Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Prieššventinis nerimas sprogsta pykčiu: kaip susivaldyti pačiam ir padėti kitam

Socialinė iniciatyva „Pasibelsk“ kviečia nelikti abejingiems ir pastebėti, kad šalia esančiam žmogui sunku suvaldyti prieš šventes kylantį nerimą, stresą ar pyktį, bei padėti jam neprarasti pusiausvyros. Ne mažiau svarbu ir pačiam neįsisukti į nesibaigiančių rūpesčių karuselę.
Prieššventinis slogutis
Prieššventinis stresas / 123RF.com nuotr.

Nebijokite prašyti pagalbos

Paramos vaikams centro psichologė, „Tėvų linijos“ vadovė Jūratė Baltuškienė sako, kad prieš šventes daugelį žmonių užvaldo nerimas, nes reikia ne tik baigti susikaupusius darbus, bet ir rasti laiko dovanų pirkimui, vaikų šventėms, pasirūpinti Kūčių ar Kalėdų vakariene, suplanuoti keliones pas giminaičius ir kita.

„Kai žmogus mato, kad visko nespės padaryti, jį užplūsta pyktis, kuris gali prasiveržti netikėtai ir būti išlietas ant vaikų, sutuoktinio, draugų arba pirmą kartą sutiktų žmonių. Jeigu stengiamasi prisiimti per daug arba per sunkių pareigų, anksčiau ar vėliau žmogus sprogsta“, – paaiškina psichologė.

Asmeninio archyvo nuotr./Jūratė Baltuškienė
Asmeninio archyvo nuotr./Jūratė Baltuškienė

Norint neprarasti pusiausvyros šiomis beprotiško skubėjimo ir įtampos dienomis, labai svarbu nebijoti prašyti pagalbos.

„Išbandę paprastą dalyką – pasitarę su sutuoktiniu, vaikais, broliu ar seserimi, daugelis nustemba išgirdę, kad dalį darbų mielai padarytų artimieji“, – atkreipia dėmesį J.Baltuškienė.

Labai padeda ir tikslus dienos planavimas, realiai įvertinant, ar visiems reikalams užteks laiko. Svarbu numatyti laiką ne tik darbams, bet ir poilsiui. Neturint pertraukėlių, įtampa ir nerimas kyla kur kas sparčiau, o tada dar sunkiau viską spėti.

TAIP PAT SKAITYKITE: Gudauskų sodyba per šventes virsta Kalėdų pasaka: užsiplieskia tūkstančiai lempučių

Klausimas „Kas nutiko?“ padeda kitam susivaldyti

Pastebėjus, kad šeimos narys, draugas ar kolega yra labai įsitempęs ir tuoj pratrūks arba neišlaikęs įtampos jau nesusivaldė, „Tėvų linijos“ vadovė pataria užduoti konkretų klausimą. Pavyzdžiui, paklausti, kas nutiko, arba pastebėti, kad žmogus atrodo įsitempęs, susijaudinęs ar piktas.

„Šiuo atveju ne taip svarbu, koks bus klausimas. Svarbiausia neapsimesti, kad nieko nepastebite, ir suteikti galimybę išsikalbėti. Jokių konkrečių patarimų žmogui dažniausiai nereikia, pakanka parodyti, kad jis gali garsiai išsakyti susikaupusius dalykus“, – pastebi J.Baltuškienė.

Beje, paprastą klausimą „Kas nutiko?“ uždavus nepažįstamajam gatvėje ar kaimynui, grįžtančiam namo, kai akivaizdžiai matyti, kad žmogus netenka pusiausvyros, galima jam padėti susivaldyti ir nepratrūkti užgauliais žodžiais.

Nustumti į šoną vaikai ima pykti

Labai svarbu, kad pasiruošimo šventėms erzelyje neliktų nustumti į šoną vaikai. Kartais tėvams gali atrodyti, kad dėmesys, kurio šiuo metu nori atžalos, yra dar vienas papildomas rūpestis, nes laiko tam nei ryte, nei vakare nebelieka.

Tačiau ne tik mažyliai, bet ir vyresni vaikai gali imti pykti ir jaustis atstumti, jeigu savaitę ar ilgiau kiekvieną dieną girdės: „Netrukdyk, nesipainiok po kojomis, pasitrauk, eik į savo kambarį.“

Psichologė pataria po dienos darbų neskubėti grįžti namo ir 15 minučių pasivaikščioti arba nors kelias minutes pasėdėti automobilyje, kad mintys atsipalaiduotų nuo rūpesčių. Nusiraminus visai nesunkiai galima rasti laiko apsikabinimui su vaiku, ramiam pokalbiui prie arbatos puodelio ar prieš miegą. Kartu tai gali būti ne tik pabuvimas su vaiku, bet ir puikus atsitraukimas nuo nesibaigiančių darbų.

Jeigu stengiamasi prisiimti per daug arba per sunkių pareigų, anksčiau ar vėliau žmogus sprogsta.

Nepaisant visų rūpesčių, į kuriuos įsuka pasiruošimas šventėms, reikėtų nepamiršti, kad tiek vaikai, tiek suaugusieji labiausiai trokšta ne brangių dovanų ar gurmaniškos vakarienės tobulai tvarkinguose namuose, o nuoširdaus artimųjų dėmesio ir ramaus laiko kartu.

TAIP PAT SKAITYKITE: Nekenčiu Kalėdų: 6 paprasti dalykai, kurie padės kovoti su šventine depresija


Iniciatyva „Pasibelsk“ susibūrė 2017 metais po tragiškos Mato istorijos Kėdainiuose. Ja kviečiama kiekvieną žmogų ir kaimyną reaguoti ir suteikti pagalbą, kai to akivaizdžiai reikia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai