Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Psichologė-seksologė L.Butvilaitė. Ko heteroseksualios poros gali pasimokyti iš neheteroseksualių?

Neretai, kai kalbame apie LGBT+ žmonių tarpusavio santykius, heteroseksistinėje kultūroje suformuotoms smegenims norisi lyginti tuos santykius su heteroseksualių porų santykiais ir kiekvieną neatitikimą laikyti trūkumu ar nepakankamumu. Nes visuomenėje sklando tarsi kokia nerašyta taisyklė, kad santykių hierarchijos viršuje puikuojasi vyro ir moters santuoka, o visa kita dėliojasi po ja. Tačiau, jei nusimestume stereotipų nuspalvintus akinius ir kuriam laikui pažvelgtume į tarpusavio bendravimą per kiek daugiau spalvų turinčius lęšius, ko gero, neišvengiamai pamatytume, kad čia yra ko pasimokyti ir heteroseksualioms poroms. Ypač birželio mėnesį.
Pora
Ko heteroseksualios poros gali pasimokyti iš neheteroseksualių? / 123RF.com nuotr.

Privilegijos turi šalutinį poveikį

Išskirtinai heteroseksualūs žmonės džiaugiasi privilegija nekvestionuoti savo seksualumo ir seksualinės tapatybės. Viena vertus, tai labai palengvina brendimą ir santykių kūrimą – jei viskas patenka į normą, tai ir svarstymų ne itin daug. Stereotipų ir taisyklių apstu, itin daug mąstyti tarsi ir nereikia, reikia kažkaip bandyti atitikti. Šiek tiek kančios bandant save pritempti prie tobulo standarto, bet niekas ir nežadėjo, kad gyvenimas – tiktai šventė. Juk jei elgsimės kaip tikra moteris ar vyras kiekviename žingsnyje, kaip papildomą bonusą gausime ir iliuziją, kad dabar turime teisę tikėtis atitinkamo atsako iš priešingos lyties atstovo. Žinoma, jei jis ar ji yra tikras vyras ar moteris.

Tas prisirišimas prie griežtų standartų nėra iš esmės vien tik blogis – tai tarsi standartinis modelis, kokį galima rinktis pernelyg daug negalvojant. Jei suveiks, abu žmonės džiaugsis savo idile. Jei nesuveiks, bus galima kaltę kam nors suversti. Ir čia jau priklausys nuo mūsų gebėjimo prisiimti atsakomybę.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Laura Butvilaitė
Luko Balandžio / 15min nuotr./Laura Butvilaitė

Kai norisi visa kaltę suversti partneriui, galima sakyti, kad jis nevyriškas ar ji nemoteriška. Jei dar prasčiau su asmenine atsakomybe – galima dramatiškai sugeneralizuoti , kad „visi vyrai kiaulės“ ar „visos bobos tokios“. Tada, žinoma, kitas žingsnis būtų užsirašyti į kokią nors stovyklą, kur santykių guru išmokys, kaip pritraukti tikrą vyrą ar moterį. Nes geras partneris ar partnerė yra tarsi tiesioginis vertės įrodymas, super prizas kiekvienam, kas siekė ir galų gale pasiekė.

Neheteroseksualios poros paprastai neturi griežtų per amžius religinėse ir teisinėse normose reglamentuotų standartų, kokia seka turi vystytis jų santykiai. Nėra ir priskirtų vaidmenų pagal lytį. Nėra taisyklių, kokiu metu, kas, kokį žingsnį turi žengti. Tradicijų trūkumas ne tik išlaisvina, bet ir apkrauna atsakomybe – juk tada akivaizdu, jog savo santykių modelį ar savo elgesį santykiuose renkuosi ne dėl to, kad visuomenė sako, jog moterys ar vyrai daro vienaip ar kitaip, bet dėl to, kad toks pasirinkimas.

Neheteroseksualios poros paprastai neturi griežtų standartų, kokia seka turi vystytis jų santykiai.

Santykiuose dalyvaujantiems asmenims tenka patiems suprasti, kaip jie jaučiasi, ko jie nori, kaip jiems tinka ar netinka elgtis. Žinoma, jokie santykiai nėra tobuli ir toksiškumo gali pasitaikyti visur – psichologinis ir fizinis smurtas nepriklauso nei nuo lytinės tapatybės, nei nuo seksualinės orientacijos. Tačiau visumoj neheteroseksualūs žmonės turi mažiau konkrečių primestų scenarijų, kaip, kas, kokiame žingsnyje turi vykti. Ką gi tai reiškia? Kad poroje vaidmenys ima skirstytis labiau pagal pomėgius, poreikius, įgūdžius ir panašiai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?
Reklama
Daugiau Pliusų sporto entuziastams:„Gym+“ vėl plečiasi
Reklama
„Teleloto“ naujienos ne tik tarp vedėjų: nuo šiol laimės visi studijos žaidėjai
30 metų su ypatingais vaikais dirbanti mokytoja Irutė: neįsivaizduoju, kaip galime skirstyti vaikus
Šiame straipsnyje pateikiama informacija skirta asmenims nuo 18 metų, kurie pagal galiojančius LR įstatymus turi teisę naudotis tokio pobūdžio informacija. Jei jums nėra 18 metų, prašome spausti NE ir neatidaryti šio straipsnio. Jei jums jau yra 18 metų, spauskite TAIP tuo pačiu patvirtindami, kad vaizdinė ir grafinė informacija bus skirta tik jūsų asmeniniam naudojimui ir saugoma nuo nepilnamečių.
Taip
Ne