Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vestuvinių dovanų etiketas: paaiškino, kodėl į šventę geriau nenešti dovanos

Prieš porą dešimtmečių vestuvių proga buvo itin populiaru dovanoti tai, ko jauniesiems gali prireikti gyvenimo kartu pradžiai. Ką tik susituokusios poros gyvenime, kaip ir lentynose, atsirasdavo ne vienas arbatos servizas ar įmantri žvakidė. Vis tik, keičiantis laikams, tendencijos neaplenkė ir vestuvinių dovanų temos, rašoma pranešime žiniasklaidai.
Dovana grynaisiais
Dovana grynaisiais / 123RF.com nuotr.

Šių dienų vestuvinių dovanų etiketo taisyklėmis ir originaliomis idėjomis jauniesiems dalinasi „Laisvalaikio dovanų“ ekspertai.

Kada dovanoti vestuvinę dovaną?

Nors iš pirmo žvilgsnio tai gali pasirodyti kaip šiek tiek keistas klausimas, tačiau dovanų etiketo žinovai įsitikinę, kad jeigu yra galimybė, vestuvinės dovanos į šventę neštis nederėtų. Dovana jaunavedžius turėtų pasiekti dar iki vestuvių. Nesunku įsivaizduoti, kaip toks sprendimas turėtų palengvinti jaunųjų šventinius rūpesčius, nes po vestuvių vežamų daiktų ir taip netrūks.

Puiki išeitis – vestuvinę dovaną išsiųsti tiesiai į jaunųjų namus. Šiandien yra prieinamos visos galimybės užsakyti dovaną iš anksto, ją pristatyti prie pat poros namų durų tinkančią datą. Svarbu įvertinti pristatymo vėlavimo galimybes, nes dovana jaunuosius turėtų pasiekti iki vestuvių dienos.

Vis dėlto, realybė kartais būna kiek kitokia – vestuvių organizatoriai ar patys jaunieji būna iš anksto numatę laiką, skirtą dovanų įteikimui šventės metu. Prieš galutinai nusprendžiant, kada įteikti dovaną, vertėtų pasitarti su jaunaisiais apie šią šventės dalį ar net jiems pasiūlyti idėją dovanas gauti iki vestuvių.

Dažniausiai pasitaikantys dovanų etiketo klausimai

Jeigu nutiko taip, kad buvote pakviesti į vestuves, tačiau negalėsite jose dalyvauti, vertėtų taip pat pasirūpinti dovana. Tai neprivalo būti brangi dovana, nebent leidžia finansinės galimybės. Net dailus sveikinimo atvirukas su ranka rašytu tekstu gali būti puikia dovana jauniesiems. Toks elementarus mandagumo gestas atskleis jūsų nuoširdų norą pasveikinti porą.

Ne vienam į vestuves pakviestam svečiui kyla klausimas, ar galima dovanoti grupinę dovaną. Internete netrūksta patarimų, kad dovana turi būti asmeninė, tačiau, ekspertų teigimu, nėra nieko blogo prisidėti prie kitų žmonių dovanojamos dovanos. Priešingai – tai puikus būdas suteikti jauniesiems tai, apie ką jie svajojo, o tuo pačiu neviršyti svečių nusistatyto biudžeto.

Jeigu buvote pakviesti į vestuves, tačiau negalėsite jose dalyvauti, vertėtų taip pat pasirūpinti dovana.

Jeigu tektų išrinkti dažniausiai svečiams ramybės neduodantį klausimą, jis skambėtų taip: „ar galima dovanoti pinigus kaip vestuvinę dovaną?“. Atsakymas paprastas – taip! Vis dažniau jaunųjų įteiktuose kvietimuose galima rasti subtilią užuominą, kad laukiamiausia dovana yra vokelis. Tokiu atveju dovanos paieškos labai palengvėja. Tačiau ne visos poros išdrįsta pasakyti, kad jiems tokia dovana būtų reikalinga.

Jeigu puikiai pažįstate besituokiančią porą, žinote jų ateities planus, galite drąsiai prisidėti prie jų svajonės įgyvendinimo dovanodami pinigus. Iš kitos pusės, jeigu jaunieji aiškiai pateikia, kokią dovaną norėtų gauti (pinigus ar reikalingų dovanų sąrašą), tokio pageidavimo privalu laikytis.

Neprigijusios vestuvinių dovanų mados iš užsienio

Jau kurį laiką užsienyje vyrauja mada jauniesiems sudaryti virtualų reikalingų dovanų sąrašą. Svečiai gali pasirinkti, ką iš šio sąrašo ketina dovanoti ir tai užsirezervuoti, kad kiti šventės dalyviai nepadovanotų tokios pačios dovanos. Tokia tendencija pamažu skinasi kelią ir Lietuvoje, tačiau šiai madai sunku prigyti.

Tai, kad tokia mada Lietuvoje neįsitvirtino, lemia įvairios priežastys. Pirmiausia – sudėtinga fizinių dovanų logistika, kai jaunųjų norų sąraše atsiduria buitiniai prietaisai ar namų įkurtuvėms reikalingi daiktai. Jie užima daug vietos, nepatogu su savimi pasiimti į šventę ir pan.

Nemenku iššūkiu tampa ir atsakingo žmogaus paieška, kuriam patikėta užduotis – sąrašu pasidalinti su svečiais ir prižiūrėti dovanų rezervacijas, kad jaunieji negautų kelių vienodų dovanų. Nevertėtų pamiršti ir to, kad vis dar itin didelė dalis besituokiančių porų dovanų nori gauti pinigų, kurie sumažintų vestuvių išlaidas arba būtų indėlis į povestuvinę kelionę.

Vestuvinių dovanų idėjos

Gavote kvietimą į vestuves, tačiau nežinote, ką padovanoti? Jeigu jaunieji nenurodė, kokios dovanos tikisi, arba ieškote dovanos kolegoms ar tolimiems giminaičiams, kurių vestuvėse nedalyvausite, rinkitės originalias dovanas – įspūdžius. Juos parinkti vertėtų pagal nuotakos ir jaunikio pomėgius, o jeigu sunku apsispręsti, dovanokite universalią dovaną – dovanų rinkinius.

Šiais laikais vestuvių kaltininkai vis dažniau kitą dieną po vestuvių keliauja į oro uostą, kur pradeda išsvajotas medaus mėnesio atostogas. Todėl kvietimuose į vestuves neretai užsimenama, kad svečiai turėtų atvykti be gėlių. Jeigu nesinori pasirodyti tuščiomis rankomis ar nusprendėte dovanoti piniginę dovaną, šalia jos taip pat galite įteikti įspūdžių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas