Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Psichologė sklaido mitus apie neištikimybę: ar įmanoma atleisti ir kodėl negalima prisipažinti

Pradėdami bendrą gyvenimą nė vienas nesvarstome apie lakstymą „į kairę“. Deja, neištikimybė nėra toks jau retas reiškinys poroje, kaip norėtųsi. Įvykus tokiam faktui, vieni pataria iš karto skirtis, kiti – atleisti. Vieni tikina, kad sugebėjo gyventi toliau, kiti – kad nuoskaudos galiausiai vis tiek sugriovė santykius. Kaip šioje situacijoje pasielgti teisingai, kalbamės su psichologe Rūta Bačiulyte.
Neištikimybė
Neištikimybė / 123RF.com nuotr.

Seksualinės neištikimybės priežastys

Nors vyrauja mitas, kad „į kairę“ dairosi tik vyrai, pasak psichologės, neištikimybė būdinga tiek vyrams, tiek moterims. Tai labai skaudi patirtis, nes pažeidžia žmogaus vertybes bei susijusi su saviverte, vertingumo ir saugumo jausmu. Kai mes užmezgame artimus ryšius, norime tikėti ir pasitikėti, o neištikimybė pasitikėjimą suardo.

Viena iš neištikimybės priežasčių – prigimtinis polinkis neprisirišti. Yra žmonių, kurie tiesiog nesugeba būti ištikimi, nes santykius mezga remdamiesi tik seksualiniu potraukiu, kurį jiems svarbu patenkinti.

„Žinoma, tai nebrandus būdas megzti santykius, bet tokių žmonių yra. Pirminis seksualinis potraukis, ką tik įsimylėjus, gali būti stiprus, bet jeigu santykiai vystosi toliau, jis mažėja. Šiuo atveju dažniau kalbame apie vyrus. Norint vyrui sužadinti aistrą, reikia naujos stimuliacijos – kitos ar kitokios moters. Ir tai anksčiau ar vėliau įvyksta. Kita priežastis gali būti labai didelis seksualinio temperamento skirtumas. Įsimylėję mes visi būname šiek tiek erotizuoti, seksualiai aktyvūs, o vėliau paaiškėja, kad seksualiniai partnerių temperamentai labai skiriasi. Vienam norisi mylėtis vos ne kasdien, o kitam užtenka karto per mėnesį.

Toks didelis skirtumas atveria vartus neištikimybei. Partneris, su juo gera būti, kurti bendrus namus, bet seksualinis temperamentas „rauna stogą“ ir žmogus pradeda ieškoti seksualinių poreikių patenkinimo kitur. Taip nutikti gali tiek moteriai, tiek vyrui. Konsultacijų metu aš vis dažniau girdžiu apie vyrus, kurie nenori mylėtis. Moterys skundžiasi, kad net tuomet, kai jos inicijuoja seksą, vyras dažnai jo nenori. O kadangi gajus mitas, kad vyrai nori visada, moteris ima galvoti, kas su ja blogai, arba kyla įtarimų, kad vyras turi meilužę“, – pasakojo R.Bačiulytė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Ekspertai įvertino: ko reikia, kad Lietuvos verslai klestėtų?
Reklama
Sporto veiklų įvairove ir dalyvių gausa Telšiuose pažymėta Sporto diena
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito