Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lygios vyrų ir moterų teisės: 2020-aisiais skųstasi dėl būsto nuomos, lytinių organų medicininės patikros, netinkamos reklamos

Ingrida Šimonytė, Aušrinė Armonaitė, Viktorija Čmilytė-Nielsen. Trys moterys – trys lyderės, kurių vedamos partijos laimėjo šiemet vykusius Seimo rinkimus. „Trys moterys, valdysiančios Lietuvą“, „Ar naujoji moterų vadovaujama Lietuvos Vyriausybė yra geresnės lyčių lygybės šalyje ženklas?“ – tokios žiniasklaidos antraštės pasirodė netrukus po rinkimų. Aštuoni vyrai ir šešios moterys. Taip atrodo šios kadencijos Vyriausybė, o tiek moterų joje iki šiol dar nėra buvę. Tačiau žvelgiant į besibaigiančius metus visgi panašu, jog trijų rinkimus laimėjusių partijų lyderės ir naujoji Vyriausybė kol kas tėra tik lygių galimybių viršelis.
Biuras
Biuras / Vida Press nuotr.

– 90 proc. dėl avarijų kalti vyrai.

– Kodėl?

– Nes mašinų raktelius duoda moterims.

***

– Kodėl Dievas iš pradžių sukūrė vyrą, o tik po to – moterį?

– Nes iš pradžių jam reikėjo nupiešti eskizą, prieš nutapant šedevrą.

Sakoma, kad anekdotai yra realybės veidrodis. Ir tai, matyt, nėra visai laužta iš piršto, kalbant apie mūsų visuomenės stereotipus.

Tačiau, vertinant rimčiau, lygių galimybių situacija Lietuvoje kol kas dar nedžiugina. Lyčių lygybės situacijos pokytį geriausiai atspindi Europos lyčių lygybės instituto (EIGE) skaičiuojamas Lyčių lygybės indeksas. Pagal šiemet paskelbtąjį, Lietuvoje progresas vyksta labai lėtai.

Diskriminaciją dėl lyties patiria ir moterys, ir vyrai, o lygių galimybių kontrolieriams per metus tenka reaguoti į pačias įvairiausias situacijas bei tirti skundus. Ne visi jie būna pagrįsti, tačiau istorijos – pačios įvairiausios.

Todėl, prieš apžvelgiant tendencijas, smalsu peržvelgti, kokius skundus šiemet nagrinėjo Lygių galimybių kontrolieriaus tarnyba.

Pavyzdžiui, tarnybai buvo apskųsta, jog būstas nuomojamas tik merginoms arba poroms – skelbimų platformoje buvo toks skelbimas.

Skelbime nurodytu telefono numeriu paskambinusiems kontrolieriams buto savininku prisistatęs asmuo paaiškino, kad merginoms ir poroms būstas nuomojamas, nes vonios lubos yra labai žemos, todėl vaikinams tai gali sukelti nepatogumų. Paaiškinti, kodėl jis taip mano, nuomotojas negalėjo. Už tokį skelbimą jam skirtas įspėjimas.

Tarnybai buvo apskųsta, jog būstas nuomojamas tik merginoms arba poroms.

Istorijų per metus būta ir daugiau. Į kontrolieriaus tarnybą kreipėsi translytė moteris – pakeitus lytį ir pasikeitus asmens kodui išaugo transporto priemonių valdytojų civilinės atsakomybės privalomasis draudimas.

Ieškota atsakymų į klausimą, ar nėra diskriminuojami vyrai, kai naktiniame klube neimamas įėjimo mokestis iš merginų.

Beje, šiemet į kontrolierių akiratį pateko ir buvęs sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga – nustatyta, kad keisdamas vaikų alergologo profesinės kvalifikacijos suteikimo tvarką ministras neužtikrino moterų lygių galimybių įgyti vaikų alergologo kvalifikaciją.

Tarnyboje šių metų pavasarį gautas skundas dėl galimos diskriminacijos lyties pagrindu, kuomet mokytojoms moterims yra privaloma atlikti sveikatos patikrą pas gydytoją ginekologą, o mokytojams vyrams nėra privalu atlikti lytinių organų patikros pas gydytoją urologą.

Pastarasis skundas, kurio tarnyba sulaukė iš vienos Biržuose dirbančios mokytojos, buvo pripažintas nepagrįstu, mat nėra reikalavimo atlikti lytinių organų patikrą, tai yra pasitikrinti sveikatą pas gydytoją akušerį ginekologą (taip pat ir gydytoją urologą).

Ugdymo įstaigos atstovo teigimu, mokykla niekada nenurodo, pas kuriuos gydytojus tikrintis, tai atlieka sveikatą tikrinanti įstaiga. Biržų poliklinika, atsakydama į Lygių galimybių kontrolieriaus tarnybos klausimus, teigė, kad profilaktinei sveikatos patikrai atitinkamas nukreipimas pas gydytojus specialistus: moterų – pas gydytoją ginekologą, o vyrų – pas gydytoją urologą, yra rekomendacinio pobūdžio paties atvykusio asmens gerovei, siekiant ankstyvos onkologinių ligų diagnostikos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Ekspertai įvertino: ko reikia, kad Lietuvos verslai klestėtų?
Reklama
Sporto veiklų įvairove ir dalyvių gausa Telšiuose pažymėta Sporto diena
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito