Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Homoseksualioms poroms Lietuvoje siūloma vestuvių alternatyva: „Tai būdas užtvirtinti meilę“

Kol Lietuvoje įstatymai homoseksualių porų atžvilgiu vos juda iš vietos, vestuvių planuotoja Agnė Kiverė kartu su bendraminčiais kolegomis rado būdą, kaip padėti tokioms poroms įtvirtinti savo meilę. Jie organizuoja neoficialią vestuvių ceremoniją, kuri gali prilygti tikrai santuokai: svečiams išsiunčiami kvietimai, vyksta fotosesijos ir pati meilės įtvirtinimo akimirka. Agnė viliasi, kad tokios ceremonijos padės poroms jaustis geriau, nes dabar vaizdas neraminantis. „Liūdna matyti nuoširdžiai mylinčius žmones, kurie yra sukaustyti baimės“, – sako ji.
Gintarė Barpšytė ir Gabrielė Kaveckaitė
Gintarė Barpšytė ir Gabrielė Kaveckaitė / Agnės Katmandu nuotr.

Siūlo alternatyvą oficialiai santuokai

Agnė pasakoja, kad prieš metus startavusio projekto „Laisvė mylėti“ idėja kilo kur kas anksčiau. Ne vienerius metus užsienyje gyvenusi vestuvių planuotoja iš arti matė sėkmingai santykius vystančias homoseksualias poras, todėl sugrįžusi į Lietuvą nustebo pamačiusi, kad čia situacija žymiai sudėtingesnė.

„Su kolege gyvenome Anglijoje ir mums tos pačios lyties porų santykiai niekada nebuvo tabu – mes matėme daug tokių draugysčių, o mūsų viršininkai taip pat buvo homoseksualūs. Grįžusios į Lietuvą, pradėjome bendrauti su kolegomis ir sužinojome, kad aplink gyvena nemažai porų, kurios galvoja apie santuoką, šeimą, nori nebijoti ir nebeslėpti savo santykių“, – sako A.Kiverė.

Gintarės Gaižauskaitės nuotr./Agnė Kiverė su kolege Sandra Svobūne
Gintarės Gaižauskaitės nuotr./Agnė Kiverė su kolege Sandra Svobūne

Taip pamažu pokalbiuose vis pasisukant temai apie homoseksualias poras, Agnei su kolegomis kilo idėja prisidėti prie lengvesnio šių porų gyvenimo.

„Mūsų kolegos fotografai, operatoriai visada atvirai sakydavo, kad būtų smagu pradėti kalbėti apie homoseksualių porų santykius, norėtųsi, jog jie būtų laisvi, galėtų atsiskleisti. Dabar tokia tema kalbėti viešai yra kone tabu, – pasakoja A.Kiverė. – Mes norėjome, kad poros galėtų rasti alternatyvą oficialiai santuokai. Tačiau tuo pačiu projektas yra ne tik apie ceremoniją, bet ir apie laisvę, drąsos įkvėpimą.“

Mes norėjome, kad poros galėtų rasti alternatyvą oficialiai santuokai.

Agnė neslepia, kad tolerancija homoseksualiems asmenims jai yra svarbi, o turėdama artimų žmonių, kurie baiminasi viešai kalbėti apie savo santykius su tos pačios lyties asmenimis, ji žino, kaip stipriai tokie žmonės myli.

„Mes norime papasakoti žmonėms, kad nebūtina eiti į bažnyčią – galima susituokti ritualine santuoka. Taip, tai neįforminta, tačiau jeigu pora labai vienas kitą myli, jie dažnai nori tiesiog užtvirtinti meilę. Tai yra padrąsinimas, o kartu informavimas, kad mes norime padėti įprasminti jų meilę ir esame atviri, tolerantiški“, – teigia vestuvių planuotoja.

Nors homoseksuali pora susituokia neoficialiai, jų meilės sutvirtinimas gali priminti tikrą ceremoniją, kadangi Agnė su kolegomis pasirūpina kiekviena detale. Jeigu pora pageidauja, yra išsiunčiami kvietimai svečiams, surengiama oficialią primenanti ceremonija, fotosesija, tačiau taip pat galima įtraukti specialius ritualus, siužetus, papasakojant poros istoriją.

Tikisi, kad tai gali padėti greičiau įteisinti oficialią santuoką

Vestuvių planuotoja pastebi, kad pastaruoju metu vis daugiau tradicinių porų renkasi ceremoniją ne bažnyčioje, o neoficialioje aplinkoje. Tai, jos manymu, ne mažiau suvirpina širdį nei einant prie altoriaus.

Vis dėlto Agnės nuomone, nemažai homoseksualių porų dar nežino apie galimybę susituokti humanistine santuoka, todėl neretai, griebdamiesi paskutinės galimybės, jie tuoktis išvyksta į užsienį.

„Žinau ne vieną pavyzdį, kai pora, nebematydama kitos išeities, išvyksta į užsienį. Gal jiems trūksta informacijos, jaučia baimę... Mes galime jiems padėti išdrįsti ir paskatinti nebijoti“, – tikina A.Kiverė.

Agnė nori tikėti, kad neoficialios homoseksualių porų santuokos gali padėti išjudinti reikalus Lietuvos įstatymuose. Jos manymu, jei vis daugiau žmonių kreiptųsi ir dalyvautų tokiose ceremonijose, galbūt oficiali santuoka tarp tos pačios lyties asmenų būtų įteisinta greičiau.

„Šiuo klausimu viskas juda lėtai – lyg ir pakrutinama, bet to nepakanka. Jeigu homoseksuali pora pradeda pamažu skelbtis apie savo santykius, būna užmėtoma akmenimis. Todėl daugumą kausto baimė, kai jie nežino, kokių pasekmių gali sulaukti. Jeigu poros jaustųsi drąsiau, gal dažniau kreiptųsi ir oficiali santuoka būtų įteisinta“, – viliasi A.Kiverė.

Agnės Katmandu nuotr./Gintarė Barpšytė ir Gabrielė Kaveckaitė
Agnės Katmandu nuotr./Gintarė Barpšytė ir Gabrielė Kaveckaitė

Kalbėdama apie Lietuvoje esančią nepalankią situaciją homoseksualų atžvilgiu, Agnė neslepia, kad toks lietuvių požiūris ją liūdina ir laisvės čia nėra. Anot jos, aplink daug negatyvo, todėl homoseksualūs žmonės paprasčiausiai bijo viešintis.

„Tikrai liūdna matyti nuoširdžiai mylinčius žmones, kurie yra sukaustyti baimės. Didžioji dalis senosios kartos ir mūsų amžiaus žmonių į jų santykius vis dar žiūri skeptiškai. Galbūt jaunesni ir pagyvenę užsienyje žiūri laisviau ir tolerantiškiau. Bet sunku suprasti, kaip gali žmogus teisti už tai, ką tu nori mylėti. Nesuvokiama“, – sako Agnė.

Suorganizavo jautrią merginų poros ceremoniją

Tam, kad apie projektą sužinotų homoseksualios poros, kurios norėtų savo meilę įtvirtinti neoficialia santuoka, Agnė kreipėsi į žmones socialiniuose tinkuose. Ji neslepia, kad tuo metu sulaukė gausybės bjaurių komentarų.

„Sulaukus negražių žinučių, užvirė kraujas, jaučiau liūdesį, bet kartu ir pyktį. Net pažįstamas žmogus man privačiai parašė klausdamas, kaip aš drįstu taip elgtis, – pripažįsta A.Kiverė. – Vis dėlto atsiliepė nemažai porų, todėl tai nudžiugino. Sulaukiau iš jų teigiamų atsiliepimų, jiems buvo smagu, kad vyksta tokie projektai.“

Agnės Katmandu nuotr./Gintarė Barpšytė ir Gabrielė Kaveckaitė
Agnės Katmandu nuotr./Gintarė Barpšytė ir Gabrielė Kaveckaitė

Pamačiusios apie projektą, į Agnės paiešką atsiliepė modeliai Gabrielė Kaveckaitė ir Gintarė Barpšytė, kurios sutiko imituoti santuoką ir parodyti, kaip ji galėtų atrodyti iš tikrųjų. Agnė pasakoja, kad su merginomis pasiruošimo metu stengėsi kuo daugiau bendrauti, sužinoti jų istoriją ir pasirūpinti švente.

„Jos jaunos, tačiau drąsiai pasakoja savo istoriją, jaučiasi laisvai ir mūsų visiškai nesivaržė. Joms nekėlė rūpesčių, kaip į projekto idėją apie santuoką žiūrės pažįstami, nesibaimino neigiamų komentarų, tik jaudinosi, kaip reaguos patys artimiausi žmonės“, – sako A.Kiverė.

Agnė pasakoja, kad merginų pora susipažino viename mados renginyje, po kurio laiko jos susitiko, ir nors Gabrielė iš karto prisipažino apie savo simpatiją, jų santykiams prireikė laiko. Vis dėlto modeliai nusprendė apie save kalbėti garsiai, o santykius sutvirtinti padėjo ir imituota ceremonija.

„Merginos turėjo jaukią rytinę fotosesiją su kava ir kruasanais, tada, pakeitus įvaizdį, prasidėjo ceremonija, kurios metu patys buvome svečiais. Jos išrinko viena kitai laikinas tatuiruotes, klijavo jas, buvo tarsi ritualas su vandeniu, ir tai buvo labai simboliška. Nors tai tik projektas, jos tikrai įsijautė, buvo jautru“, – pasakoja vestuvių planuotoja.

Nors tai tik projektas, jos tikrai įsijautė, buvo jautru.

Agnė neslepia, kad merginos iš pradžių į projektą žiūrėjo kaip į nuotykį, tačiau ceremonijoje atlikto ritualo metu jos susijaudino.

„Gabrielę ir Gintarę, manau, turėjo aplankyti keistas jausmas, nes ceremonijos meistrė nuoširdžiai papasakojo visą istoriją, padėjo įsijausti. Merginos buvo atviros, linksmai nusiteikusios, tačiau taip pat buvo jautru, pagalvojus, kad tikra ceremonija taip pat gali kažkada įvykti“, – sako A.Kiverė.

Nors Gabrielė ir Gintarė yra pavyzdys, parodęs, kaip gali atrodyti neoficiali homoseksualių porų santuoka, Agnė su kolegomis laukia porų, kurios iš tiesų norėtų savo jausmus sutvirtinti priesaika vienas kitam.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas