Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Nenorit sekso? Gydytoja endobiogenikė atsakė, ar dėl gali būti kalti hormonai

Seksualinis gyvenimas galiu būti banguojantis ir veikiamas pačių įvairiausių faktorių. Daugeliui kyla klausimas – jeigu nebenoriu sekso, o mano libido žemas, galbūt kalti hormonai? Nors hormonai daro didelę įtaką mūsų savijautai ir pačiai gyvenimo kokybei, jie nėra visa lemiantys.
Seksas
Seksas / Shutterstock nuotr.

Kaip teigia gydytoja, dėstytoja ir endobiogenikė Yuliya Asovskaja, hormonai, žinoma atlieka savo vaidmenį seksualiniame gyvenime, bet negalime atmesti ir visų kitų faktorių – nuo emocinės būsenos iki išorinės įtakos.

Dovilės Jakštaitės nuotr./Yuliya Asovskaja
Dovilės Jakštaitės nuotr./Yuliya Asovskaja

„Vienas iš tų lytinių hormonų, kurį reikėtų paminėti – tai testosteronas, kuris didina mūsų lytinį potraukį ir jo darni veikla būtina, kad seksualinis gyvenimas gyvuotų. Kitas svarbus hormonas progesteronas, taip pat – estrogenas – jie būtini moteriai, kad ji susijaudintų, makšties lubrikacijai ir pan. Štai menopauzės metu hormonai keičiasi ir tuo metu moteris gali pajausti, kad potraukis dingo, o dėl to bus kaltas testosteronas, kadangi jo – gali sumažėti. Dar paminėčiau, kad dopaminas taip pat atlieka labai svarbų vaidmenį lytiniame gyvenime, kad gerai jaustumėmės. Mes sakome, kad jis yra atlygio laukimo hormonas, bet palaiko ir libido“, – sako endobiogenikos specialistė.

– O jeigu testosterono moterys turi pernelyg daug? Kas tuomet?

– Jeigu testosterono pernelyg daug, jis pernelyg aktyvus, gali sutrikti mėnesinių ciklas, moterys gali susidurti su policistinių kiaušidžių sindromu, padidėjusiu plaukuotumu, plaukų slinkimu. Bet čia reikėtų paminėti, kad bet kurio hormono disbalansas turės įtakos savijautai.

– Vadinasi, hormonų balansas reikalingas, kad lytinis gyvenimas būtų kokybiškas?

– Ne tik tai – žinoma, svarbus ir visų hormonų balansas, bet reikėtų žvelgti plačiau ir įvertinti kitus faktorius. Labai svarbu išvis išsiaiškinti visas įmanomas priežastis, jeigu jūsų seksualinis gyvenimas netenkina, pavyzdžiui, streso hormonas kortizolis gali numušti norą mylėtis. Vadinasi, čia reikėtų žiūrėti, kas tą stresą sukelia ir pradėti reikėtų ne nuo hormonų reguliacijos, bet nuo streso valdymo.

Padėti gali ir miego režimo paisymas. Beje, alkoholio, nikotino vartojimas, narkotikai lygiai taip pat gali mažinti libido. Taip pat tą gali daryti ir kai kurie vaistai, todėl jei reguliariai vartojate vaistus ir yra sutrikęs libido, reikia pasitarti su gydytoju. Dar vienas svarbus faktorius – mūsų mityba, tačiau reikia žinoti, kokius hormonus reguliuoti, kadangi negalime šaudyti į žvirblius iš patrankos ir pradėti vartoti, pavyzdžiui, įvairius papildus. Taip galime ir pataikyti, ir nepataikyti. Pavyzdžiui, moteriai dažnai dėl sumažėjusio libido skiria tam tikrus papildus, kurie turėtų padėti palaikyti testosteroną, bet jeigu priežastis, dėl kurio libido žemas yra visai ne tai, toks vartojimas gali būti žalingas, turėti šalutinių poveikių. Tad mano patarimas – pirmiausia reikėtų aiškintis, kas iš tikrųjų daro įtaką savijautai.

Dažnai hormonai būna pasekmė. Lytiniai hormonai labiausiai gali pakisti tam tikrais gyvenimo etapais, cikliškumais, pavyzdžiui, moterims – tai menopauzė, o vyrams – andropauzė. Todėl visuomet patarčiau į libido sumažėjimą žvelgti plačiau.

– Ar gali būti hormonai būti susiję su itin aukštu libido?

– Taip, – tai gali būti tiek lytinių hormonų, tiek dopamino veiklos pokyčiai, kurie daro įtaką aukštam libido, tačiau praktikoje su tuo susiduriu retai, dažniau žmonės skundžiasi būtent sumažėjusiu lytiniu potraukiu.

Dar vienas pastebėjimas – lytinis potraukis pas žmones yra įgimtai skirtingas. Jeigu vyras ir moteris turi skirtingą potraukį, nebūtinai reiškia, kad kažkuriam padidėjęs ar sumažėjęs libido – tai gali būti jų norma, kuri nedera su vienas kito norais.

– Ar per daug sekso gali sukelti hormonų disbalansą?

– Vėlgi, reikėtų suvokti, kad sekso kiekis individualus kiekvienai porai. Kas šiuo atveju yra pernelyg daug? Jeigu sekso kiekis sukelia stresą žmogui, tiek vyrui, tiek moteriai, arba sekso nenorime, bet juo užsiimame, tada galima kalbėti apie hormonų disbalansą. Bet čia reikia įvertinti daugybę faktorių.

– Ar hormonai yra susiję su orgazmo stiprumu?

– Tokių tyrimų man skaityti neteko, tačiau jeigu įvertintume, pavyzdžiui, tai, kad jei moteris nesusijaudina, nes išsiskiria per mažai estrogenų, aišku, jai bus sunkiau patirti orgazmą. Sakyčiau, tai loginė grandinė.

Vyrams sunkiau orgazmą patirti galima dėl erekcijos sutrikimų, kurie susiję ne tik su lytinių hormonų funkcijomis, bet ir nervų sistemos funkcijos pokyčiais, nes tiek simpatinė, tiek parasimpatinė sistemos svarbios gerai erekcijai.

Tačiau niuansų, kas gali sutrukdyti pasiekti orgazmą, yra gerokai daugiau.

– O kokios natūralios priemonės galėtų padėti sureguliuoti lytinius hormonus ir padidinti libido?

– Turime kalbėti apie tai, kad svarbiausia – sveikas gyvenimo būdas, streso valdymas, taip pat patarčiau nebijoti kalbėti su partneriu, kas patinka ir kas ne, kadangi gali būti blokų, emocijų, kurios neleidžia priimti savo kūno ir poreikių. Reikia žiūrėti į visa tai labai holistiškai ir prisilaikyti sveikos mitybos, kadangi įtaką daro ir tai, ką valgome – pakankamas kiekis skaidulų, baltymų, augalinių gerųjų riebalų taip pat labai svarbu.

Todėl hormonai tikrai ne visada kalti, kad jūs nenorite sekso, tačiau jeigu jūsų gyvenime viskas gerai, o libido dingęs, visada galite kreiptis į gydytoją arba specialistą, atlikti tyrimus ir ieškoti priežasties bei sprendimo, kuris jums padėtų labiausiai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas