Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Per karantiną gimusi Julijos ir Edgaro meilė įkvėpė sukurti stalo žaidimą poroms

Kaunietė, rinkodaros specialistė Julija Petrošiūtė ir Ignalinos atominėje elektrinėje dirbantis, Dūkšte gyvenantis Edgaras Lozda susitiko daugiau nei prieš trejus metus. Draugystė virto meile, o šis jausmas įkvėpė komunikacinį žaidimą, kuriuo šiandien, norėdami prakalbinti vienas kitą, naudojasi daugybė kitų porų.
Julija Petrošiūtė ir Edgaras Lozda
Julija Petrošiūtė ir Edgaras Lozda / Pranešimo aut. nuotr.

Julijos ir Edgaro meilės istorija galėtų tapti romantiniu filmu. Pora netrukus švęs vestuves, bet jei ne atviri pokalbiai, jos vargu ar būtų įvykusios. „Susitikome vasarą, – pasakoja Julija. – Mano draugė Kotryna pakvietė pasisvečiuoti pas savo močiutę Ignalinos krašte. Vakare ji pasiūlė susitikti su jos vaikystės draugu Edgaru. Pirtelė prie ežero, miškas, lieptelis, romantika...“

Edgaras pasakoja tą vakarą išvydęs simpatišką, aukštą, linksmą ir drąsią merginą. Visi trys žiūrėjo į krintančias žvaigždes, šnekučiavosi ir, neabejotinai, su Julija apsikeitė pirmaisiais simpatijos ir flirto ženklais.

Vakaru prie ežero pažintis nesibaigė. Julija pakvietė naująjį pažįstamą vykti į kelionę, kuri jų santykiams ir tapo lemtinga. Apie trapų ryšį pora iš pradžių nepasakojo netgi juos supažindinusiai Kotrynai, norėjome būti visiškai tikri, kad santykiai tęsis toliau.

Pranešimo aut. nuotr./Julija Petrošiūtė ir Edgaras Lozda
Pranešimo aut. nuotr./Julija Petrošiūtė ir Edgaras Lozda

Savaitgaliais jiedu važinėjo vienas pas kitą – iš Kauno į Dūkštą arba iš Dūkšto į Kauną. „O paskui prasidėjo pandemija ir karantinas, taigi, turėjome apsispręsti, ar būsime kartu ir kur būsime“, – prisimena Julija. Tada ir jai, ir Edgarui atrodė, kad gyventi gamtoje per karantiną yra geriau nei būti mieste. Tai, kad Julija galėjo dirbti nuotoliu lėmė jų sprendimą persikelti į Dūkštą.

Gyvenimas kartu atnešė ne tik didžiulį džiaugsmą, bet ir nesusipratimų. Atvira ir daug bendraujanti Julija niekaip negalėjo suprasti, kodėl Edgaras taip nenoriai kalba apie gyvenimą, praeitį ir sunkiai įsileidžia į savo vidų.

Kai jiedu susitiko, Julijai buvo 28-eri, o Edgarui – 31-eri. Abu suaugę, abu turintis tvirtas savo vertybes, skirtingus įsivaizdavimus, kokie turi būti santykiai ir kaip galima spręsti kylančius nesusipratimus. „Aš – atvira, linkusi komunikuoti, dalintis savo praeities pamokomis. Edgaras – gerokai uždaresnis, vengiantis žvalgytis į praeitį, dalintis savo patirtimis. Man tikrai reikėjo laiko suprasti skirtumus, kad nesitikėčiau, jog jis elgsis taip, kaip paprastai elgiuosi pati“, – santykių pamokas prisimena Julija.

Būtent tos pamokos Julijai padiktavo komunikacinio žaidimo poroms „Noriu tave pažinti“ idėją: „Buvo ruduo, karantinas, ilgi vakarai, abu dirbame nuotoliu... Kažką tikrai reikėjo veikti kartu, filmų jau nebesinorėjo žiūrėti. Internete radau žaidimų poroms, tačiau visi jie buvo užsienio kalba. Tada ir pagalvojau: kaip gaila, kad panašių neturime lietuviškai, – Edgaras nekalba angliškai, aš nekalbu rusiškai, vienintelė kalba, kuria galime bendrauti, yra lietuvių.

