Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Santykių specialistai apie tai, kiek ilgai turėtų trukti seksas

Sekso terapeutai sako, kad dėmesys laikrodžiui, o ne seksui, gali pražudyti nuotaiką juo užsiimti ir mėgautis. Štai ką jie siūlo daryti, kad seksas būtų malonesnis.
Pora
Pora / 123RF.com nuotr.

Kai kalbame apie seksą, minimas ir nesaugumo jausmas. Sekso metu ne vienam kyla klausimas, ar gerai atrodo, ar teisingai atlieka vieną ar kitą judesį, rašoma The Healthy.

Taip, seksas yra itin intymi patirtis. Būdami tokie pažeidžiami su kitu žmogumi galite abejoti viskuo, įskaitant geriausią sekso laiką, dažnumą ir trukmę. Štai kodėl sekso terapeutai turi daug ką pasakyti ne tik apie sekso trukmę, bet ir apie kitus svarbius niuansus.

Ką jie pataria?

Koks yra sekso apibrėžimas?

Prieš pradedant diskutuoti apie tai, kiek laiko turėtų trukti seksas, reikia aptarti keletą dalykų, įskaitant paties sekso apibrėžimą.

Pirma, seksas gali būti su savimi, partneriu arba daugiau nei vienu partneriu, teigia sekso terapeutas Douglasas Braunas-Harvey, vienas iš „The Harvey Institute“, kuris rengia seksualinės sveikatos mokymus ir teikia konsultacijas, įkūrėjų.

Taip pat kyla klausimas, kada seksas „prasideda“ ir „baigiasi“. Atsakymas gali skirtis, priklausomai nuo to, ko klausiate. Pavyzdžiui, vieni gali sakyti, kad seksas prasideda, kai įvyksta įsiskverbimas, o kiti – kad jis prasideda preliudijos metu. Žmonėms gali atrodyti, kad seksas baigiasi orgazmu, tačiau kitiems jis baigiasi apsikabinimais. Čia nėra teisingo ar neteisingo atsakymo.

Sekso terapeutė Sari Cooper, „Meilės ir sekso centro“ Niujorke įkūrėja sako, kad dauguma žmonių, sakydami žodį „seksas“, galvoja apie įsiskverbiantį lytinį aktą, kuris baigiasi vieno ar dviejų partnerių orgazmu.

„Terminas „seksas“ šiuo atveju nėra tikslus, nes dažniausiai yra orientuotas į heteroseksualius vyrus ir gali neapimti seksualinių scenarijų, kuriuose nėra orgazmo, – sako ji. – Daugelyje tyrimų neatsižvelgiama į platų seksualinių veiksmų spektrą ir žmones, kurie yra skirtingų orientacijų.“

Dirbdama su klientais S.Cooper vartoja sekso sąvoką kaip bendrą terminą, apimantį platų erotinių ir seksualinių veiksmų spektrą, į kurį ne visada įeina orgazmas. Tai skatina žmones jaustis labiau pasitikinčiais savo erotiniais troškimais.

Kulminacija nėra pabaiga

„Jei tai, kiek laiko trunka seksas, siejama su vieno partnerio orgazmu, tuomet lieka neįvertintas laikas, kurio reikia, kad kitas partneris pasiektų orgazmą“, – sako S.Cooper. Pagalvokite apie heteroseksualius partnerius: vyras ir moteris gali nepasiekti orgazmo tuo pačiu metu.

Anot S.Cooper, kai kurių tyrimų duomenimis, vidutinis laikas, per kurį vyrai pasiekia orgazmą, yra maždaug 5–6 minutės. O vienas iš nedaugelio tyrimų, kuriame buvo tiriama, kiek laiko moterims reikia iki orgazmo, parodė, jog tai – vidutiniškai 13,4 minutės.

Sutelkti dėmesį į laiką iki kulminacijos tampa sudėtinga ne tik vyrų ir moterų partneriams. Čia neįtraukiami tie, kurie niekada nepatiria orgazmo, arba tie, kurie negali patirti orgazmo kiekvieno susitikimo metu, o tai nėra retas atvejis, sako Šiuolaikinės sekso terapijos institutų direktorė, licencijuota psichologė Rachel Needle.

Tad – kiek laiko turi trukti seksas?

Jei nerimaujate dėl to, kiek laiko truks jūsų mylėjimasis, verta žinoti, kad sekso terapeutai sutaria, jog nėra absoliutaus ar standartinio „gero sekso“ laiko intervalo.

D.Brauno-Harvey teigimu, akcentavimas, kiek laiko mylėjotės, iš tikrųjų slopina fizinį intymumą. „Tai sukelia mažiau malonumo ir mažiau ryšio su savimi ar partneriu“, – sako jis.

Sekso terapeutė Dulcinea Alex Pitagora sako, kad seksas turėtų trukti tol, kol abi pusės sutinka ir mėgaujasi seksu. O tai gali būti nuo kelių minučių iki kelių valandų.

Priklausomai nuo situacijos ir įvairių veiksnių, seksas nuo 5 iki 20 minučių yra tai, kas daugumai atrodo pageidautina, mano R.Needle.

Kiti porų tyrimai ir klinikinė patirtis rodo, kad moterims reikia daugiau laiko, kad jos pajustų seksualinį pasitenkinimą, sako S.Cooper. Svarbu nepamiršti, kad žmonės nori skirtingų dalykų, susijusių su fiziniu intymumu, įskaitant tai, kiek laiko jis trunka ir ar pasiekiamas orgazmas.

Greito ir lėto sekso privalumai

Žmonės mėgsta greitą seksą, trumpus lytinius santykius, dėl skirtingų priežasčių. Pasak R.Needle, tokie santykiai gali būti smagūs, spontaniški, intensyvūs ir jaudinantys. Jie taip pat yra įrodymas, kad norint džiaugtis geru seksu, nereikia ilgesnio laiko.

„Tiems, kuriems trūksta laiko, greitas seksas gali būti puikus būdas palaikyti fizinį ryšį ir turėti intymių santykių, – sako ji. – Ilgesnės trukmės seksas kartais gali išvarginti fiziškai ir emociškai.“

123RF.com nuotr./Pora miegamajame
123RF.com nuotr./Pora miegamajame

Greitas seksas gali paįvairinti įprastą sekso rutiną ir padidinti susijaudinimą bei seksualinę energiją. R.Needle teigia, kad greitas seksas, kaip jūsų seksualinio repertuaro dalis, gali būti naudingas jūsų seksualiniam gyvenimui ir sveikiems santykiams.

„Kai kurie klientai vyrai išreiškė poreikį greitam seksui, nes jiems neramu dėl erekcijos išlaikymo arba jie turėjo problemų dėl ankstyvos (nekontroliuojamos) ejakuliacijos“, – sako S.Cooper.

Jei greitas seksas ne jums, viskas gerai. „Kai kuriems žmonėms prireikia daugiau laiko, jog atsikratytų streso, kad susijaudintų, todėl jie renkasi ilgesnius, jausmingus lytinius santykius, o ne greitą seksą“, – sako S.Cooper.

Kiti svarbūs dalykai kokybiškam seksui

Norint kokybiško sekso, būtina daugiau sužinoti apie save ir apie tai, ko jums reikia seksualiniam pasitenkinimui. S.Cooper daugiausia dėmesio skiria tam, kad žmonės suprastų savo nerimo ir streso lygį bei išmoktų metodų, kaip tai sumažinti, kai kalbama apie seksą.

„Kai partneriai yra labiau atsipalaidavę, jie gali lengviau išreikšti savo norus be vertinimo, atmetimo ar kritikos, – sako ji. – Tai leidžia partneriams praplėsti savo seksualinį meniu, įtraukiant patirtis, kurios kiekvienam iš jų yra malonios“, – sako S.Cooper.

Atvira ir nuolatinė komunikacija apie savo ir partnerio troškimus, poreikius ir malonumą padės užtikrinti didesnį pasitenkinimą seksu. Ir tai bus naudingiau nei kontroliuoti, kiek laiko trunka kiekvienas susitikimas.

Pamirškite laiką

Nuolatinis laiko sekimas yra vienas iš būdų susigadinti nuotaiką. Vietoj to verčiau pasirinkite daugiau sužinoti apie savo seksualinius poreikius ir troškimus.

„Mano svarbiausias patarimas poroms ir vienišiams – išbraukti iš savo žodyno terminą „turėtų“. Geriau apibūdinkite, kaip norite jaustis prieš, per ir po sekso“, – sako S.Cooper.

Seksualinis pasitenkinimas susijęs su daug daugiau dalykų nei tik su trukme. Daugiau dėmesio skirkite buvimui šalia vienas kito ir mėgavimuisi susitikimu bei visu su juo susijusiu susijaudinimu ir pojūčiais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas