Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

„The Tinder Swindler“ aidai: specialistė – apie tai, kodėl moterys užkimba ant sukčių kabliuko

Pastarąsias savaites socialiniuose tinkluose netyla kalbos apie „Netflix“ dokumentiką „The Tinder Swindler“. Šioje istorijoje pasakojama apie tai, kaip sukčius Simonas Lievievas iš moterų išviliojo milijonus dolerių ir toliau mėgaujasi prabangiu gyvenimu.
Kaip suprasti, kad vyras jums meluoja?
Kaip suprasti, kad vyras jums meluoja? / Fotolia nuotr.

Atrodytų, kad istorija sena kaip pasaulis – sukčiams pinigus atiduoda ir moterys, ir vyrai, nepaisant statuso, išsilavinimo ar turtinės padėties. Tačiau kodėl užkimbama ant melagių kabliuko? Kodėl lengva ranka atiduodame sunkiai uždirbtus pinigus žmonėms, kurių kartais dorai nepažįstame?

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Rasa Andrikienė
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Rasa Andrikienė

Geštalto psichoterapijos konsultantė Rasa Andrikienė sako, kad bet kuri moteris gali būti apgauta, nes sukčiai sugeba rasti priėjimą ir paliesti jautriausias asmenybės dalis taip, kad užvaldo moteris savo manipuliacijomis.

„Sukčiai yra labai geri manipuliatoriai ir ištrūkti iš jų žabangų yra beveik neįmanoma, jeigu nesate budėjimo režime. Nėra taip, kad sukčius įsiveržia netikėtai. Dažniausiai jie padaro namų darbus, sužino viską apie savo aukas ir moka patampyti reikiamas virveles, kad jų planas suveiktų. Ar toms moterims, kurios užkimba ant melagių kabliuko, yra būdingi tam tikri charakterio bruožai? Manau, kad ne, nes auka gali tapti bet kuri – visi žmonės nori būti mylimi, suprasti, palaikomi, o sukčiai tai ir siūlo“, – sako specialistė.

Kodėl pasiduodame sukčių vilionėms?

R.Andrikienė sako, kad žmogus iš prigimties trokšta būti laimingas, tad moteris, kuri mano, kad rado savo gyvenimo meilę, gali tapti manipuliatoriaus auka.

„Dažnai sukčiai apsupa moteris ypatingu dėmesiu, apipila komplimentais, todėl jos gali pradėti sukčių matyti kaip gelbėtoją nuo vienatvės ar nelaimingo gyvenimo. Manau, kad neužkimba tos, kurios savimi pasitiki, kitaip tariant, tas pasitikėjimas yra toks, kad tu žinai, kas esi ir tau nereikia, kad kažkas atėjęs suvoktų, kokia tu esi fantastiška. Bet labai mažai žmonių turi tokį sveiką vidinį pasitikėjimą savimi. Daug pasiekusios, turtingos moterys gali atrodyti pasitikinčios savimi, tačiau tai bus tik išorė“, – pastebi geštalto psichoterapijos konsultantė.

Nepasitikėjimas savimi gimsta jau vaikystėje, tad didžiulę įtaką tam daro tėvų auklėjimas. „Dėl menko pasitikėjimo mes galime save barti mamos ar tėčio žodžiais, ieškoti pritarimo, palaikymo santykiuose ir lengvai užkibti ant sukčių manipuliacijų. Manipuliatoriai moka nieko nepažadėdami pažadėti viską“, – sako specialistė ir priduria, kad jeigu įtariate, jog kuriate santykius su manipuliuojančiu žmogumi, daug atsakymų galite rasti ir literatūroje, pavyzdžiui, Dono Hennessy knygoje „Užvaldytos moterys“.

Kaip atpažinti, kad jums meluoja?

R.Andrikienė sako, kad, jeigu moteris įtaria, jog yra maustoma apgaviko, pirmiausia turėtų patikrinti, ar faktai ir žodžiai sutampa.

„Įsiklausykite, ką vyras kalba. Dažnai melagiai mėgsta teisintis, o moterys tuo patiki, nes labai skaudu, kai iliuzijos sudūžta. Pavyzdžiui, manipuliatoriai itin retai rašo – jie viską stengiasi pasakyti žodžiu, kad neliktų įrodymų, o jeigu prašo pinigų, tai daro taip, kad moteris juos kone įsiūlo savo noru. Dažniausiai sukuriama kokia nors gaili pasakėlė, kuri sugraudina ir auka pati įduoda pinigus. Norėdama atgauti tai, ką davė, auka išgirsta, kad pinigus juk atidavė savo noru. Dar sukeliamas ir kaltės jausmas, kad moteriai rūpi tik pinigai“, – sako specialistė.

Kalbėdama apie manipuliatoriaus bruožus R.Andrikienė sako, kad patys manipuliatoriai gali būti skirstomi į kelis tipus. Pavyzdžiui, kai kurie žmonės ir patys nesupranta, kad yra manipuliatoriai, kiti šiomis savybėmis džiaugiasi, didžiuojasi ir jas pritaiko savo gyvenime, treti, matydami savo manipuliacijas, stengiasi jų atsikratyti.

Manipuliatoriai moka nieko nepažadėdami pažadėti viską.

„Versle manipuliacijos yra labai dažnos, bet asmeniniuose santykiuose tai labai bloga savybė, nes mes niekada nesužinosime, ką galvoja manipuliatoriai. Jie viską daro taip, kad iš vienos pusės moteris pasijaučia labai ypatinga, o iš kitos – kalta. Sakyčiau, čia tinka priežodis „viena ranka muša, kita duoda“ – paprašysi atgauti pinigus ir liksi kalta. Patys sukčiai dažnai nuneigia pinigų prasmę sakydami, kad tai nėra svarbiausia, bet tuo pačiu tų pinigų atiduoti jie nenori“, – sako R.Andrikienė.

„Fotolia“ nuotr./Melas
„Fotolia“ nuotr./Melas

Apgauta moteris neturėtų jausti kaltės

Dauguma moterų turi instinktyvų norą padėti ir gelbėti vyrus, todėl ima rūpintis „nesuprastais riteriais“ ir taip įkliūva į jų paspęstas pinkles.

„Susimąstykite, jeigu nuo pat santykių pradžios jūs turite gelbėti vyrą. Patyrusios apgaulę moterys turėtų pagalvoti, kodėl jas patraukė tokie vyrai. Manipuliatoriai, beje, taip pat susiduria su psichologinėmis problemomis, nes tokiais tapo dėl tam tikrų priežasčių ir visa tai prasideda dar vaikystėje. Jeigu vaikui teko išmokti manipuliuoti, išsisukinėti, tapti nepagaunamu, vadinasi, jo vaikystė buvo sudėtinga.

Tačiau tai niekur nedingsta ir suaugus – manipuliatorius bando visais įmanomais būdais išvengti bausmės, niekada neprisiims atsakomybės, nepripažins, kad kažkas nepavyko, dėl nesėkmių kaltins kitus, mokės sukelti gailestį. Realiame gyvenime atpažinti manipuliatorius gali būti tikrai sunku, bes jie pasitelkia psichologines žinias ir moka naštą permesti aukai“, – teigia R.Andrikienė.

Ji priduria, kad manipuliatoriai moka sukurti turtingo ir sėkmingo žmogaus įvaizdį, kuris sukelia pasitikėjimą ir tada tuos pinigus išvilioti jiems yra dar lengviau.

„Sukuriama iliuzija, kad vyras rūpinsis moterimi, pildys visus jos norus, tad tai aukas patraukia. Jeigu vyras atrodo per geras, kad tai būtų tiesa, tai iš tikrųjų gali būti tiesa. Gali būti, kad kurį laiką tas rūpestis bus realus, tačiau vėliau viskas apsisuks aukštyn kojomis ir jau moteris turės gelbėti riterį, kuriam kažkas nepasisekė“, – sako specialistė, siūlanti atkreipti dėmesį ir į tai, kad sukčiai dažnai nukerta moters ryšius su artimaisiais. Santykių su artimaisiais apribojimas atima iš moterų galimybę situaciją matyti plačiau, pasitarti, išklausyti kitą nuomonę, o būtent to sukčiui ir reikia.

R.Andrikienė prideda, kad moterys jokiu būdu neturi jaustis kaltos. „Supraskite, kad apgavikas turėjo labai aiškią intenciją ir darė viską, kad jūs įkliūtumėte į spąstus, o jūs ėjote į santykius atvira širdimi, ir tų žabangų išvengti kartais yra neįmanoma. Apgauta moteris gali patirti labai daug įvairių jausmų: gėdą, pyktį, gailestį, tačiau išeinant iš visų santykių apima labai panašūs jausmai, tik šie dar apkartinti ir pinigų praradimu.

Reikėtų paminėti dar ir savivertę, kuri gali stipriai nukentėti. Kai kuriais atvejais būtina psichoterapija, kad įveiktumėte visus šiuos jausmus ir galėtumėte sukurti darnius santykius su savimi ir aplinkiniais“, – sako R.Andrikienė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas