Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kodėl žmonės būna neištikimi? Santykių ekspertai atskleidžia tris priežastis

Ekspertai sako, kad tiek moterys, tiek vyrai gali būti vienodai neištikimi, tačiau priežastys, kodėl taip atsitinka, skiriasi.
Pora
Pora / 123RF.com nuotr.

Kokios jos? Santykių žinovai atskleidžia, kad tai susiję su keliais veiksniais, rašoma goodhousekeeping.com.

Dažniausiai dėl neištikimybės buvo kaltinami vyrai, tačiau laikui bėgant ši mintis tapo netiesa. „Tradiciškai teigiama, kad moterys apgaudinėja, nes yra nepatenkintos esamais santykiais, o vyrai dėl to, kad ieško seksualinės įvairovės arba pasitaikė tinkama proga“, – sako profesorė Zhana Vrangalova iš Niujorko universiteto.

Ji prideda, kad tai aktualu ir šiandien, tačiau neištikimybės atotrūkis tarp jaunesnių kartų lyčių vis mažėja. „Vyresnėse kartose daugiau apgaudinėdavo vyrai, o dabar tiek vyrai, tiek moterys vienodai linkę į neištikimybę. Be to, dabartinės kartos neištikimybės priežastys yra panašesnės nei vyresnių kartų“, – sako profesorė.

Žinoma, yra tam tikrų skirtumų tarp vyrų ir moterų. „Neseniai atliktas tyrimas parodė, kad vyrai yra linkę apgaudinėti dėl priežasčių, susijusių su seksualiniu potraukiu ir įvairove, tam tikrų situacijų, pavyzdžiui, girtumo. Bet kuriuo atveju, tiek vyrai, tiek moterys apgaudinėja dėl trijų pagrindinių priežasčių – partnerio meilės trūkumo, seksualinės įvairovės troškimo ir jau minėtų situacinių veiksnių“, – sako Zh.Vrangalova.

Seksualinė įvairovė

Sociologijos profesoriaus asistentė dr. Alicia Walker iš Misūrio valstijų universiteto metus kalbėjosi su nesantuokinius ryšius turėjusiomis moterimis, kad galėtų parašyti knygą „The Secret Life of the Cheating Wife“. Ji atrado, kad daugelis moterų apgaudinėja dėl seksualinės įvairovės.

„Atlikdama moterų neištikimybės tyrimus aš pastebėjau, kad moterys tam ryžosi norėdamos išlikti pagrindinėje partnerystėje. Tai reiškia, kad jos manė, jog, jeigu jų seksualiniai poreikiai nebus patenkinti, teks išardyti šeimą ir sudaužyti partnerio širdį. Nė viena neištikimybei nesiryžo paprastai ir lengvai – po daugybės metų bandymų pagerinti savo santuoką, jos nusprendė žengti tokį žingsnį“, – kalbėjo A.Walker.

123RF.com nuotr./Pavydas
123RF.com nuotr./Pavydas

Nepasitenkinimas santykiais

Įdomu tai, kad moterys ne visada apgaudinėja dėl to, jog nori išsaugoti savo pirminę partnerystę.

„Kartais viskas priešingai – jos nori sugriauti santykius, kuriuose jaučiasi įkalintos. Dažnai tokios moterys turi partnerius, kurie atrodo malonūs, tačiau iš tikrųjų yra kontroliuojantys, emociškai nepasiekiami ir spaudžiantys. Moterys bando keisti situaciją, lankytis porų terapijoje, paskatinti partnerį augti emociškai, tačiau, jeigu tai nesuveikia, neištikimybė tampa priežastimi palikti partnerį“, – sako klinikinė psichologė Charlynn Ruan.

Jeigu telefonas niekada nepaleidžiamas iš rankų, slepiamas ar net laikomas vonios kambaryje maudantis, metas pasikalbėti su antrąja puse.

Ji prideda, kad visa tai lydi kaltės jausmas. Heteroseksualių porų tyrimai atskleidžia, kad moterys dažniau nei vyrai inicijuoja skyrybas ir yra laimingesnės po skyrybų nei vyrai. „Moterims, kurios kovoja su kaltės jausmu dėl noro palikti partnerį, kurios jaučia, kad yra reikalingos ir nemano, kad jų pačių laimė yra pakankamas pasiteisinimas užbaigti santykius, neištikimybė tampa išeitimi“, – sako psichologė.

Arba dar vienas niuansas. Moteriai, kuri nepasiruošusi išeiti, gali būti būdingas elgesys, kurį psichologai vadina „nesaugiu prisirišimu“. Ką tai reiškia? „Šiems žmonėms neištikimybė yra kaip būdas išlaikyti atviras galimybes ir užsitikrinti, kad jie nebus įskaudinti ar palikti“, – sako santykių ekspertas Markas Williamsas.

Jis prideda, kad tokiems žmonėms labai svarbu jaustis saugiai ir užtikrintai ir, jeigu tam atsiranda grėsmė, pavyzdžiui, iškyla konfliktas, jie gali dėmesio ir patvirtinimo ieškoti kitur. „Gera žinia ta, kad šias problemas galima išspręsti. Su žmonėmis, kuriems būdingas nesaugus prisirišimo stilius, labai sunkiai dirbame, kad surastume kitus būdus, kaip reguliuoti stiprias emocijas“, – teigia M.Williamsas.

Neištikimybės ženklai

Jeigu manote, kad santykiai pašlijo ir jūsų ryšys trūkinėja, o partneris galvoja apie neištikimybę, atkreipkite dėmesį į šiuos ženklus. Kaip teigia klinikinė psichologė Kathy Nickersons, yra trys „raudonos vėliavėlės“ – tai telefono slėpimas, dingstantys pinigai ir nepaaiškinamas laiko praleidimas.

Jeigu jūsų partneris ar partnerė išsisukinėja ir negali paaiškinti, kur buvo didžiąją dalį dienos, vyksta kažkas įdomaus. Lygiai tas pats galioja ir daugybei susitikimų su žmonėmis, apie kuriuos nieko nesate girdėję. O jeigu telefonas niekada nepaleidžiamas iš rankų, slepiamas ar net laikomas vonios kambaryje maudantis, metas pasikalbėti su antrąja puse.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas