Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Saviugdos specialistas I.Genys – apie savo patirtis ir pandemijos iššūkius: sunkiomis akimirkomis vyrams svarbu kalbėti

Kaip vyrai išgyvena pirmosios pandemijos bangos sukeltus iššūkius? Vyrų saviugdos erdvės „Tikras“ įkūrėjas Ignas Genys dalijasi savo asmenine patirtimi apie tai, kaip pandemija palietė jo veiklą, prisimena „pabėgimą“ iš sostinės bei atskleidžia, kas jam padėjo įveikti skyrybų sukeltus išgyvenimus.
Užsiėmimai vyrų saviugdos grupėje
Užsiėmimai vyrų saviugdos grupėje / Asmeninio archyvo nuotr.

„Prisijaukinti“ technologijas prireikė laiko

Lietuvai išgyvenant antrąją, šiuo metu kiek nuslūgusią pandemijos bangą, žinomas vyrų saviugdos specialistas Ignas Genys prisimena – pandemija praėjusį pavasarį jį užklupo visiškai netikėtai, o atsigauti po patirto šoko prireikė laiko.

„Pirmoji banga man, o turbūt ir daugeliui, buvo tikras šokas. Kilo labai daug klausimų apie tai, kas laukia toliau. Visi buvome įpratę gyventi tam tikroje „komforto zonoje“ – nuolatinė veikla, erdvė, santykiai. Visa tai apsivertė per dieną. Atsirado nauja realybė – virusas, karantinas, visuotinė nežinomybė“, – prieš metus kilusią situaciją prisimena jis.

Asmeninio archyvo nuotr. /Ignas Genys
Asmeninio archyvo nuotr. /Ignas Genys

Iki pandemijos vedęs užsiėmimus vyrų saviugdos grupėse, atsiradus karantino apribojimams Ignas tuokart gerokai išsigando liksiantis be mylimos veiklos ir bendraminčių rato.

„Iš pradžių gerokai sutrikau. Jaučiau atsakomybę už vyrus, kurie lankė saviugdos užsiėmimus. Grupė vyrams buvo svarbi erdvė, dalyvavimas šioje veikloje jiems, galbūt pirmą kartą gyvenime, saugioje bendraminčių grupėje leido kelti svarbius gyvenimo klausimus ir ieškoti atsakymų į juos, todėl nerimavau, kaip bus toliau“, – prisimena jis.

Vis dėlto, pasak saviugdos trenerio, žmogus jau toks yra, kad net ir neeilinėse situacijose randa sprendimų. „Išeitį iš susidariusios situacijos pavasarį padiktavo šiuolaikinės technologijos. Tiesa, įprasti prie užsiėmimų organizavimo nuotoliniu formatu prireikė laiko ir kantrybės, naujas formatas buvo neįprastas ir užtruko, kol aš ir mano grupes lankantys vyrai jį prisijaukinom. Tačiau šis iššūkis tebuvo laikinas nepatogumas – palaipsniui nuotoliniai susitikimai tapo įprasti ir visiškai pasiteisino“, – sako jis.

Supratęs, kad nebėra apribotas konkretaus miesto, konkrečios erdvės, o susitikimai taip pat kokybiškai gali vykti ir per nuotolį, Ignas nutarė pasinaudoti proga ir „palepinti save“ – išvyko į pajūrį.

Užgriuvo asmeniniai išbandymai

Pasak Igno, „savęs lepinimas“ – vyrų vis dar neretai ignoruojama sritis. „Mums, vyrams, pasirūpinti kokybišku laiku sau dažnai atrodo laiko švaistymas, tačiau mano nuomone tai būtina kiekvienam, nesvarbu, esi vyras ar moteris. Taip padėsime sau išvengti perdegimo, – įsitikinęs jis.

Įprastos rutinos pakeitimas, nors ir netikėtomis aplinkybėmis, pasak jo, dar kartą įrodė, kad vyrų emocinei sveikatai pokyčiai, nauji iššūkiai labai svarbūs. Vasara saviugdos treneriui buvo išties aktyvus metas visomis prasmėmis. Nauja gyvenamoji vieta atnešė naujas galimybes, pajūryje atsirado naujų veiklų, susijusių su vyrų saviugdos temomis.

„Vis dėlto net ir šilta vasara negalėjo visiškai išsklaidyti minčių apie artėjantį rudenį. Su lengvu nerimu galvojau, kaip pandemija rutuliosis toliau, kas laukia vėstant orams, – prisimena jis.

Rudenį išgyvenau skyrybas, kurios atnešė netikėtų pokyčių į mano gyvenimą.

Tačiau ruduo atnešė ne tik antrąją pandemijos bangą – šis metų laikas tapo lemtingu asmeniniuose Igno santykiuose. „Rudenį išgyvenau skyrybas, kurios atnešė netikėtų pokyčių į mano gyvenimą. Liūdesys, neužtikrintumas viduje laikėsi dar kurį laiką, norėjosi rasti erdvę išsakyti tai, kas viduje vyksta, kad geriau suprasčiau save“, – atvirauja jis.

Užgriuvus emociniams išbandymams, Ignas sako kurį laiką svarstęs, kaip gyventi toliau. „Asmeninio gyvenimo pokyčiai yra jautri tema kiekvienam. Galiausiai supratau, kad su kiekviena pabaiga ateina ir netikėta nauja pradžia“, – sako jis.

Ignas džiaugiasi, kad tuo metu turėjo galimybę pasidalinti savo išgyvenimais ir gauti palaikymą pačioje pirmoje savo vyrų grupėje, kuri tęsiasi jau daugiau kaip dvejus metus.

Saugi erdvė – puiki vieta dalintis emocijomis

Nauja pandemijos banga, iširę asmeniniai santykiai ir visų šių išbandymų padarinys – užplūdusios emocijos – Ignui dar kartą parodė, kokia svarbi vertybė yra ryšys su artimais žmonėmis.

„Sunkumus, ar jie būtų karantino iššūkiai, ar asmeninės problemos, įveikti gali padėti artimų žmonių ratas. Tačiau būna taip, kad neturime šalia tų, kurie mums artimi – tėvai, broliai, giminės, geriausi draugai. Be to, kartais daug lengviau kalbėti apie patiriamus vidinius iššūkius su svetimu žmogumi negu su artimiausiu giminaičiu“, – atskleidžia jis.

Pasak Igno, jis pats asmeniškai įsitikino, kaip svarbu neužgniaužti savyje emocijų ir laiku jas pastebėti.

„Erdvę refleksijai atradau grupėje žmonių, kuriais pasitikiu. Vyrams reikia paskatinimo, nes dažnai jiems trūksta įgūdžių reflektuoti, kalbėti apie tai, kas iš tikrųjų rūpi gyvenime, o ne pasimesti pokalbiuose apie paviršutiniškus dalykus, kurie dažnai kyla iš konkurencijos, nepakankamumo jausmo ir gilaus troškimo būti pripažintam“, – sakė jis.

Asmeninio archyvo nuotr. /Užsiėmimai vyrų saviugdos grupėje
Asmeninio archyvo nuotr. /Užsiėmimai vyrų saviugdos grupėje

Svarbu rasti pusiausvyrą

Šio metu vyrų saviugdos erdvės įkūrėjas veda savo grupių užsiėmimus bei studijuoja geštalto psichoterapiją.

„Šios studijos man padeda suvokti, kaip užmegzti dialogą su kitu nepametant savęs, tačiau ir išgirstant kitą. Šis klausimas yra tai, ko klausiame savęs kaskart dirbdami su žmonėmis vyrų saviugdos erdvėje“, – sako jis.

Nuo to laiko, kai įkūrė projektą „Tikras“, Ignas teigia savo užsiėmimuose matantis dviejų rūšių vyrus. „Vieni pameta save santykyje su kitais, dėl to arba įsikimba į kitą žmogų taip stipriai, kad jam pasidaro sunku kvėpuoti, arba vengia santykių apskritai. Tuo tarpu kiti tvirtai žino, ko nori, tačiau jiems sunku megzti ryšį ir iš tikrųjų įsiklausyti į kitą žmogų.

Grupių susitikimuose mokomės rinktis vidurio kelią, arba kitaip tariant, ugdomės pusiausvyrą tarp stuburo ir širdies.

Grupių susitikimuose mokomės rinktis vidurio kelią, arba kitaip tariant, ugdomės pusiausvyrą tarp stuburo ir širdies. Užsiėmimuose vyrai ieško atsakymo, kaip būti tvirtam, atsakingam, pasitikinčiam savimi, tačiau tuo pat metu kūrybiškam, empatiškam ir jautriam savo paties poreikiams“, – pasakoja jis.

Ignas kviečia vyrus prisiimti atsakomybę už save: „Turime suprasti, kad nuo tada, kai suaugame, esame vieninteliai, galintys pasirūpinti savimi. Dažnai problemos kyla, kai žmonės nenori rūpintis savo poreikiais ir tikisi, kad pasaulis arba situacija tą už juos padarys. Kuo anksčiau išsivaduosime iš šios iliuzijos ir prisiimsime atsakomybę už save, tuo anksčiau imsime sveikti.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas