Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kas rodo, kad jūsų santykiai toksiški? Įsivertinkite

Nuolatinis pavydas, paramos trūkumas ir jausmas, kad turite tiesiog šokinėti apie savo partnerį bei jo poreikius. Manipuliavimas, hierarchiniai santykiai ir itin dažnas neteisybės jausmas. Tai tik keli toksiškų santykių, dėl kurių gyvenimas gali virsti košmaru, apibūdinimai. Itin dažnai vienas iš partnerių tokius nuodingus santykius kenčia ilgus metus, gyvena gyvenimą, kuriuo, o galiausiai ir savimi, nėra patenkintas bei nusivylęs. Bet iš tiesų viskas slepiasi būtent sąjungoje, kur nėra esminių dalykų – pagarbos ir lygiavertiškumo. Pirmas žingsnis kitokio gyvenimo link – atpažinti, kad jūsų santykiai yra būtent tokie.
Toksiški santykiai
Toksiški santykiai / Shutterstock nuotr.

„Healthline“ dalijasi punktais, kuriuos reikėtų įvertinti, siekiant suvokti, ar jūsų santykiai yra žalingi? Jei dauguma žemiau paminėtų punktų yra tarsi apie jus, jūsų partnerį ir apie jūsų ryšį, reikėtų rimtai pagalvoti apie ateitį.

Priklausomai nuo santykių pobūdžio, toksiškumo požymiai gali būti subtilūs arba labai akivaizdūs, aiškina daktarė Carla Marie Manly, kuri parašiusi ir knygą „Džiaugsmas iš baimės“.

Toksiški santykiai yra visai kas kita nei laimingų santykių istorija. Pasak santykių terapeuto Jor-El Caraballo, nesveikuose santykiuose gyvenantis asmuo gali nuolat jaustis išsekęs arba nelaimingas. O tai yra svarbi indikacija, kad kai kuriuos dalykus, o gal net ir pačius santykius, reikia keisti.

Kai esate toksiškuose santykiuose, ne visada lengva pastebėti raudonas vėliavėles, tačiau tikrai įmanoma.

Paramos trūkumas

„Sveiki santykiai yra grindžiami abipusiu noru, kad kitam žmogui sektųsi visose gyvenimo srityse“, – tikina J. Caraballo. O kai santykiai tampa nuodingi, vieno iš partnerių pasiekimas tampa varžybomis.

Trumpai tariant, laikas, kurį praleidžiate kartu, nebėra teigiamas. Nesijaučiate palaikomi ar padrąsinami, negalite pasitikėti artimu žmogumi. Susidaro įspūdis, kad jūsų poreikiai ir interesai vienas kitam nėra nesvarbūs. Kiekvienam, arba vienam iš partnerių, rūpi tik savi tikslai.

Galbūt neretai net jaučiate paniekos prieskonį, o tai – jau pirmosios skyrybų prognozės.

Žeminantis bendravimas

Vietoj geranoriškumo ir abipusės pagarbos dauguma jūsų pokalbių yra kupini sarkazmo ar kritikos. Galbūt neretai net jaučiate paniekos prieskonį, o tai – jau pirmosios skyrybų prognozės.

Ar pagaunate save sakant pašaipias pastabas draugams ar šeimos nariams? Galbūt pašaipiai kartojate tai, ką jie pasakė, kai jie yra kitame kambaryje? Galbūt net pradedate vengti artimų žmonių skambučių vien todėl, kad pailsėtumėte nuo neišvengiamų ginčų ir priešiškumo.

Pavydas arba pavyduliavimas

Nors retkarčiais patirti šiek tiek pavydo yra visiškai normalu, J. Caraballo aiškina, kad tai gali tapti problema. Jei pavydas trukdo jums teigiamai mąstyti apie partnerio sėkmę, tai jau nėra gerų santykių pagrindas.

Tas pats pasakytina ir apie pavydą dėl santykių su kitais žmonėmis. Taip, tai visiškai natūrali žmogaus emocija. Vis tik, kai ji sukelia nuolatinį įtarinėjimą ir nepasitikėjimą, tai gali labai greitai sugriauti jūsų santykius.

Kontroliuojantis elgesys

Ar jūsų partneris nuolat klausinėja, kur esate? Galbūt jį erzina tai, kad nežino, ką darote kiekvieną sekundę, arba tai, kad atsakote į žinutes ne akimirksniu?

Toks elgesys gali būti susijęs su pavydu ar nepasitikėjimu, tačiau jis taip pat gali rodyti ir kontrolės poreikį. Abu šie veiksniai gali prisidėti prie santykių toksiškumo.

Apmaudas

Laikydami senas nuoskaudas, neatsiverdami pokalbiui, vis labiau tolstame nuo sveikų santykių. „Laikui bėgant nusivylimas ar apmaudas gali susikaupti atverti didžiulę prarają tarp partnerių“, – pažymi J.Caraballo.

Vida Press nuotr./Santykių krizė
Vida Press nuotr./Santykių krizė

Atkreipkite dėmesį į tai, ar nepradėjote savo nuoskaudas laikyti užantyje, nes tiesiog nesijaučiate saugus kalbėti. Jei negalite pasitikėti partneriu, bijote, kad jis jūsų neišklausys ir nepaguos, tai jūsų santykius labai priartina prie toksiškų.

Nesąžiningumas

Jei dažnai turite meluoti apie savo buvimo vietą ar tai, su kuo iš tiesų susitinkate, nes tiesiog norite išvengti konfliktų, bijote, kaip partneris reaguos, jei pasakysite tiesą – tai labai stiprus nuodingų santykių požymis.

Nepagarbos modeliai

C.M. Manly sako, kad nuolatinis vėlavimas, atsitiktinis įvykių „pamiršimas“ ir kitas elgesys, rodantis nepagarbą jūsų laikui, yra raudonos vėliavos.

Aišku, reikia suprasti, kad visi žmonės laiką planuoja skirtingai. Ne visi vienodai vykdo planus ir interpretuoja susitarimus, vis dėlto, jei vieną iš partnerių trikdo toks elgesys, reikėtų apie tai kalbėtis ir aiškintis. Jei elgesys yra tyčinis ir nesikeičia net po pokalbių, tai – labai prastas ženklas.

Neigiama finansinė elgsena

Dalijimasis finansais su partneriu dažnai reiškia tam tikrus susitarimus dėl to, kaip partneriai elgiasi su pinigais – taupo, atideda, kokias rimtesnes išlaidas nusimato.

Nuolatinis vėlavimas, atsitiktinis įvykių „pamiršimas“ ir kitas elgesys, rodantis nepagarbą jūsų laikui, yra raudonos vėliavos.

Vis dėlto, šis kelias ne visiems partneriams pasiteisina, nes požiūris į finansus gali ir nesutapti. Jei susitarėte dėl finansinių sprendimų, o vienas iš partnerių nuolat nepaiso šių susitarimų, pavyzdžiui, perka brangius daiktus arba išsiima dideles pinigų sumas, tai gali sukelti rimtų konfliktų.

Nuolatinis stresas

Įprasti gyvenimo iššūkiai – šeimos nario liga ar darbo praradimas – žinoma, gali sukelti įtampą jūsų santykiuose. Tačiau nuolatinė įtampa, net jei nesusiduriate su stresu iš išorės, yra svarbus rodiklis, kad kažkas negerai.

Nuolatinis stresas gali neigiamai paveikti fizinę ir psichinę sveikatą, todėl dažnai galite jaustis nelaimingi, psichiškai ir fiziškai išsekę arba apskritai blogai jaustis.

Jūsų poreikių ignoravimas

Tai, kad sutinkate su viskuo, ko nori jūsų partneris, net jei tai prieštarauja jūsų norams ar komforto lygiui, yra neabejotinas toksiškumo požymis, sako klinikinės psichologijos daktarė Catalina Lawsin.

Fotolia nuotr./Santykių krizė
Fotolia nuotr./Santykių krizė

Įsivaizduokite situaciją, kad artimasis jus kviečia kartu praleisti savaitgalį, sakote – tinka bet kuri data, tik ne per mamos gimtadienį 17 d. Vėliau sužinote, kad buvo suplanuota būtent ta diena, kuri jums netinka, tačiau pasakyti nedrįstate, nes nenorite veltis į barnį. Jei tokios situacijos jums pažįstamos, turite rimtai apsvarstyti jūsų santykius.

Prarasti santykiai

Jei nustojote leisti laiką su draugais ir šeima, kad išvengtumėte konflikto su partneriu, arba kad nereikėtų aiškintis, kas vyksta su jūsų santykiais – tai neabejotinas žalingų santykių rodiklis.

Nedrįstate kalbėti

Nerimaujate, kad iškeldami problemas, norėdami aptarti vieną ar kitą santykių detalę, sukelsite didžiulę įtampą, todėl vengiate konfliktų ir visas problemas ar rūpesčius pasiliekate sau. Tiesiog imate gyventi vienas ir tik su pačiu savimi. Tai – visiškai nepanašu į partnerystę.

Ar įmanoma pataisyti toksiškus santykius?

Daugelis žmonių mano, kad žalingi santykiai yra pasmerkti, tačiau taip yra ne visada. Lemiamas veiksnys? Abu partneriai turi norėti keistis, sako C. M. Manly. Tiesa, ji akcentuoja, kad pokytis gali įvykti tik tada, jei jo nori abi pusės, vienos pusės pastangos šiuo atveju yra bevaisės.

Atvirumas išorės pagalbai

Kartais, kad viskas grįžtų į senas vėžes, reikia pagalbos – individualių ar porų konsultacijų.

Turite abu suvokti, kad prašyti pagalbos nėra gėda. Kartais negalite pastebėti visko, kas prisideda prie toksiškumo, nes žvelgiate iš santykių vidaus, o santykių konsultantai yra išmokyti pasiūlyti neutralų požiūrį bei nešališką paramą.

Jie taip pat gali jus išmokyti naujų konfliktų sprendimo būdų ir strategijų, kad būtų lengviau sukurti sveikesnius modelius, kurie išliktų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Ekspertai įvertino: ko reikia, kad Lietuvos verslai klestėtų?
Reklama
Sporto veiklų įvairove ir dalyvių gausa Telšiuose pažymėta Sporto diena
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito