Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Karšta tendencija: sekso „badas“ – kodėl ji vertinama prieštaringai?

Nors tai gali skambėti netikėtai, tačiau seksas šiuo metu yra antrame plane. Naujoji tendencija, vadinama seksualiniu badavimu, yra būtent tai, kaip ji skamba. Žmonės sąmoningai nutraukia lytinius santykius, kad gautų įvairios tariamos psichinės ir fizinės naudos.
Seksas
Seksas / Shutterstock nuotr.

Žmonės teigia, kad pasibaigus „badui“ jaučia didesnį proto aiškumą, emocinį artumą su partneriu ir seksualinį užsidegimą. Tačiau šie teiginiai yra nepatvirtinti. Kol kas nėra jokių mokslinių įrodymų, kad seksualinis badavimas daro visus tuos dalykus, apie kuriuos kalbama. Tačiau dr. Emily May, „Private Sugar Club“ sekso terapeutė teigia, kad yra atvejų, kai seksualinis badavimas gali būti naudingas, rašoma women.com.

Seksualinio badavimo esmė

Seksualinio badavimo esmė – perspektyva. Dr. Emily May portalui Women.com aiškina, kad tai leidžia susidaryti aiškesnį santykių vaizdą ir atskleidžia kitus būdus, kuriais klestite kaip pora.

„Tai nėra apie savęs atėmimą, tai yra apie žingsnio žengimą atgal, kad pamatytumėte savo santykius iš šono ir kas jus sieja, – pasakoja daktarė E.May. – Kartais pamirštame, kad intymumas – tai ne tik tai, kas vyksta tarp paklodžių. Seksualinis badavimas gali išryškinti visus kitus jūsų bendravimo būdus.“

Seksualinio badavimo tikslas – sutelkti dėmesį į visa kita, kas jus jungia, ir paraginti poras sąmoningiau rūpintis romantika ir artumu, kai seksas laikinai nevyksta. Kiek laiko truks sekso atsisakymas, priklauso tik nuo jūsų ir jūsų partnerio. Kai kurie žmonės „TikTok“ pranešė, kad bando tai daryti savaitę. „Reddit“ tinkle žmonės dalinosi nuo vieno iki trijų mėnesių praktika.

Taip pat svarbu pažymėti, kad seksualinis badavimas nėra tas pats, kas, pavyzdžiui, celibatas. Pastaroji sąvoka reiškia, kad žmonės susilaiko nuo seksualinio artumo visą gyvenimą dėl religinių priežasčių. Čia kalbama apie lytiškai aktyvius žmones, nusprendusius padaryti laikiną pertrauką.

Seksualinio badavimo privalumai

Gali būti, kad laikinas gyvenimas be sekso poroms gali būti emociškai naudingas. Ekspertė daktarė Emily May moterims sako, kad, nustojus akcentuoti seksą, gali atsiverti kiti santykių ryšiai. „Be abejo, sekso badas turi daugybę emocinės naudos, – sako daktarė E.May. – Atsitraukę nuo sekso kuriam laikui galite įsijausti į savo santykių niuansus. Galbūt iš naujo atrasite, kaip jums patinka bendrauti su partneriu be spaudimo fiziškai santykiauti.“

Be to, pasibaigus tokiam eksperimentui ir intymumas tampa daug prasmingesnis – tikimasi, tai gali įžiebti seksualinę ugnį.

Dr. E.May sako, kad kai kurie teigė, jog kai negalvojo apie seksą, turėjo daugiau protinės energijos. „Kai kurie tai išbandę mano klientai sako, kad jautėsi mažiau išsiblaškę ir keistai sustiprėję“, – aiškina ekspertė. Ir prideda, kad kai nuolat neužsiimate seksu ir negalvojate apie jį, galvoje atsiranda erdvės kitoms gyvenimo sritims, kurioms reikia dėmesio, nors mokslinių įrodymų tam ir nėra.

Nesitikėkite stebuklo

Tiesa, nemanykite, kad laikinas sekso atsisakymas sutvarkys ar išgelbės santykius.

„Nors teiginiai apie kibirkšties atgaivinimą daugeliu atvejų gali būti teisingi, tačiau tai nėra burtų lazdelė, kuri sukurtų stebuklą, – sako daktarė Emily May. – Tačiau laukimas gali būti seksualus, o rutinos sulaužymas gali priminti, kodėl apskritai mėgstate seksą. Esu mačiusi porų, kurios po seksualinio badavimo grįžta labiau susijaudinusios ir labiau įsitraukusios“.

Tačiau daktarė E.May pažymi, kad seksualinis badavimas negali užglaistyti kitų santykių problemų. „Visada perspėju, kad jei yra gilesnių problemų, pavyzdžiui, bendravimo ar nuoskaudų, susilaikymas jų neišspręs“, – sako daktarė E.May. Jei esama didesnių problemų, puiki idėja yra išmėginti porų terapiją.

Ką apsvarstyti prieš pradedant seksualinį badavimą

Jei jūs arba jūsų partneris norite tai išbandyti, turėkite omenyje keletą naudingų dalykų. Aiškiai bendraukite su partneriu apie badavimo trukmę; dar svarbiau – atvirai kalbėkite apie ketinimus. Seksualinio badavimo tikslas – sustiprinti intymumą kitais santykių būdais, tapti artimesniems partneriui ir pažvelgti į seksą kitu kampu, kad abu galėtumėte prie jo grįžti atsinaujinę.

Dr. Emily May ragina žmones įsitikinti, ar jie nesinaudoja seksualiniu badu dėl kitų priežasčių. „Įsitikinkite, kad to nesirenkate kaip bausmės ar pabėgimo, – sako ji. – Yra daugybė atvejų, kai poros nutraukia lytinius santykius dėl netinkamų priežasčių, o galiausiai tik dar labiau atitolsta vienas nuo kito.“ Taigi labai aiškiai pasakykite partneriui, kodėl norite seksualinio badavimo ir ko tikitės iš jo gauti.

Galiausiai, per daug nesijaudinkite, jei tai nepavyks. „Nieko baisaus, jei jums tai nepasiteisins, – sako daktarė May. – Tai tik viena iš daugybės technikų, kurias galima naudoti siekiant pagerinti savo seksualinį gyvenimą.“ Taigi, jei seksualinis badavimas jums patrauklus, būtinai jį išbandykite. Tačiau nesijauskite, kad viskas pasmerkta, jei per vieną naktį tai nepadarys stebuklo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas