintinai pabėgėlius iš Ukrainos per platformą manodaktaras.lt konsultuojantys Lietuvos psichologai siekia padėti atsikratyti to kaltės jausmo, kad jie ne namuose, ne su ginklu rankoje, o ten, kur dangus saugus.

Karo patirtys, pašnekovės tikinimu, atvykusius iš Ukrainos veikia labai nevienodai, yra kas dairosi darbų, bet yra ir nepasikeliančių dėl bejėgiškumo iš lovos: „Mes ir neskubiname, kartojame, kad reikia išbūti toje būsenoje, tame skausme, reikia tai išgyventi.“

Kurį laiką Ukrainos namų rūsiuose ir metro stotyse glaudęsi ir artimųjų netekę ar juos ginti tėvynėje palikę karo pabėgėliai ir šiandien išgirdę neatpažįstamą ar praskrendančio lėktuvo keliamą triukšmą, krūpčioja.

„Tuo metu savo artimųjų besiilginčios ukrainietės gyvos iliuzija, kad už trijų savaičių atgal, namo, išvažiuos ir gyvens ten. Norisi jas kuo atsargiau suturėti ir pasakyti, kad, matyt, taip dar nebus.

Daugeliui jų psichologinės konsultacijos pirma rimta galimybė atvirai išsikalbėti apie tai, ką patyrė, kokiose aplinkybėse Ukrainoje buvo, kaip iš šalies išvyko... Pajutusios pasitikėjimą moterys atsiveria, o tada liejasi susikaupęs srautas jau nevaldomai“, – apie savanoriavimo patirtis manodaktaras.lt platformoje atsiliepia Klaipėdoje gyvenanti psichologė.

Jos tvirtinimu, bendrauti per nuotolį žmones išmokė pandeminis laikotarpis, todėl ir dabartinėmis aplinkybėmis psichologinės konsultacijos su tais, kurie Ukrainoje ar kituose miestuose, bet nori išsikalbėti, puikiai veikia.

Dažnas konsultuojamas gal net atsiveria daugiau nei gyvai bendraujant, o jei dar yra galimybė kamerą išjungti, pokalbininkas jaučiasi saugus ir ramus.

„Kartu su Sveikatos apsaugos ministerija ir Psichologų sąjunga prieš kelias savaites pristatę psichologinės pagalbos iniciatyvą per manodaktaras.lt matome, kad ši paslauga įgauna pagreitį: Ukrainos pabėgėliams teikti nemokamas vaizdo konsultacijas šiandien užsiregistravę per 60 Lietuvos psichologų savanorių“, tikino vienas iš šios iniciatyvos sumanytojų, manodaktaras.lt atstovas Martynas Burba.

Psichologinės pagalbos ieškantiems ukrainiečiams pagalbos ranką tiesiantys savanoriai sulaukia registracijų iš Lietuvoje esančių karo pabėgėlių ir iš užsienio.

„Mūsų siūloma paslauga pasiekia vis daugiau žmonių, kuriems tai aktualu. Svarbiausia, jog vaizdo konsultacijoms galima užsiregistruoti iš bet kurio geografinio taško.

Su platformoje užsiregistravusiais savanoriais jau konsultavosi žmogus iš Ukrainos, taip pat sulaukiame užklausų ir iš kitų šalių, kur šiuo metu yra apsistoję ukrainiečiai, bet jie tiesiog neturi galimybės gauti psichologo pagalbos. Taigi, mūsų iniciatyva tampa aktuali ir už Lietuvos ribų.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pastatus įdomiais daro ne tik fasadai: kodėl svarbu, kad jie galėtų pasakoti istorijas?
Reklama
Gal pats metas dalyvauti „Saulėlydžio“ sagos maratone? Visos dalys jau „Telia Play“ platformoje
Reklama
Parama gamtai gali būti ir tvaresnė, ir stilinga: „Lidl“ ir Lietuvos jūrų muziejus pristato unikalią suvenyrų kolekciją
Reklama
Išmanūs transporto infrastruktūros sprendimai – naujasis pažangos etapas pasitelkiant 5G
Užsisakykite
15min naujienlaiškius