Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Norite dažniau mylėtis? Štai ką turite padaryti vienas dėl kito

Greičiausiai apie tai girdėjote, bet dabar šį dalyką patvirtina ir mokslininkai. Teksaso universiteto psichologijos tyrėjai nustatė stiprų ryšį tarp kasdienių rūpesčių dalinimosi su antrąja puse ir pasitenkinimą teikiančio seksualinio gyvenimo.
Seksas
Seksas / Shutterstock nuotr.

Teksaso universiteto Ostine atliktas tyrimas parodė, kad kasdienis stresas yra vienas iš labiausiai paplitusių veiksnių, trukdančių gyventi pasitenkinimą teikiantį romantišką gyvenimą.

2024 m. kovo 25 d. žurnale „Personality and Psychology Bulletin“ paskelbtame tyrime, kurį atliko Teksaso universiteto mokslininkai, buvo siekiama išanalizuoti, kaip stresas veikia porų intymumą tiek seksualiniu, tiek kitais būdais.

Šiuo tikslu buvo „įdarbintos“ 144 neseniai susituokusios, heteroseksualios poros, neturinčios vaikų. Praėjus maždaug 18 ir 30 mėnesių po santuokos sudarymo, dalyvių buvo paprašyta užpildyti dviejų savaičių trukmės kasdienę apklausą ir atsakyti į klausimus apie jų streso lygį ir intymumą.

Tai, ką tyrėjai nustatė apie stresą ir intymumą, apskritai nenustebino. „Pačios dienos rūpesčiai pasirodė veikiantys seksualinį poros gyvenimą kur kas stipriau nei nuolat patiriamas stresas“, – pažymėjo jie. Padidėjęs stresas poroms reiškė mažiau sekso ir mažiau fizinio prieraišumo akimirkų, tačiau streso lygis, dėl kurio kilo intymumo problemų, buvo daug žemesnis, nei jie tikėjosi.

Kitaip tariant, katastrofiški įvykiai nesumažino intymumo ir seksualinio aktyvumo taip, kaip kasdieniai „rūpesčiai“.

Tyrėjai tai aiškina sakydami: „Atsigaudami po įtemptos dienos, asmenys dažniau praleidžia šį kritinį laiką emociškai ir fiziškai atsitraukdami nuo partnerio, o tai gali trukdyti pozityviems santykiams.“ Paaiškėjo, kad moterys dėl šio spaudimo dažniau atsisakydavo ryšio.

Tyrėjų komanda teigia, kad tai atkartoja anksčiau šiame amžiuje atliktus tyrimus, kurie taip pat parodė, kad „moterys mažiau linkusios užsiimti seksualine veikla tomis dienomis, kai patiria daugiau streso“.

Tai geras priminimas abiem poros pusėms, kad jos turėtų daugiau laiko skirti abipusiam atsipalaidavimui ir nepamiršti, kad šiuolaikiniame greitai besikeičiančiame pasaulyje svarbu stabtelėti ir prisiminti, kad palaikantis laikas kartu yra vienas iš labiausiai įrodytų būdų užsitikrinti ilgus ir laimingus metus kartu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas