Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Psichologas T.Lagūnavičius: kodėl žmogus žmogui tampa priešu?

Gyvename XXI amžiuje ir vadiname save civilizuotais žmonėmis. Kultūringai elgiamės ir kalbame. Mandagiai pasisveikiname ir atsisveikiname. Mokome savo vaikus kultūringo elgesio. Ir netikėtai atsiduriame situacijoje, kurioje aplinkiniai pasielgia neadekvačiai. Kaip socialiniai psichopatai, nors šitoks elgesys jiems visiškai nebūdingas. Kodėl taip atsitinka?
Pora ir anyta
Pora ir anyta / Vida Press nuotr.

„Yra įvairiausių mechanizmų, kurie skatina žmones smurtauti. Vienas jų – žmogaus požiūris į kitą žmogų kaip į daiktą ar į objektą“, – sako psichologas, Kauno jaunimo mokyklos direktorius Tomas Lagūnavičius. Kaip to išvengti? Kaip paaiškinti vaikams?

Dažnai žmonėms kalama į galvą, kad turintys kitokius požymius – skirtingi nei mes – yra blogi. Nes jų kitoks tikėjimas, rasė, elgesys ir pan. Tai įvardinama kaip netikęs požymis. Tada žmogus paverčiamas tiesiog daiktu. Lengva paversti žmogų nieku. O paverstą objektu individą lengva niekinti, iš jo tyčiotis, mušti, žudyti...

TAIP PAT SKAITYKITE: Mes lygūs. „Lietuvos balso“ dalyvė Isabella: „Žiūrėdama į veidrodį melsdavau, kad mano odos spalva pasikeistų“

Totalitarinės sistemos ir šiais laikais fiziškai sunaikina žmones dėl skirtingos ideologijos. Kaip atskirti, kur teisybė, o kur propaganda? Kaip bet kokioje situacijoje išlikti civilizuotu, tolerantišku žmogumi?

1. Pradėkite kritiškai mąstyti. Klausykite savo vidinio balso. Paklauskite savęs: ar tas žmogus iš tiesų toks blogas, ar tai tik iš šono jums primesta nuomonė?

2. Atsiribokite ir išanalizuokite konkrečią situaciją. Kodėl jums sukelia negatyvius jausmus vienokia ar kitokia žmogaus išvaizda, elgesys, kalba ir pan. Pagalvokite, kad jūs kitiems gal irgi atrodote kitokie – keisti ir nesuprantami.

3. Neskirstykite žmonių net mintyse pagal kokius nors požymius. Nesistebėkite, jei jums kas nors atrodo nesuprantama jų išvaizdoje ar elgsenoje.

4. Paaiškinkite vaikams, kad visi žmonės skirtingi. Kad yra visiškai kitaip mąstančių negu mes. Elgtis kitaip negu visi – nereiškia elgtis blogai. Visi esame žmonės ir vienodai jaučiame tą patų: meilę, džiaugsmą, skausmą, neapykantą...

5. Svarbiausia, nedarykite skirtumo tarp žmonių. Pasistenkite juos suprasti, įlįsti į jų kailį. Pamąstykite: gal susiklosčius panašiai situacijai ir jūs taip pat pasielgtumėte?

„Bandykite perprasti skirtumus ir bendraukite. Pasistenkite elgtis su kitais taip, kaip norėtumėte, kad elgtųsi su jumis“, – pataria psichologas T.Lagūnavičius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas