Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

I.Skuodienė: dalis tėvų neatpažįsta, kad jų žodžiai ir veiksmai vaiko atžvilgiu gali būti lygūs smurtui

Penktadalis šalies gyventojų mano, jog vaikai Lietuvoje žino tik savo teises ir dažnai pamiršta turimas atsakomybes. Tačiau vaiko teisių gynėjų surinkti duomenys rodo, jog suaugusiesiems taip pat kartais pritrūksta atsakomybės tinkamai pasirūpinti savo vaikų gerove, rašoma Vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos pranešime žiniasklaidai.
Vaiko konstitucijos pristatymas
Vaiko konstitucijos pristatymas / Pauliaus Peleckio / BNS nuotr.

Rugsėjo 16 d. prasideda socialinė kampanija „Žinau savo teises, todėl esu atsakingas“, primenanti, kad suaugusiųjų atsakomybė yra ugdyti vaikus ir diegti jiems atsakomybes, o tais atvejais, kai pastebima, jog vaiko teisės yra pažeidžiamos, visuomet reikėtų skambinti nemokama linija 0 800 10 800 ir kreiptis pagalbos.

„Vis daugiau kalbam ir diskutuojam apie savo teises ir atsakomybes. Kalbėdami apie tai mes mokome savo vaikus ir patys vis labiau suprantame savo teises ir atsakomybę, kuri kyla iš jų. Tikiuosi, kad nuo šiandien ši diskusija taps dar aktualesnė“, – sako socialinės apsaugos ir darbo ministras Vytautas Šilinskas.

Pasak jo, mūsų visų teisės yra neatsiejamos nuo atsakomybių, tad labai svarbu vaikus nuo pat mažens ugdyti atsakingais. O visais atvejais pastebėjus ar kilus įtarimui, kad su vaiku gali būti elgiamasi netinkamai, reikėtų skambinti į Vaiko teisių liniją.

Ilma Skuodienė: vaikai žino savo atsakomybes

Pasak Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos direktorės Ilmos Skuodienės, remiantis vaiko teisių gynėjų atliktais visuomenės nuomonės tyrimais, viena pagrindinių problemų, kurią žmonės įžvelgia vaiko teisių apsaugos sistemoje – vaikai žino tik savo teises ir dažnai pamiršta turimas atsakomybes. Tokia visuomenės įžvalga paskatino vaiko teisių gynėjus inicijuoti socialinės reklamos kampaniją „Žinau savo teises, todėl esu atsakingas“, kuria siekiama skatinti diskusijas vaiko teisių ir atsakomybių tema – namuose, mokyklose, būreliuose, laisvalaikio erdvėse bei visur, kur vaikai leidžia savo laiką, bendrauja, mokosi, lavinasi.

„Labai svarbu nuolat kalbėti su vaikais apie jų teises, nes jos vaikams suteikia galimybes ir visapusiško saugumo jausmą. Tačiau lygiai taip pat svarbu vaikams priminti, kad jų teises lydi ir atsakomybės, kurias reikalinga ne tik žinoti, bet ir jų laikytis. Vaikai turėtų suprasti, kad pagarba kitam žmogui ir jo nuomonei, asmeninės pastangos mokytis ir tobulėti, atsakingas rūpinimasis savo sveikata, iniciatyvi pagalba tėvams namuose, draugiškas elgesys ir bendravimas – kasdieniai įpročiai ir žingsniai, kuriantys mums visiems pozityvią ir saugią socialinę aplinką“, – sako I.Skuodienė.

Tarnybos vadovė atkreipia dėmesį, jog pirmiausia suaugusieji – tėvai, gobėjai – turėtų mokyti ir nuolat ugdyti bei priminti vaikams apie jų turimas atsakomybes, nes būtent šeimoje susikuria vertybinis pagrindas, kurį vaikas savo veiksmais, bendravimu ir elgesiu atskleidžia bet kurioje kitoje erdvėje ir bendruomenėje. Tačiau vaiko teisių gynėjai pastebi, jog dalis suaugusiųjų taip pat stokoja atsakomybės saugoti ir ginti vaiko teisę augti saugioje aplinkoje.

„Mūsų turimais duomenimis, kasmet įvairių formų smurtą patiria keli tūkstančiai Lietuvoje gyvenančių vaikų, o labiausiai jie nukenčia savo artimiausioje aplinkoje, kai tėvams pritrūksta žinių ir gebėjimų, kurie padėtų su vaiku sutarti, bendrauti ir jį auklėti, tėvystėje pasitelkiant pozityvaus elgesio metodus. Tiesa, didelė dalis visuomenės net neatpažįsta, jog jų žodžiai ir veiksmai vaiko atžvilgiu gali būti lygūs smurtui. Tad svarbu galbūt nežinančius, kaip empatiškai pasiekti vaiką ir jį geriau suprasti, norinčius pasitarti dėl rūpimų situacijų ir išgirsti, kaip jas taikiai spręsti, siekiančius gauti vertingų patarimų ir pavyzdžių, kurie motyvuotų keistis kaip asmenybėms ir tėvams – kviečiu kreiptis į Vaiko teisių liniją nemokamu numeriu 0 800 10 800”, – primena I.Skuodienė.

Ilma Skuodiene / BNS nuotr.
Ilma Skuodiene / BNS nuotr.

Vaiko teisių linija sulaukė virš 18 tūkst. kreipimųsi

Beveik dvejus metus veikianti Vaiko teisių linija stebi nuolat augantį žmonių susidomėjimą vaiko teisių ir atsakomybių tema bei norą pasitarti ar paprašyti pagalbos, kai susiduriama su sunkumais šeimose, iššūkiais ugdymo įstaigose ar įžvelgiami galimi vaiko teisių pažeidimai.

Skaičiuojama, jog su konsultuojančiais vaiko teisių gynėjais jau susisiekė virš 18 tūkst. žmonių, o septintadalis jų kreipimųsi virto pranešimais dėl galimų vaiko teisių pažeidimų.

„Mums skambina bei rašo ne tik vaikai, kurių klausimams skiriame ypatingą dėmesį, bet Vaiko teisių linijos numerį vis geriau įsimena ir suaugusieji. Sulaukiame pačių įvairiausių kreipimųsi – nuo vaikų prašymų paaiškinti sudėtingus terminus ar rekomenduoti tėvams naudingus mokymus iki nerimo kupinų žinučių, kai pagalbos reikia čia ir dabar. Tad visa tai rodo, jog žmonės noriai sprendžia iškilusias situacijas, ieško patikimos informacijos, rūpinasi savo šeimos ir aplinkinių gerove. Tokio aktyvumo tikimės ir toliau“, – sako I.Skuodienė.

Socialinės reklamos kampanija „Žinau savo teises, todėl esu atsakingas“ bus siekiama atkreipti žmonių dėmesį į vaiko teisių, o ypač atsakomybių, svarbą kasdieniame gyvenime bei priminti visuomenei apie nemokamas galimybes konsultuotis, ugdyti savo žinias sąmoningos tėvystės ir smurto atpažįstamumo temomis bei pranešti apie pastebėtus galimus vaiko teisių pažeidimus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas