Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Seksas po gimdymo: dažniausi mitai

Dėl gimdymo apskritai yra nemažai visokių klaidingų įsitikinimų ar bauginimų. Tačiau ne viskas taip baisu, kaip piešiama, rašo lifehacker.ru.
Nėščia moteris
Nėščia moteris / Shutterstock nuotr.

1 mitas. Viskas „ten“ išsitampo

Tai vienas populiariausių paklydimų. Neva po gimdymo moters lytiniai organai taip išplera, kad penis ten tiesiog makaluojasi kaip koks grūstuvas puode.

Taip, gimdymo metu makšties raumenys atsipalaiduoja, išsitempia, kad kūdikis galėtų laisvai išlįsti. Be to, čia stipriai padeda ir hormonai. Po gimdymo viskas pamažu grįžta į vėžes.

Iškart po gimdymo daktarai rekomenduoja susilaikyti nuo lytinių santykių (iki 6 savaičių), o per tą laiką moters lytiniai organai grįžta į normalią būklę. Be to, seksas iškart po gimdymo yra nesaugus, nes gimdos kaklelis nėra sandarus, gali patekti infekcijų.

Be to, pagalvokime – jeigu jau makštis, kaip manoma, išsitampo, tai kaip moteris vėliau menstruacijų metu gali naudoti tamponus? O juk gali, ir niekas neiškrenta.

Tiesa, būna, kad po gimdymo raumenys ilgiau nei 6 savaites neatgauna tonuso. Tada rekomenduojami pratimai dubens raumenims stiprinti, taip pat Kėgelio pratimai, o jau sudėtingesniais atvejais gali prireikti ir chirurgų pagalbos. Tačiau tai labiau išimtys, o ne taisyklė.

TAIP PAT SKAITYKITE: Kėgelio pratimai – kelias į aistringesnį seksą ir orgazmą

2 mitas. Dabar sekso nebus ilgai

Kiek tas „ilgai“, kiekvienas žmogus turi savo supratimą, tačiau standartinis moters lytinių organų atsistatymo laikas yra 4–6 savaitės. Būtent šiuo metu geriau nesantykiauti, kad organizmas atsigautų, visi raumenys ir organai grįžtų į normalią būklę.

Praėjus šiam laikui moteris turėtų apsilankyti pas ginekologą, kuris pasakys, ar viskas gerai, ar galite sugrįžti prie įprasto seksualinio gyvenimo.

3 mitas. Mylimas žmogus taps nebepatrauklus

Kalba eina ne tik apie moters kūno formas. Daugelis moterų įsitikinusios, kad vyras nebe taip geis sekso su ja, nes:

  • ji negrįš į buvusias formas;
  • moteris dabar jau yra jo vaikų mama, o ne meilužė;
  • matęs moterį gimdykloje, jos kančias, kūdikio atėjimą, praras jai bet kokį seksualinį potraukį.

Taip, prisidėjo tėčio ir mamos vaidmenys, bet niekur nedingo vyro ir žmonos. Partnerystę būtina puoselėti.

Moters vaidmuo po gimdymo keičiasi – ji nebe taip trokšta sekso, todėl kad visiškai atsiduoda vaikui. Ir tai normalu – vaikas bejėgis, absoliučiai priklausomas nuo suaugusiųjų. Be to, juk ir nuovargis veikia intymius santykius – maitinanti mama turi keltis naktį ir pan.

Kai kurie aprašyti aspektai gal ir tinka, tačiau dėl seksualinio potraukio išnykimo – netiesa. Jei partneriai vienas kitą myli, gerbia, supranta, o vaikeliui gimus dingo potraukis, problemų reikėtų ieškoti kitose poros santykių sferose. Kai jas išspręsite, grįš ir seksas.

4 mitas. Tikrai skaudės

Tai ne visai mitas. Daugelis moterų, ypač jei gimdymas buvo sunkus, pasitaikė plyšimų, reikėjo siūti, iš tiesų nerimauja, kad mylintis joms skaudės.

Daugeliu atveju siūlės sugyja kaip tik per tas 4–6 savaites, tačiau nemalonių pojūčių sekso metu visgi gali atsirasti – iš baimės, dėl nepakankamo susijaudinimo, makšties sausumo, dėl nuovargio ir dėl sumažėjusio seksualinio potraukio.

Jei laikotarpį po gimdymo ramiai išlaukėte, tai visos problemos dingsta, kai partneriai supratingi, niekur neskuba, naudojasi lubrikantais.

TAIP PAT SKAITYKITE: 5 gyvenimiškos permainos, kurios įneša daugiau aistros į miegamąjį

Vida Press nuotr./Pora lovoje
Vida Press nuotr./Pora lovoje

5 mitas. Sekso bus rečiau

Tai irgi ne visai mitas. Sekso tikrai gali būti mažiau, nes kūdikis, rūpinimasis juo ir nuolatinis neišsimiegojimas nedidina seksualumo. Ir čia netgi ne seksas kaltas, o nuovargis ir pogimdyminė depresija, kuri neigiamai veikia libido.

Banali tiesa: vaikui gimus, tėvai neturi pamiršti savęs, vienas kito, poros santykių. Tai labai svarbu. Taip, prisidėjo tėčio ir mamos vaidmenys, bet niekur nedingo vyro ir žmonos. Partnerystę būtina puoselėti.

Pasiskirstykite pareigomis, nesiverskite per galvą būti idealūs ir tobuli visose srityse. Pervargsite. Taip, niekas nesakė, kad bus lengva, tačiau tie sunkumai praeina, o pora – jūsų pora – lieka. Išmokite atjausti, paskirstyti laiką, darbus ir rasti akimirkų intymiems dalykams.

6 mitas. Galima nesisaugoti

Kai kuriais atvejais, kai moteris maitina krūtimi, jai dingsta ovuliacija (taigi – ir menstruacijos), o tai reiškia, kad ji negali pastoti, nes nesusiformuoja kiaušialąsčių, tinkamų apvaisinimui. Tačiau tai nereiškia, kad nebūtina sekso metu saugotis.

Pirma, jei moteris maitina krūtimi, tai dar nereiškia, kad tikrai dings ovuliacija. Antra, niekas nežino, kada organizmas nusprendžia, kad „jau reikia vėl paleisti ciklą“. Jei nesisaugosite, galite pastoti ir maitindama. Rizika ypač padidėja, kai krūtimi maitinamam kūdikiui sueina 6 mėnesiai.

Taigi saugotis būtina, jei neplanuojate pametinukų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas
Šiame straipsnyje pateikiama informacija skirta asmenims nuo 18 metų, kurie pagal galiojančius LR įstatymus turi teisę naudotis tokio pobūdžio informacija. Jei jums nėra 18 metų, prašome spausti NE ir neatidaryti šio straipsnio. Jei jums jau yra 18 metų, spauskite TAIP tuo pačiu patvirtindami, kad vaizdinė ir grafinė informacija bus skirta tik jūsų asmeniniam naudojimui ir saugoma nuo nepilnamečių.
Taip
Ne