Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Seksologas V.Šapurovas apie lytinius santykius po gimdymo: „Būtų gerai, kad jie nenutrūktų“

Dažna moteris po gimdymo kurį laiką nenori mylėtis, nes šiltas motinystės jausmas užvaldo ją visą, be to, kurį laiką dar ir jos kūnas nėra pasiruošęs fiziniam artumui. Kiek laiko vyras ir žmona gali saugiai gyventi be sekso, nerizikuodami, kad santuokos pamatai ims byrėti, pasakoja Individualiosios (Adlerio) psichologijos analitikas, seksologas Viktoras Šapurovas.
Susipykusi pora lovoje
Susipykusi pora lovoje / Vida Press nuotr.

Keturios priežastys dėl kurių moterys po gimdymo nenori mylėtis:

Sunkus gimdymas

„Moteris kurį laiką gali bijoti mylėtis, jeigu gimdymas buvo sunkus, traumuota tarpvietė, ilgėliau nei įprasta išlikę skausmingi lytiniai organai. Jeigu vyras tokią moterį dar ir spaudžia greičiau pasimylėti, šeimoje gali įsižiebti konfliktas ir moters nenoras mylėtis išlikti ilgam, o gal ir visam laikui, ypač, jeigu moteris nėra psichologiškai tvirta, nelabai pasitiki pati savimi“, – sako seksologas V.Šapurovas.

Auklėjimo ypatybės vaikystėje

„Yra moterų, kurios ne tik po gimdymo, bet ir nėštumo metu praranda seksualinį potraukį – nemato prasmės, nes instinktas susilaukti vaikų jau patenkintas ir tikslas pasiektas. Tokį nenorą skatina auklėjimas vaikystėje ir jį reiktų gydyti psichoterapija, mat noras vėl suartėti su vyru savaime gali jau ir neatgimti.“

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Viktoras Šapurovas
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Viktoras Šapurovas

Neramus kūdikis

„Laikinai noras mylėtis gali dingti, jeigu šeima augina neramų kūdikį, kurį dieną naktį tenka nešioti ant rankų, supti. Jeigu vyras dirba ir negali skirti pakankamai laiko prižiūrėti mažylį, moteris išties būna pernelyg išsekusi, kad jaustų seksualinę aistrą.“

Pernelyg globėjiška mama

„Yra motiniško tipo moterų, kurios gimus kūdikiui visą savo laiką, visas mintis skiria tik jam, o vyras tampa beveik nereikalingas – na, nebent kokiems nors buities darbams atlikti. Beje, tokia globa, kuri gali užsitęsti ir iki pilnametystės, žaloja vaiką, sužlugdo šeimą.

Dažnai šio tipo moterys neleidžia savo vyrams pasilikti su vaiku, jį prižiūrėti, kartu žaisti. Neretai ir vaikui išaiškina: „Tėtis mums nereikalingas“. Tokios šeimos paprastai išyra.“

Fizinis vyro ir moters kontaktas neturi nutrūkti

„Nepaisant šeimoje atsiradusio kūdikio, lytinis šeimos gyvenimas neturėtų nutrūkti arba nutrūkti labai trumpam, kol moteris sugrįš iš ligoninės, sugis ir galės bent šiek tiek laiko skirti savo partneriui, – teigia seksologas V.Šapurovas. – Galbūt kai kurios moterys išvadins mane ir savo vyrus egoistais, tačiau norint, kad šeima išliktų tvirta, reikia ir kūniško artumo. Yra moterų, sakančių: „Tegul vyras pakenčia“, bet verta žinoti, kad jos rizikuoja prarasti vyrą, kurį patartina nuolatos kontroliuoti ir „laikyti savo rankose“.

Vyro tokia jau fiziologija – sėkla nuolatos gaminasi, ir be sekso jis jaučia fizinį diskomfortą. Nereikalingi šeimai tokie išbandymai, juolab, kad jau ir pats kūdikio atsiradimas yra išbandymas. Džiugus, be abejo, bet vis tiek išbandymas.

Tad, tos poros, kurios nenori rizikuoti savo šeimos patvarumu, turėtų džiaugtis ir kūdikiu, ir sėkmingu lytiniu gyvenimu. Todėl, kol moteris negali dėl jaučiamo diskomforto įprastai mylėtis, galėtų būti šalia vyro, gal netgi padėti jam masturbuotis, mat labai svarbu, kad pasitenkinimą jaustų būdamas su moterimi, o ne vienišas ir atstumtas.

Aišku, kad po gimdymo kurį laiką nėra nei jėgų, nei laiko mylėtis taip, kaip anksčiau, tačiau juk daugelis vyrų tai supranta. Svarbiausia, kad vyras nejaustų, jog kūdikis atėmė iš jo partnerę, nes gali imti nekęsti savo paties vaiko. Ir, kas be ko, jeigu moteris rodys dėmesį vyrui, jeigu padės jam iškrauti susikaupusią seksualinę energiją – nebeliks poreikio ir noro eiti ieškoti nuotykių, užmegzti santykius su kitomis. Vyras žinos, kad jis svarbus, nenustumtas į trečią planą.“

Vida Press nuotr./Pora lovoje
Vida Press nuotr./Pora lovoje

Protingas laikas

Yra trys komponentai, iš kurių susideda meilė: tai emocinis, dvasinis ir fizinis artumas. Visi trys poros santykiuose yra vienodai svarbūs ir nei vieno negalima pamesti.

„Vyras supras, kad gimus kūdikiui ne laikas įmantriam seksui, ir pasitenkins paprastomis glamonėmis arba palūkės, kol jo moteris sustiprės, tačiau jis turi jausti, kad tas susilaikymo laikas yra neilgas, kad moteris jo neatstumia, kad staiga netapo nereikalingas, kad juo nemanipuliuojama, – sako seksologas.

– Vyras bus laimingas, kai galės ir vėl ne tik fiziškai suartėti su savo moterimi, bet ir suteikti jai laimės. Kad šeima būtų tvirta, sutuoktiniai ar partneriai privalo rūpintis vienas kitu, suteikti vienas kitam džiaugsmo. Tai vienintelis kelias ilgai kartu gyventi. Juk viskas yra reikalinga – ir buitis, ir dvasinis, emocinis bei fizinis artumas.

Tad jeigu nesinori sekso, jeigu atgrasu būti su savo vyru, gal geriau jį paleisti, kad susirastų tą, kuri panorės būti kartu ir neatstums gimus kūdikiui?“

Šeimos tvirtumas – moters rankose

„Moteris yra labai galinga, nuo jos labai daug priklauso, ar atsiradus kūdikiui nesušlubuos šeima, ar išliks stabili ilgam, – teigia V.Šapurovas. – Būtent moteris, atsiduodama savo vyrui, pati patirdama artumo džiaugsmą, sulaiko vyrą ir pririša prie savęs visiems laikams. Aišku, yra vyrų, kurie įsimyli tik kartą gyvenime, bet tokių mažuma. Daugelis neapsikentę atstūmimo išeina arba kenčia gyvendami šeimoje, jau nebemylėdami savo moters.

Galbūt kas nors pakomentuos, kad vyrai egoistai, sugadinti, bet kas tada juos sugadino? Pati gamta pasirūpino, kad vyras ieškotų kuo daugiau partnerių ir susilauktų kuo daugiau palikuonių, o civilizacija privertė stabtelėti, pamąstyti ir ieškoti būdų pasilikti su viena partnere. Ir būtent moteris gali paveikti vyrą tapti monogamišku.

Aišku, ir ji pati negali apsileisti. Lai kalba kas ką nori, tačiau vyrui svarbu ir partnerės išvaizda. Jis pamilo ne tik moters sielą, bet ir kūną, tad būtų labai sveikintina, jeigu po gimdymo moteris pasistengtų susigrąžinti ankstesnes kūno formas ir puoselėtų kūno grožį. Esu įsitikinęs, kad vyras net ir finansų skirs tam grožiui atstatyti.“

Vida Press nuotr./Pora lovoje
Vida Press nuotr./Pora lovoje

Seksas svarbiau už jausmus?

„Yra trys komponentai, iš kurių susideda meilė: tai emocinis, dvasinis ir fizinis artumas. Visi trys poros santykiuose yra vienodai svarbūs ir nei vieno negalima pamesti, – teigia V.Šapurovas. – Todėl gimus kūdikiui abu partneriai turėtų būti dėmesingi vienas kitam, kalbėtis, padėti vienas kitam nesuklupti pasikeitus šeimos sudėčiai.

Tad nepaisant aukščiau išvardintų priežasčių, dėl kurių moteriai dingsta noras mylėtis, tikrai verta pasistengti neatstumti vyro, nesakyti: rytoj, poryt būsiu su tavimi, neleisti jam pasijausti nereikalingam. O jeigu neatgyja noras mylėtis, bet norisi išlaikyti šeimą – kreiptis pagalbos į psichoterapeutą, nes be sekso sutuoktinių gyvenimas jau nėra visavertis.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas