Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2022 02 17

Ką daryti, jei ištekėjusi moteris nenori būti nei -ė, nei -ienė: galimos vos kelios išimtys

Jau daugybę metų įprasta, kad moteris po santuokos savo pavardę keičia į vyro ir šiai prideda galūnę -ė arba priesagą -ienė. Kai kuriais atvejais nusprendžiama turėti dvi pavardes – mergautinę ir vyro, o kartais – likti tik su mergautine. Vis dėlto pastaruoju metu girdima daugiau diskusijų, kai moteris norėtų pasiimti vyro pavardę ir jos nekeisti – pavyzdžiui, būti ne Kazlauskienė ar Kazlauskė, o Kazlauskas. Tačiau Lietuvos įstatymai tai daryti leidžia tik išimtiniais atvejais. Ką tuomet daryti?
Vestuvės
Vestuvės / 123RF.com nuotr.

Sulaukia pavienių užklausų

Kaip teigia Vilniaus miesto savivaldybės Civilinės metrikacijos skyriaus vedėja Jolanta Kuzmienė, ištekėjusios moterys, santuokos metu pasirinkusios sutuoktinio pavardę, gali kreiptis į skyrių dėl pavardės pakeitimo.

„Reikia kreiptis, jeigu nori, pavyzdžiui, susigrąžinti bet kurią pirmiau turėtą pavardę arba turėti tėvų, senelių, prosenelių ar kitų protėvių pavardę, pasikeitė pavardę užsienio valstybėje, kurioje yra jos nuolatinė gyvenamoji vieta arba kurios pilietė ji yra, nori turėti kitokią tradicinėje vartosenoje esančią pavardę turimos pavardės pagrindu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas