Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kalėdų spalvos: brangias pramogas atstoja vaikų dienos centrų rūpestis

Skubant paskutinės minutės dovanų, mintis, kad kai kuriems visuomenės nariams Kalėdų stebuklą sukuria nuoširdus dėmesys, gali atrodyti perteklinis moralizavimas. Tačiau tokia realybė – artimesnė nei galima manyti: būtent tokiais rūpesčiais gyvena vaikų dienos centrai, teikiantys pagalbą sunkiai besiverčiančių šeimų atžaloms.
Vaikų namuose užaugę broliai dvyniai Algirdas ir Remigijus Gataveckai
Vaikų namuose užaugę broliai dvyniai Algirdas ir Remigijus Gataveckai / Partnerio nuotr.
Temos: 2 Lidl Kalėdos

Vilniaus senamiestyje įsikūrusį Visų Šventųjų šeimos paramos centrą Vilniuje kasdien lanko apie 20 vaikų. Dešimt metų čia dirbanti centro vadovė Lina Jurkaitė-Valentinienė pasakoja, kad per dešimtmetį gerokai pasikeitė priežastys, dėl kurių čia tėvai atveda atžalas.

„Iš tiesų ankščiau viena pagrindinių vaikų nepriežiūros problemų buvo alkoholis. Dabar mūsų centrą daugiausia lanko mylinčių ir rūpestingų tėvų vaikai. Tačiau daugeliui šių šeimų sunkiai sekasi be kitų pagalbos: trūksta socialinių įgūdžių ir lėšų“, – pasakoja centro vadovė.

Partnerio nuotr./Visų Šventųjų šeimos paramos centro vadovė Lina čia dirba jau dešimtmetį
Partnerio nuotr./Visų Šventųjų šeimos paramos centro vadovė Lina čia dirba jau dešimtmetį

Atstoja atostogas šiltuose kraštuose

Jūratė į trečiadienio popietę Visų Šventųjų šeimos paramos centre surengtą šventę atėjo su visu vaikų būriu. Moteris augina 5 atžalas – nuo vienerių metų iki dešimties.

Trys vaikai lanko dienos centrą. Ji pati mielai dalyvauja susitikimuose, kuriuos centras rengia jaunoms mamoms. Jūratė sako, kad tik centro dėka jų daugiavaikė šeima turi galimybę gyventi spalvingesnį gyvenimą.

„Jeigu man reikėtų visiems vaikams nupirkti bilietus į kiną, tikrai nežinau, ar liktų už ką pavalgyti. Augindami 5 vaikus, neturime galimybių ir keliauti, todėl labai džiaugiamės, kad centras dovanoja mums ir atostogas“, – pasakoja ant rankų mažylę supanti daugiavaikė mama.

Partnerio nuotr./5 vaikų mama Jūratė
Partnerio nuotr./5 vaikų mama Jūratė

Prieš kelias savaites prie LR Prezidentės Dalios Grybauskaitės nacionalinės socialinio saugumo kampanijos „Už saugią Lietuvą“ prisijungusi bendrovė „Lidl Lietuva“ pradėjo ilgalaikį nacionalinį paramos projektą „Už saugią aplinką mūsų vaikams“, kuriuo ėmėsi remti vaikų dienos centrus visoje šalyje.

Bendrovė ne tik teiks finansinę paramą bei produktus, bet ir pakvietė į šį projektą įsitraukti visus šalies gyventojus. Prekybos tinklas pasiūlė patogų būdą skirti paramą – aukoti užstatą už tarą, priduodant šią į taromatus.

Bendrovės darbuotojai savo iniciatyva taip pat nusprendė palaikyti kampaniją – skirti dėmesio vaikams iš vaikų dienos centro ir atvykti pas juos su Kalėdų seneliu ir dovanomis. O kad popietė būtų dar turiningesnė, susėdę prie didelio stalo drauge margino meduolinius sausainius.

Namai, kuriuose jauku visiems

Bendrovės „Lidl Lietuva“ Teisės ir rizikų valdymo departamento vadovė Vilma Brilinkevičienė sakė vaikų dienos centre apsilankiusi pirmą kartą.

Moteris prisipažįsta – dar prieš mėnesį nebuvo daug girdėjusi apie dienos centrus ir jų veiklą. Tačiau įmonei pradėjus domėtis šia sritimi ir inicijavus paramos projektą, šių įstaigų kasdienybę teko pažinti ne tik iš nevyriausybinių organizacijų atstovų pasakojimų, bet ir asmeniškai.

Partnerio nuotr./„Lidl Lietuva“ Teisės ir rizikų valdymo departamento vadovė Vilma Brilinkevičienė (kairėje)
Partnerio nuotr./„Lidl Lietuva“ Teisės ir rizikų valdymo departamento vadovė Vilma Brilinkevičienė (kairėje)

„Mane labai nustebino vaikų atvirumas ir smalsumas. Neslėpsiu – jeigu mano vaikus kas pasodintų dažyti sausainių, nedrįsčiau prognozuoti, kiek jų kantrybės užtektų šiam užsiėmimui. Tuoj jau tiestų rankas mobiliųjų link. Labai krenta į akis, kad vaikų dienos centro ugdytiniai itin nuoširdžiai priima jiems skirtą dėmesį ir yra visiškai nereiklūs aplinkai, – sakė V.Brilinkevičienė. – Be abejo, vaikai yra vaikai – nesvarbu, kokioje šeimoje auga. Didelė vertybė būtų bendromis visų pastangomis siekti, kad mūsų visuomenė taptų visiems jiems vienodai jaukiais namais.“

Palaikymo dar trūksta

Renginyje dalyvavo menininkai Algirdas bei Remigijus Gataveckai, LR Prezidentės Dalios Grybauskaitės nacionalinės socialinio saugumo kampanijos „Už saugią Lietuvą“ ambasadoriai.

Vaikų namuose užaugę broliai dvyniai pastebi, kad Lietuvos skauduliams gydyti dienos centrų veikla yra išties labai svarbi vakcina. Tačiau reikia ir kitų būdų: šviesti visuomenę ir mokyti tėvus, kad patys galėtų pasirūpinti savo vaikais.

„Tėvų dėmesio vaikams reikia ne tik sunkiau finansiškai gyvenančiose šeimose, bet ir pasiturinčiose, kur neretai darbais užimti tėvai vaikams skiria nepakankamai dėmesio“, – sako A.Gataveckas.

Visų Šventųjų šeimos paramos centro vadovė L.Jurkaitė-Valentinienė pasakoja, kad centro darbuotojų darbas – ne tik užtikrinti, kad vaikas būtų pamaitintas ir aprengtas. Labai svarbu laiku pastebėti sielos žaizdas, kurias reikia gydyti, kad nesupūliuotų.

„Taip, mūsų darbas – kaip dovana. Ateini ir nežinai, kaip šiandien bus, ar tas pats vaikas, kuris vakar tave buvo apkabinęs, neaprėks, neatstums, nes jam buvo bloga diena, nes iš jo tyčiojosi bendraklasiai ar nepelnytai nuvertina mokytoja“, – pasakoja Lina.

Anot jos, kiekvieną nemalonumą jie stengiasi padėti išspręsti, nes tėvai ne visada gali tai padaryti savarankiškai.

Vadovei liūdniausia ne tuomet, kai bendraklasiai vaiką užgaulioja dėl nemadingų batų, bet kada auklėtinius iš kukliau gyvenančių šeimų skaudina pedagogai. Deja, bet ir tokių atveju vis dar pasitaiko.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas