Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Neringa Rekašiūtė. Kodėl mes nebesimylime?

„Moterims reikia kontrolės, o vyrams – kad pasipist tikrai gautų“, – sako kažkoks programeris developeris aitičnikas startaperis savo zoom call'e, o aš sėdžiu šalia jo kavinėje, atsivertusi baltą wordo lapą ir pasiruošusi rašyti apie seksą. Tiksliau, jo stygių, mažėjimą, nykimą iš mūsų – moderniųjų vargdienių – gyvenimų. Mokslininkai vieningai sutaria: visoks seksas – vaginalinis, oralinis, analinis, net ir paauglių masturbacija, visose amžiaus kategorijose nyksta iš mūsų gyvenimų. Žmonės prieš 30 metų ir netgi 2009-ųjų žmonės mylėjosi daugiau, negu šiandien mylimės mes. Kas mums nutiko?
Neringa Rekašiūtė
Neringa Rekašiūtė / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

O kas nutiko man? Pavyzdžiui, gavau dovanų vadinamąjį „butt plug“ iš vienos internetinės sekso prekių parduotuvės, bet panaudojau jį tik telefonui paremti, filmuodama instagramo laivus. Galiausiai, sekso žaislas nuriedėjo kažkur už lovos ir pranyko dulkinose tamsybėse. Arba štai visai neseniai vienoje bendradarbystės erdvėje administratorius pasiūlė man pasidėti kompiuterį ant knygų, kad jis būtų akių lygyje. Sakė, šitas knygas atsivežė iš namų balkono, kuriame jos dūlėjo nenaudojamos. Viena iš kompiuterį parėmusių knygų buvo „Kama Sutra“. Atrodo, šiandien gyvename su mažai sekso, daug persidirbimo, chroniškai skaudančiais nuo žiūrėjimo į ekranus kaklais, o sekso knygomis ramstome tik savo kompiuterius.

1991 metais vieno mokslinio seksualinio elgesio tyrimo respondentai teigė, jog mylisi penkis kartus per mėnesį, 2001 metais šis skaičius sumažėjo iki keturių kartų, o 2012 – iki trijų kartų. Ką sužinosime 2023 metais, kai planuojama paskelbti naujus tyrimo duomenis? Ir ką gi tai reiškia žmonių priedermei? Reguliarus seksas, anot psichologų bei visuomenės sveikatos specialistų, yra svarbi žmonių gerovės ir sveikatos sudedamoji dalis. Jis mažina stresą, agresiją, kuria tvirtesnius tarpusavio ryšius, stiprina kognityvines funkcijas, atpalaiduoja ir gerina nuotaiką. Ei, vos nepamiršau: gimstamumas! Daugiau sekso = daugiau vaikų, o juk dėl drastiško gimstamumo mažėjimo visame Vakarų pasaulyje jau seniai skamba pavojaus varpai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas