Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Smurtą patiriantys vyrai: turtingi, išsilavinę, sportiški ir apdraskytais veidais

Pastaruoju metu sulaukiau daug vyrų, kurių istorijos tokios panašios, kad konsultuodamas patyriau keletą dejavu.
Psichologinis smurtas
Psichologinis smurtas / Shutterstock nuotr.

„Būna, kai supyksta, tai ir daiktus išdaužo, ir apdrasko, ir įkanda. Va, praeitą savaitę paėmė mano telefoną ir sviedė į langą. Viskas dėl to, kad netikėjo, jog vakare tikrai buvau sporto klube.“

„Esam jau kaip ir išsiskyrę, ji pas mane nebegyvena, bet vakar, kai neatrašiau jai į žinutes, atvarė į mano butą, išvartė viską, apšaukė mane, kad esu nevykėlis ir geriau nei ji neturėsiu, tada paėmė mano darbinį kompą ir sviedė į mane. Praskėlė man nosį kompiuterio kampu. Po to kitą dieną parašė, kad pas ją atvaro jos tėvai ir turiu ateit, nes jos tėvuko kažkokia tai šventė, tai tipo eisim visi vakarienės.“

„Pusę liepos dirbau iš namų, nes mergina eilinio konflikto metu apdraskė man veidą ir sukandžiojo rankas. Nenorėjau toks rodytis darbe. Sakiau, kad man korona.“

Shutterstock nuotr./ Vyras pas psichoterapeutą
Shutterstock nuotr./ Vyras pas psichoterapeutą

Į konsultacijas ateina vyrai, susisukę, išsigandę, lyg bijotų nuo kažko gauti per sprandą. Skundžiasi nemiga, nuolatiniu nerimu, depresija, priklausomybėmis, negebėjimu susikaupti. Buvo ir savižudiškų minčių.

Vyrai ieško pagalbos, kaip geriau išsimiegoti. Klausia: „gal čia kažkokių vaistų yra, kurie produktyvumą pakeltų? Gal čia kokia depresija, nes nesinori gyventi.“

Toliau pasakoja ir lyg visiškai normalų dalyką, lyg tarp kitko, pamini, kad gavo iš kompo į galvą, kad dabar nešioja tik megztinius aukštu kaklu, nes dar nesugijusios žaizdos po eilinio apdraskymo.

Vyrai neatpažįsta smurto

Iš šono klausantis, aiškiai girdisi ir matosi – tai žmonės, kurie buvo užpulti, sužeisti, jų turtas buvo sugadintas. Tačiau pačių vyrų vertinimu, viskas su partnere yra gerai, o jeigu ir ne visai gerai, tai tik dėl to, kad jie tokie apgailėtini nevykėliai.

Jie patys kalti, kad neatrašė žinutės, kai buvo sporto klube. Patys kalti, kad yra tokie netikėliai, ne taip rengiasi, ne taip į indaplovę sudeda indus, ne ten padėjo batus. Apskritai kokius čia debiliškus batus nešioja. Čia jiems šiaip jau labai pasisekė, kad bent kažkas juos pakenčia ir būna kartu, nes tokie liurbiai geriau ir nerastų.

Jie patys kalti, kad neatrašė žinutės, kai buvo sporto klube.

Tie vadinamieji liurbiai yra aukštas pajamas gaunantys, iš pažiūros sveiki, sportiški, vadovaujančias arba aukšto lygio specialisto pareigas užimantys jauni vyrai.

Objektyviai vertinant, viskas jų gyvenime atrodo puiku, baltą pavydą kelia tiek išsilavinimas, tiek profesiniai pasiekimai. Tačiau romantinių santykių srityje visiškas krachas.

Gretos Skaraitienės / BNS nuotr./Psichiatras Vilius Ogenskas
Gretos Skaraitienės / BNS nuotr./Psichiatras Vilius Ogenskas

Mane turbūt labiausiai sujaudino net ne tai, kad jie namuose patiria nuolatinį fizinį ir psichologinį smurtą iš savo moterų, tačiau tai, kad jie to apskritai net nelaiko smurtu.

Prireikė ne vieno ir ne dviejų susitikimų, kad jie patys garsiai įvardintų, kad, kai į tave meta kompą ir sužaloja veidą, tai yra smurtas.

Sakau vienam: „Jeigu į tave mestų kompą gatvėje nepažįstamas žmogus, ar tai būtų smurtas?“ „Taip, – sako. – Aišku, kad smurtas.“ Tačiau kai tą patį padaro jo mergina jo paties namuose, tai jau virsta: „Būna, pasikarščiavo, aš šiaip pats išprovokavau, buvau sudirgęs, nesiklausiau ką kalbėjo.“

Shutterstock nuotr./Vyras terapijoje
Shutterstock nuotr./Vyras terapijoje

Psichologinį smurtą atpažinti dar sunkiau

Jei vyrai fizinio smurto nelaiko smurtu, tai ką jau kalbėti apie psichologinį smurtą. Dažnas replikas apie tai, kad esi nevykėlis, blogai rengies, ne taip kalbi, žeminimus tiek namie, tiek prie draugų, vyrai laiko normaliu partnerės elgesiu.

Pateiksiu porą dažniausiai sutinkamų psichologinio smurto pavyzdžių:

  • Žeminimas ir įžeidinėjimas

Tai apima nuolatinį partnerio menkinimą, įžeidinėjimą, išjuokimą, siekiant sumažinti jo savigarbą. Tai gali būti komentarai apie išvaizdą, intelektą, gebėjimus ar kitas asmenines savybes. Pavyzdys: „Pažiūrėk, kaip mes gyvenam. Tu nesugebi nei pinigų uždirbti, nei namie susitvarkyti, nei lovoje mane patvarkyti. Geriau jau su Arnoldu būčiau likus. Bet kas čia tokį ims tave, nevykusį, tai ir būnu su tokiu nevykėliu iš gailesčio.“

  • Kontrolė ir manipuliacija

Tai gali pasireikšti bandymais kontroliuoti vyro elgesį, draugystes, pomėgius ar net darbo vietą. Manipuliacija gali apimti ir emocinį šantažą, pvz., grasinimą palikti, jei vyras nesielgs tam tikru būdu, arba kaltės kėlimą dėl dalykų, kurie nepriklauso nuo jo.

Pavyzdys: „Parodyk, su kuo čia susirašinėji. Ai, darbas, sakai? Kodėl telefono kodas pakeistas? Tuoj pat atrakink telefoną, nes kitaip galėsi garaže nakvoti.“

  • Izoliacija

Partneris gali būti izoliuojamas nuo draugų, šeimos ar kitų paramos šaltinių. Tai gali būti daroma, draudžiant bendrauti su kitais žmonėmis, kontroliuojant socialinius kontaktus arba manipuliuojant taip, kad vyras jaustųsi kaltas už tai, kad praleidžia laiką su kitais.

Pavyzdys: „Žinok, nepatinka man tavo draugai. Nu, ir kas kad gimtadienis. Neisim mes daugiau pas juos. Geriau jau mano mamą pasikvieskim į svečius. Bent turėsiu su kuo pakalbėt.“

  • Pavydas ir nuolatiniai kaltinimai

Moterys gali nuolat kaltinti vyrą neištikimybe ar kitais nepagrįstais dalykais, siekdamos sukelti jam kaltės jausmą arba priversti jaustis atsakingu už jos nesaugumo jausmus.

Pavyzdys: „Sakai, sportuoti eini? Tai gerai, pasidaryk fotkę, kai nuvažiuosi, ir atsiųsk. Ir pabandyk man ragelio nekelt. Galėsi tada visai namo negrįžt.“

  • Gaslighting (lietuviai verčia tai kaip „miglos pūtimą“, psichologai aiškina kaip sistemines psichologines manipuliacijas)

Tai yra manipuliacijos forma, kurioje moteris bando priversti vyrą suabejoti savo paties suvokimu, atmintimi ar sveiku protu. Ji gali neigti pasakytus žodžius ar įvykusius veiksmus, sukurti situacijas, kuriose vyras jaustųsi nesaugus dėl savo proto būklės.

Pavyzdys: „Tik neišsigalvok. Tikrai nesu tavęs prie draugų pažeminusi. Geriau prisimink, kaip tu su manim kalbi? Ai neprisimeni? Aš tau papasakosiu kaip iš tikro viskas vyko.“

Kodėl vyrai negali palikti smurtaujančios partnerės?

Ilgą laiką smurtinėje aplinkoje esančio žmogaus kūnas ir protas pradeda nykti. Sutrinka neuromediatorių balansas ir drastiškai sumažėja serotonino lygis.

Serotoninas atsakingas už laimę, pasitikėjimą, entuziasmą, savivertės jausmą, norą bendrauti, kurti kažką prasmingą ar apskritai gyventi.

Serotonino trūkumas lemia, kad žmogus negali priimti sprendimų, kurie padetų jam išeiti iš smurtinių santykių, net ir įvardinus, kad jie žalojantys, kenkiantys, žudantys.

Dėl sutrikdytų emocijų, mąstymo, nukritusios savivertės, o neretai ir iškraipyto realybės matymo vyrai nesugeba palikti smurtaujančios partnerės.

Apskritai, sveikintina, kad sugeba ieškoti pagalbos, net ir nesuvokiant, kur slypi jų nemigos, skausmo krūtinėje, surakinto sprando, prastėjančių darbo rezultatų, mieguistumo, nuolatinio nuovargio priežastis.

Ką daryti?

Pasikelti seratonino lygį. Tą galima padaryti daugeliu būdų, tiek sportu, masažais, terapija, gyvenimo būdo pakeitimu, naujom veiklom.

Problema ta, kad kai seratonino lygis pačiose žemumose, žmogus negali, pasikartosiu ir pabrėšiu, tikrai negali, nei eit į jogą, jei susirast naujų draugų, nei daugiau būti lauke.

Kritus seratoninui, žmogus vos gali atsikelti iš lovos, nueiti į darbą ir kažką naudingo ten nuveikti. Jaučiantis nevykėliu, tikrai nėra noro susipažinti su naujais žmonėmis. Juk, kas bendraus su tokiu lopu, kaip aš.

Viena iš išeičių yra medikamentinis gydymas, kuomet seratoninas pakeliamas vaistais (antidepresantais, kartais stimuliantais, priklausomai nuo situacijos). Tai laikina, trumpalaikė priemonė, kaip titnagas, kuris padeda įžiebti ugnį. Bet kad laužas degtų, reikia malkų. Reikia, kad vėjas neužpūstų, kad neužlytų.

Puoselėjant žmogaus ugnį, būtina į situaciją pažvelgti labai plačiai. Vien vaistai ilgalaikės naudos neduos, nes gali kiek tik nori keltis tą seratoniną, bet jeigu tave namie daužo ir žemina, pokyčio nebus. Bet kartu į gydymą įtraukus terapiją, kineziterapiją, sportą ir kitus elementus, žmogus turi viltį pagaliau išsitiesti, nubrėžti naujas ribas ir oriai jas apginti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas