Legendinių asmenybių mitybos įpročiai

Manoma, kad talentingi žmonės turėtų maitintis ypatingiau. Juk genijams irgi reikia kalorijų! Tie, kurie paprastiems mirtingiesiems atrodo unikalūs ir nepasiekiami, turbūt turėtų ir gyventi, ir valgyti rafinuočiau. O kaip yra iš tikrųjų?
Stalo įrankiai
Stalo įrankiai / Fotolia nuotr.
Temos: 1 Levas Tolstojus

Agatha Christie

Agata Kristi
Agatha Christie

Pasak biografų, ši moteris, kuri niekada gyvenime neturėjo antsvorio, ne kartą buvo prisipažinusi, kad ji – nepataisoma smagurė: „Kai prisimenu, kokį kiekį maisto prarijau vaikystėje ir jaunystėje, stebiuosi, kaip man pavyko išlikti tokiai liesai“, – sykį atviravo legendinė detektyvų autorė.

Dietologo patarimas: leiskite vaikui valgyti tiek, kiek jam norisi. Svarbiausia, kad jis nesijaustų alkanas. Tokie vaikai, kurių tėvai nevaržo, išaugę dažniausiai neturi problemų dėl mitybos sutrikimų.

 

Levas Tolstojus

Levas Tolstojus
Levas Tolstojus

Vienas garsiausių rusų rašytojų pusryčiams pageidaudavo avižinės košės ir miežių kavos. Į košę jis dažniausiai dar įmušdavo kiaušinį. Pietums L.Tolstojus mėgdavo užkirsti barščių su raugintais kopūstais. Tik štai paskutiniaisiais gyvenimo metais rašytojas nevalgė mėsos ir žuvies.

Dietologo patarimas: visuomet valgykite pusryčius – jie teiks energijos pirmajai dienos pusei.

 

Alfredas Nobelis

Alfredas Nobelis
Alfredas Nobelis

Nors kasdieniame gyvenime švedų chemikas ir dinamito išradėjas vengė delikatesų, namuose jis dažnai rengdavo vakarėlius, garsėjusius itin gurmaniškais valgiais. A. Nobelis nevartojo alkoholio, nerūkė ir nuolat laikydavosi dietos.

Dietologo patarimas: veiksmingiausia sveiko saiko dietos laikytis ne tris dienas, ne savaitę, o visą gyvenimą. Tada niekuomet nekils problemų dėl antsvorio.

 

 

Salvadoras Dali

Salvadoras Dali
Salvadoras Dali

„Valgau tik tai, kas padeda išsaugoti kūno formas. Visa kita mano protas tiesiog atmeta“, – tikindavo ekstravagantiškas dailininkas. Jo mitybos įpročiai išties buvo originalūs. Tarkime, pusryčiams jūrų ežiai ir duonos riekelė su sviestu, o pietums – česnakų sriuba. S. Dali rūsų kilmės žmona Gala įpratino vyrą prie juodųjų ikrų.

Dietologo patarimas: žmogui reikia įvairaus maisto. Ir visai nebūtina už jį mokėti itin brangiai. Tiesiog vietoj keptų bulvių pasitroškinkite kopūstų. Valgiaraštį paįvairinti galima netgi nusipirkus dėžutę šprotų.

 

Nikolajus Gogolis

Nikolajus Gogolis
Nikolajus Gogolis

Rusų literatūros žvaigždė netgi buvo sukūrusi kulinarijos žodyną, kuris buvo išleistas su pirmuoju „Vakarų vienkiemyje ties Dukanka“ leidimu. Mėgstamiausias rašytojo patiekalas buvo makaronai, kuriuos galėjo valgyti nors ir triskart per dieną. Taip pat nebuvo abejingas saldėsiams, ypač įvairiausiems sausainiams prie arbatos. Amžininkai prisimena, kad N. Gogolis sugebėdavo gauti tokių riestainiukų, bandelių, džiūvėsėlių, kokių nebūdavo jokiuose kituose namuose.

Dietologo patarimas: kartą per dieną neatsisakykite deserto. Gliukozė naudinga smegenų darbui.

 

Michailas Bulgakovas

Michailas Bulgakovas
Michailas Bulgakovas

Legendinio romano „Meisteris ir Margarita“ autorius garsėjo kaip didelis gurmanas, o maistas buvo išsamiai aprašomas jo knygose. Kūrinyje „Meisteris ir Margarita“  kulinarine egzotika dvelkiančių epizodų išties nestinga: „Kiaušiniai „Kokot“, „Pievagrybių piurė puodeliuose“ ar „Strazdų filė su triufeliais“... Iš tikrųjų M. Bulgakovas ne visada galėjo lepintis tokiais valgiais. Tačiau kai gaudavo nemenką honorarą, iškart traukdavo į padorų restoraną.

 

Kiaušinių KOKOT receptas

Sakoma, kad tą paprastą patiekalą galima įsimylėti iš pirmo kąsnio, bet iš pradžių reikia pasitreniruoti, kad trynys išties būtų minkštas, o baltymas – kietas.

Reikės: keraminio puodelio, 1 kiaušinio, 2 šaukštų grietinėlės, 2 šaukštų tarkuoto fermentinio sūrio, 1 šaukšto sviesto, 2 riekelių baltos duonos, žiupsnelio druskos.

Puodelį ištepkite sviestu (puse šaukšto). Kad lygiai jis pasiskirstytų, trumpam jį įdėkite į įkaitintą orkaitę. Įmuškite kiaušinį, pagal skonį pasūdykite, supilkite grietinėlę, užbarstykite sūrio, uždėkite likusius sviesto gabaliukus. Į skardelę įpilkite verdančio vandens, kiškite ją į iki 160 °C įkaitintą orkaitę ir ant jos dėkite puodelį su kiaušiniu 15-ai minučių. Štai ir paprasta, bet neprasta „bulgakoviška“ kiaušinienė.

 

Taip pat skaitykite:

5 Coco Chanel pamokos: kvepalams - taip, svogūnams - ne!

Džeimso Bondo valgiaraščio ypatumai

Levo Tolstojaus gyvenimo aistros

Mitybos taisyklės pagal Gretą Garbo

Legendinė meilės istorija: Salvadoras Dali ir Gala

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kai norai pildosi: laimėk kelionę į Maldyvus keturiems su „Lidl Plus“
Reklama
Kalėdinis „Teleloto“ stebuklas – saulėtas dangus bene kiaurus metus
Reklama
85 proc. gėdijasi nešioti klausos aparatus: sprendimai, kaip įveikti šią stigmą
Reklama
Trys „Spiečiai“ – trys regioninių verslų sėkmės istorijos: verslo plėtrą paskatino bendradarbystės centro programos