Po kurio laiko atėjo mintis, kad tokių porų, kaip mes, turbūt yra ir daugiau. Gal ir jie ieško prasmingos veiklos dviese? Idėja pasidalinau su Kotryna, jai ji patiko, taigi, mes nusprendėme sukurti lietuvišką žaidimą poros komunikacijai ir smagiam, prasmingam laikui kartu“.

Pranešimo aut. nuotr./Kortų žaidime „Noriu tave išgirsti“
Pranešimo aut. nuotr./Kortų žaidime „Noriu tave išgirsti“

Idėja gana greitai tapo kūnu. Merginos kreipėsi į psichoterapeutą Dainių Jakučionį, kad šis padėtų profesionaliai suformuluoti klausimus, o Julija su Edgaras ėmėsi juos bandyti. Pirmąjį vakarą pora aptarė apie 50 klausimų. Kitus du vakarus nieko kito ir neveikėme, tik juos uždavinėjo ir į juos atsakinėjo. Klausimai taip įtraukė, kad norėjosi dar ir dar, ir dar.

„Per tuos vakarus vienas apie kitą sužinojome daugybę paprastų ir gilesnių dalykų, daug daugiau nei per visus draugystės metus. Ištrauki kortelę – „Kokios partnerio savybės tave labiausiai erzina?“ Na, argi tiesiog šiaip sakysi, kad erzina neplauti indai? Bežaisdami, pamažu pradėjome suprasti, kad klausimai leidžia paprastai atsakyti į erzinančius klausimus, dar po metų išmokome nelaukti, kol emocijų bombos pradės sproginėti, o iškart sakyti, kas patinka ir kas nepatinka“, – apie savo bendravimo patirtis kalba Julija.

Pirmasis Julijos ir Kotrynos sugalvotas žaidimas poroms „Noriu tave išgirsti“ pasirodė per karantiną. Julija jo net nepačiupinėjo – karantino sąlygos neleido nuvažiuoti į Kauną ir atsiimti žaidimą iš spaustuvės. Tai padarė Kotryna. Iki Kalėdų pirmąjį tiražą merginos jau buvo pardavusios, o tai tapo geriausiu įrodymu, kad toks vienas kito pažinimo įrankis reikalingas ne tik Julijai ir Edgarui, bet visoms poroms, norinčioms kurti dialogą ir ieškoti gilesnio tarpusavio ryšio.

Kortų žaidime „Noriu tave išgirsti“ yra 100 klausimų, kurie padeda reikšti jausmus, norus, poreikius. Žaidimas tinka ir heteroseksualioms, ir homoseksualioms poroms.

Julija pasakoja, kad pirmojo komunikacinio žaidimo sėkmė paskatino sukurti ir daugiau žaidimų: šeimoms merginos paskyrė žaidimą „Pažink mane“, o žaidimą „Pašnekesiai“ galima žaisti su draugais. Žaidimų kūrėjos tiki, kad kortelės yra žaisminga priemonė pradėti sunkiai besimezgantį pokalbį, pasikalbėti kitaip. Klausimus kūrėjos suskirstė į tris kategorijas – atvirus, intriguojančius ir žaismingus.

„Žaidimas mus su Edgaru išmokė kalbėtis nepatogiomis temomis, juk kur kas lengviau klausimo atsakomybę perduoti kortelei, o ne prisiimti ją pačiai. Dar ir dabar kartais, nuvažiavę į kavinę, išsitraukiame korteles ir sužaidžiame. Kaip įdomu, kad atsakymai į klausimus kartais nuskamba visai kiti, nei skambėjo prieš metus“, – pasakoja viena iš žaidimų kūrėja Julija.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas