Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Po kritikos dėl „toksiško“ vyrų festivalio – organizatorių atsakas: mes nesame „vyrų mokykla“

Į antradienį plačiai nuskambėjusią kritiką dėl neva mizoginija ir mačizmu persmelkto vyrų saviugdos festivalio „Tribes Fest ‘24“ sureagavo ir šio renginio organizatoriai. Jų teigimu, kai kurios festivalio veiklos buvo suprastos klaidingai, o pavieniai dalyvių veiksmai neatspindi tikrųjų „Genčių“ bendruomenės vertybių.
Festivalio organizatoriai sureagavo į Tomo Marcinkevičiaus kritiką
Festivalio organizatoriai sureagavo į Tomo Marcinkevičiaus kritiką / Asmeninio archyvo nuotr. / Shutterstock nuotr.

Kaip antradienį rašė 15min, vyrų asmeninio augimo bendruomenės „Gentys“ organizuojamame festivalyje „Tribes Fest ‘24“ sudalyvavęs vertėjas, portalo „Gyvenimas per brangus“ redkolegijos narys Tomas Marcinkevičius piktinosi, jog viso renginio fone sklandė ryškus mizoginijos jausmas.

„Galėtų moteris rasti gyvenimo prasmę šeimoje, bendruomenėje, namų židinyje, bet ne, užsimanė ir ji veiklos, ir lieki su tuo daiktu rankoje“, – tokius žodžius iš vieno festivalio dalyvio pasakoja nugirdęs jis, nors panašių remarkų būta ir daugiau.

Be kita ko, anot T.Marcinkevičiaus, festivalio metu dalyviai buvo mokomi, kaip būti „tikrais“ vyrais, kaip svarbu yra spinduliuoti „vyriška energija“. Šalia tokių kalbų, pasak jo, vienas iš festivalio vedėjų ėmė mušti būgnelį, liepė vyrams aplink jį rinktis ir prašė visų kartu garsiai šūkauti „Hu!“

Asmeninio archyvo nuotr./Tomas Marcinkevičius
Asmeninio archyvo nuotr./Tomas Marcinkevičius

Tai T.Marcinkevičių nemenkai papiktino, nes tuo pat metu „Gentys“ savo puslapyje skelbia, jog „vyriškumo guru“ būti nepretenduoja, nori paskatinti vyrus būti tokiais, kokie jie nori būti.

„Jau nuo pirmųjų festivalio minučių ima aiškėti, kad tai nėra visiškai tiesa: „hipotetinis archajiškas vyriškumas“ čia labai aiškus. Tai – vyras iš miško, rėkiantis „hu“ ir „ha“ neaiškioms figūroms. Kryptis, kurioje galime rasti „tikrą“ vyriškumą, mums brėžiama labai aiškiai“, – tvirtino redaktorius.

Į tokią vyro kritiką sureagavo ir patys festivalio „Tribes Fest '24“ organizatoriai. 15min raštu atsiųstame komentare jie, visų pirma, nuoširdžiai dėkojo T.Marcinkevičiui už dalyvavimą festivalyje bei jo pastabas.

Festivalio organizatorių nuotr./Festivalio „Tribes Fest '24“ akimirkos
Festivalio organizatorių nuotr./Festivalio „Tribes Fest '24“ akimirkos

„Tiek jo, tiek kitų festivalyje dalyvavusių vyrų grįžtamasis ryšys leidžia mums pastebėti daromas klaidas ir suteikia įžvalgų, padedančių kasmet tobulinti festivalį“, – teigė organizatoriai.

Visgi jie akcentavo, kad ne visi festivalyje dalyvavę žmonės iš tiesų priklauso „Gentims“, todėl iš pavienių jų veiksmų spręsti apie šios bendruomenės vertybes būtų netikslu. Organizatoriai patikino, jog „Gentys“ anaiptol nesiekia mokyti tariamo vyriškumo.

„Norime pabrėžti, kad „Tribes Fest ‘24“ ir „Genčių“ asmeninio augimo grupės yra atskiri projektai. Festivalio metu apie pusė dalyvių ir dauguma vedėjų nebuvo „Genčių“ bendruomenės nariai, todėl jie negali objektyviai atspindėti viso projekto.

Klaidinga teigti, kad „Gentys“ yra „vyrų mokykla“, kurioje mokoma, kaip būti „tikru vyru“. „Genčių“ programa remiasi bendražmogiškais principais ir vertybėmis, ji skirta emocinės sveikatos ir sveiko bendruomeniškumo ugdymui. Ta pati programa sėkmingai veikia ir moterų grupėse. Ateityje, remiantis šia metodika, planuojame burti ir mišrių lyčių grupes, nes emocinė sveikata ir bendruomeniškumas yra universalūs poreikiai“, – rašoma komentare.

Festivalio organizatorių nuotr./Festivalio „Tribes Fest '24“ akimirkos
Festivalio organizatorių nuotr./Festivalio „Tribes Fest '24“ akimirkos

Organizatoriai apgailestavo, jog kai kurių festivalio veiklų prasmę T.Marcinkevičius suprato klaidingai.

„Liūdna girdėti, kad Tomas festivalyje nesijautė saugiai ir žaismingas šūksnis „Hu!“ sukėlė nemalonių emocijų. Norime patikslinti, kad šio šūksnio funkcija nėra skatinti „archajiško vyriškumo“ ar „mačizmo“ efektą, o padėti sukurti stipresnį bendrystės jausmą tarp dalyvių, stovinčių užsiėmimų ratuose. Kituose festivaliuose tai stengsimės labiau akcentuoti naujiems dalyviams. Beje, šis šūksnis neretai naudojamas ir moterų genčių grupėse“, – teigė „Tribes Fest ‘24“ atstovai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas