Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Serialo apie lyčių stereotipus aktorė: seksualinė orientacija nelemia profesionalumo

Ką daryti, kai nori būti repere, bet gimei mergina, o šiuolaikinė repo scena vis dar priklauso tik vyrams? Kaip tapti dizaineriu, kai esi pusamžis vyras, o draugai juokiasi iš tavo pomėgio modeliuoti drabužius? Kaip grįžti į darbo rinką, kai turi mažą vaiką, tavo vyras meta darbą ir nusprendžia tapti dizaineriu, o buvęs bosas sako, kad moterys su mažais vaikais įmonėje nėra pageidaujamos? Šiuos klausimus gvildena estų serialas „Kodėl gi ne?!“, kurio vieną veikėjų – Aną – įkūnijo estė Pirte Laura Lember.
Serialas „Kodėl gi ne?!“
Serialas „Kodėl gi ne?!“ / Stop kadras

Seriale suvaidinusi mergina dažnai ir realiame gyvenime prisipažįsta sakanti: „Kodėl gi ne?“ „Pasakiusi šį burtažodį, gavau vaidmenį šiame seriale“, – juokiasi mergina.

Serialo veikėja Ana baigė vidurinę mokyklą, kurioje jai puikiai sekėsi tikslieji mokslai, ji buvo viena geriausių mokinių.

„Visi jos šeimoje mano, kad mergina stos į universitetą ir studijuos jame matematiką! Tačiau ji pati to nenori. Esmė ta, kad, kai dar buvo maža, ji mikčiodavo, tačiau ėmusi repuoti nustojo ir iš tiesų įsimylėjo repą. Merginos svajonė – vieną dieną tapti repere“, – 15min siužetą pasakoja estė, įkūnijusi serialo heroję.

Kai dar buvo maža, ji mikčiodavo, tačiau ėmusi repuoti nustojo ir iš tiesų įsimylėjo repą. Merginos svajonė – vieną dieną tapti repere.

Seriale ji nuolat kovoja su stereotipu, kad mergaitėms nevalia būti reperėms, o repo muzika yra nusikaltėlių muzika.

Serialą sudaro dešimt epizodų. Kiekvienas jų pristato žiūrovams vis naują lyčių stereotipą. Anot pašnekovės, per humorą siekiama parodyti jų absurdiškumą. Kiekviename epizode Ana, jos šeimos nariai ir bendraklasiai kovoja su stereotipais, parodomas jų požiūris į stereotipus. Vis dėlto, nors dauguma temų, gvildenamų seriale, paremtos lyčių stereotipais, serialas yra ir apie paauglių kasdienes problemas mokykloje ir šeimoje.

„Ir, kaip jau sakiau, svarbu kalbėti apie tai ir skatinti žmonių suvokimą. Kad jie suvoktų, jog yra daug stereotipų, kurie gali sužeisti žmones ir kenkti jų gyvenimo kokybei“, – aiškino mergina.

Paliečia ir LGBT temą

Paliečiama ir LGBT tema. Viename epizodų virtuvės šefas atsiveria ir pasakoja, kaip Naujojoje Zelandijoje turėjo vaikiną, kuris buvo restorano savininko sūnus. Savininkas buvo religinis fanatikas, todėl tai sužinojęs išmetė virtuvės šefą iš darbo. Jam neliko nieko kita, kaip tik grįžti dirbti į Estiją.

Anot pašnekovės, vaizduojama situacija moko, kad žmogaus seksualinė orientacija neapibrėžia to, ar jis geras, ar blogas jo darbe. „Juk po incidento Naujojoje Zelandijoje šis vyrukas tebebuvo vienas geriausių virtuvės šefų“, – atkreipė dėmesį ji.

P.L.Lember mano, kad su kiekviena diena visuomenė tampa vis tolerantiškesnė. Ji būtų norėjusi atvykti į Lietuvoje netrukus vyksiančias „Baltic Pride“ eitynes, deja, šis birželis pašnekovei labai užimtas.

Skirtas šeimai

Pirte Lauros nuomone, serialas skirtas visai šeimai. „Manau, kad kiekvienas šiame seriale ras ką nors sau. Kiekvienas atras veikėją, su kuriuo susitapatins. Be to, tai, kad seriale skatinamas suvokimas apie stereotipus, taip pat yra ir puiki pramoga“, – įsitikinusi seriale suvaidinusi estė.

Sutikdama vaidinti seriale, Pirte Laura buvo įsitikinusi – tai bus iššūkis, tačiau laukia neįkainojama patirtis.

„Jaučiau, kad mūsų moderniame pasaulyje žmonės vis dar nedaug žino apie stereotipus arba tiesiog jų nepripažįsta. Ir tai yra problema“, – mano ji.

Mergina sako, kad vaidmenį seriale gavo per atranką, kurią organizavo kino bendrovė „Kassikuld“.

„Jaučiau, kad svarbu kalbėti apie stereotipus, nes stereotipai yra aplink mus, ir yra daugybė žmonių, kurie kenčia dėl jų ir nežino, kaip su tuo susitvarkyti“, – teigia pašnekovė.

Taigi, ji jautė, kad dabar yra laikas skatinti visuomenės suvokimą apie lyčių stereotipus ir padėti jai suprasti, kokia tai iš tiesų rimta problema.

Viskas įmanoma – įrodo serialo „Kodėl gi ne?!“ herojai. Aišku, jei tik sieki savo svajonių, nepaisai lyčių stereotipų, o į problemas žvelgi šmaikščiai ir nebijai atsidurti kuriozinėse situacijose, kurios žiūrovus verčia mažų mažiausiai šypsotis.

„Komiškai, su gera humoro doze, serialas kiekvienam siūlo savęs paklausti „Kodėl gi ne?!“? Kodėl gi mokyklą baigiančiai merginai nedalyvauti repo muzikos konkurse? Kodėl gi nepabandžius siekti norimo darbo, net jei visi tave atkalbinėja dėl to, kad jis „nevyriškas“? Šis serialas klausimų užduos ir visuomenei – kodėl gi nepradėjus laužyti stereotipų ir nepradėjus keisti požiūrio į moteris ir vyrus?

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Agneta Skardžiuvienė
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Agneta Skardžiuvienė

Rekomenduoju pažiūrėti visiems, o ypač mokiniams ir mokytojams“, – sako Lygių galimybių kontrolierė Agneta Skardžiuvienė.

Serialas „Kodėl gi ne?!“ sukurtas įgyvendinant projektą „BREAK! – nugalėkime lyčių stereotipus švietime, pasitelkdami skirtingas medijas“.

Projektą įgyvendino Estijos lyčių lygybės ir lygių galimybių komisaro tarnyba kartu su Lietuvos Lygių galimybių kontrolieriaus tarnyba, Islandijos gerovės ministerija, Estijos nacionaliniu transliuotoju, Talino universitetu, INNOVE fondu (Estija) ir Suomijos socialinės apsaugos ir sveikatos ministerija. Projektas iš dalies finansuojamas Europos Sąjungos teisių, lygybės ir pilietiškumo programos lėšomis.

Žiūrėkite visus serialo epizodus:

VIDEO: Kodėl gi ne?! | 1 serija
VIDEO: Kodel gi ne ?! | 2 serija
VIDEO: Kodėl gi ne?! | 3 serija
VIDEO: Kodėl gi ne?! | 4 serija
VIDEO: Kodėl gi ne?! | 5 serija
VIDEO: Kodėl gi ne?! | 6 serija
VIDEO: Kodėl gi ne?! | 7 serija
VIDEO: Kodėl gi ne?! | 8 serija
VIDEO: Kodėl gi ne?! | 9 serija
VIDEO: Kodėl gi ne?! | 10 serija

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas