Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Seksologų žodis: požymiai, rodantys gresiančias poros skyrybas

Intymaus gyvenimo kokybė daug ką pasako apie santykius. Vieno iš partnerių seksualinis nepasitenkinimas gali pasėti gilių prieštaravimų, kurie griauna santuoką.
Pora.
Pora. / 123RF.com nuotr.

Seksologai siūlo atkreipti dėmesį į kai kuriuos pavojų signalizuojančius ženklus, rašoma huffingtonpost.com.

Dingsta seksas

Psichoterapeutai mano, jog pora neužsiima seksu, jei per metus ji fiziškai suartėja mažiau nei 10 kartų. Intymaus gyvenimo išnykimas paprastai atitolina partnerius vieną nuo kito.

Seksologė Sari Cooper pabrėžia – partneriai susvetimėja itin giliu lygmeniu. Dažnai jie vengia ne tik sekso, bet ir problemos aptarimo – kas tik dar labiau sustiprina vienatvės ir izoliacijos jausmą.

Kai partneriai ateina pas S.Cooper, ji padeda iškelti problemą, nekaltinant kažko konkretaus. Partneriui, kuris kenčia be sekso, reikėtų žengti pirmą žingsnį ir pasakyti, kaip jis ilgisi artumo su mylimu žmogumi. Tokia taktika geriau nei priekaištai ir kaltinimai.

Nepasitikėjimas savo patrauklumu

Moteriai jaustis geidžiama ir patrauklia – labai svarbu. Psichologijos daktarė Marta Meana, tyrinėjanti sekso srityje, kažkada pasakė: „Moteriai būti geidžiamai prilygsta orgazmui.“

Seksologė Laurie Watson tvirtina – jei vyras negali įtikinti moters, kad ši patraukli, poros seksualinis gyvenimas natūraliai pradeda merdėti. Kad išspręstumėte šią problemą, reikia išsiaiškinti ir drauge aptarti lūkesčius. Kuo daugiau ir kokybiškiau jūs bendraujate, tuo dažnesnis ir geresnis bus seksas.

TAIP PAT SKAITYKITE: Kaip vėl įžiebti aistrą, kai ją prigesina rutina? Seksologo patarimai

Prarastas pasitikėjimas

Pasitikėjimą, kurį partneris prarado po neištikimybės, susigrąžinti nelengva, o sureguliuoti poros seksualinį gyvenimą po tokio įvykio – dar sudėtingiau. S.Cooper pabrėžia – ištikimybę sulaužiusiam partneriui teks įdėti nemažai pastangų, kad artimas žmogus vėl juo pasitikėtų.

Iš kitos pusės, įskaudintam partneriui reikia pasistengti suprasti, kas galėjo jo mylimą žmogų pastūmėti tokiam poelgiui. Dažnai poroms tenka sudaryti naują „seksualinį kontraktą“, į kurį būtų įtraukti poreikiai, anksčiau neišsakyti arba nepatenkinti.

Fizinio patrauklumo stoka

Partneriui, kuris kenčia be sekso, reikėtų žengti pirmą žingsnį ir pasakyti, kaip jis ilgisi artumo su mylimu žmogumi.

Jei pora ilgai gyvena kartu, seksualinio portraukio dingimas gali stipriai pakenkti santykiams, net juos nutraukti – taip mano seksologas Moushumi Ghose’as. Kartais galima priežastis – vienas iš partnerių tiesiog apsileido. Savaime suprantama, darbe patiriamas stresas, šeiminiai įsipareigojimai bei kiti reikalai nepraeina be pėdsakų. Tačiau žmonės, kurie savo partnerių nebelaiko fiziškai patraukliais, dažnai tai supranta kaip ženklą – partneriui nusispjauti į save ir į jų santykius.

Ligos – kaip pasiteisinimas

Poros liaujasi mylėtis dėl daugelio priežasčių, susijusių su fiziologija ir sveikatos būkle: priešlaikinė ejakuliacija, erekcijos disfunkcija arba skausmas lytinio akto metu (moterims). Seksologė Celeste Hirschman pataria ne tik kreiptis į gydytojus, bet ir paanalizuoti emocinę šios problemos pusę. Negalima visą kaltę dėl seksualinių problemų suversti fiziologiniams faktoriams – visuomet būna kažkas daugiau ir giliau.

Juk labai tikėtina, kad akcentuojate sveikatos būklę vien tik tam, kad išvengtumėte savo seksualinių ir emocinių poreikių aptarimo. Pora turėtų žvelgti giliau ir atkreipti dėmesį į savo baimes, kitus galimus veiksnius.

123RF.com nuotr./Mergina.
123RF.com nuotr./Mergina.

Nežiūrite rimtai į partnerio seksualinius troškimus

Skirtingiems žmonėms patinka skirtingi dalykai. Kai jūsų partneris atsiveria ir prisipažįsta, kad jam norėtųsi grubesnio sekso ar pažaisti vadmenimis, neverta šaipytis ar nuleisti juokais jo norų.

Seksologė Ava Cadell aiškina: „Aš savo klientams sakau, kad viską galima aptarti – netgi miegamajame. Tegu kiekvienas iš partnerių pasidalina trim savo fantazijom, o kitas pasirenka kurią nors ir įgyvendina. Nuo to momento jūs galėsite dalintis savo fantazijomis be baimės būti išjuoktas ar atstumtas.“

Temperamentų nesutapimas

Daugelis porų kenčia dėl prasto temperamentų suderinamumo – kuomet vienas sekso nori daugiau nei kitas. Partneriui, kuriam sekso reikia mažiau, ima kontroliuoti seksualinį poros gyvenimą – sąmoningai arba ne. Reziumė – sutuoktinis, kurios seksualinis temperamentas yra stipresnis, jaučiasi sutrikęs ir nepatenkintas.

Seksologė Megan Fleming taip mano: jei nepradėsite spręsti temperamentų suderinamumo problemos, tai porai grės skyrybos arba neištikimybė. Ryškesnio seksualinio temperamento žmogus nenorės taip kankintis visą gyvenimą. Tuokdamasis jis juk nesirinko susilaikymo ir susitaikymo kelio. Nelaukite to momento, kaip partneris atsidurs aklagatvyje – spręskite problemą iškart.

M.Fleming tikina, jog sumažėjusio libido priežastys sudėtingos ir susijusios su daugeliu dalykų, tačiau problemą galima išspręsti.

TAIP PAT SKAITYKITE: Aistros dinamika: nuo ko priklauso moterų seksualinis apetitas?

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas