Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ką vaikams veikti lauke? Patarimai, kad niekada nebūtų nuobodu

Vis daugiau tyrimų rodo, kad laiko leidimas lauke yra itin svarbus vaikų fiziniam, emociniam ir intelektualiniam vystymuisi. Natūralioje aplinkoje žaidžiantys vaikai ne tik stiprina savo fizinę sveikatą, bet ir lavina socialinius įgūdžius, kūrybiškumą bei atsparumą stresui. Ekspertų teigimu, laikas lauke turėtų būti esminė kiekvieno vaiko ugdymo dalis, todėl praleisti laiko gamtoje reiktų kuo daugiau.
Lauko darželis
Lauko darželis / Pranešimo autorių nuotr.

Vaikų fizinis aktyvumas šiandien yra vienas svarbiausių aspektų, į kurį būtina atkreipti dėmesį. Didžioji dalis vaikų laisvalaikį neretai praleidžia prie ekranų – telefonų, planšečių ar kompiuterių, o tai lemia mažesnį judėjimą ir su tuo susijusius sveikatos iššūkius, kaip antsvoris, laikysenos sutrikimai ar net prasta nuotaika.

„Laiko leidimas lauke vaikams yra be galo svarbus. Tai suteikia galimybę vaikams natūraliai ir spontaniškai judėti: bėgioti, šokinėti, lipti medžiais ar važinėti dviračiu. Šie natūralūs judesiai padeda lavinti motoriką, koordinaciją, stiprina raumenis ir kaulus, taip pat skatina sveiką širdies ir kraujagyslių veiklą“, – teigia lauko darželio įkūrėjas ir pradininkas Lietuvoje Žilvinas Karpis.

Pranešimo autorių nuotr./Lauko darželis
Pranešimo autorių nuotr./Lauko darželis

Vaikų ugdymas vyksta ne tik švietimo įstaigų klasėse

Gamtoje vaikai dažnai susiduria su įvairiais iššūkiais: nuo nenumatytų oro sąlygų iki žaidimo metu iškylančių konfliktų su draugais. Anot Ž. Karpio, šios situacijos skatina juos ieškoti kūrybiškų sprendimų, išmokti prisitaikyti, o tai didina emocinį atsparumą.

Be to, tyrimai rodo, kad buvimas lauke mažina streso lygį, gerina nuotaiką ir padeda sumažinti nerimą. Gamtos garsai, šviežias oras ir žalumos gausa turi raminamąjį poveikį, kuris ypač svarbus vaikams, augantiems didmiesčiuose, kur gamtos prieinamumas dažnai yra ribotas.

Lauko darželio įkūrėjas pažymi, kad po atviru dangumi vaikai mokosi išradingai mąstyti ir rasti sprendimus: „Pavyzdžiui, statant slėptuvę iš šakų ar kuriant žaidimą, kuriam reikalingos gamtinės medžiagos, vaikai skatinami pasitelkti savo vaizduotę ir išradingumą. Toks kūrybiškas mąstymas yra esminis ugdymo elementas, nes jis skatina vaikus būti savarankiškais, priimti sprendimus ir mokytis iš savo patirties.”, – sako Ž. Karpis.

Anot jo, žaidžiant lauke su kitais vaikais, ugdomi ir svarbūs socialiniai įgūdžiai: „Lauko erdvės dažnai reikalauja vaikų bendradarbiavimo – pavyzdžiui, žaidžiant komandinius žaidimus ar kartu statant slėptuvę. Tokios situacijos moko dalintis, tartis, derėtis ir spręsti konfliktus, o tai ypač svarbu formuojant sveikus tarpasmeninius santykius. Lauke vaikai turi galimybę susidurti su įvairiais socialiniais scenarijais, kurie padeda lavinti jų empatiją, toleranciją ir komandinio darbo įgūdžius. Natūralioje aplinkoje vaikai įgyja unikalių patirčių, kurios lavina jų gebėjimą adaptuotis, kūrybiškai mąstyti ir sėkmingai spręsti kasdienes problemas”.

Pranešimo autorių nuotr./Lauko darželis
Pranešimo autorių nuotr./Lauko darželis

Laiko leidimas lauke ugdo vaikų sąmoningumą gamtoje

Buvimas gamtoje taip pat prisideda prie vaikų aplinkosaugos sąmoningumo formavimo. Vaikai, leidžiantys laiką lauke, natūraliai pradeda domėtis gamta, stebi gyvūnus, augalus ir sezono pokyčius.

„Tokiu būdu jie išmoksta gerbti ir saugoti gamtą, suvokia jos vertę ir svarbą. Šios žinios ir patirtys vaikams gali padėti formuoti atsakingą požiūrį į aplinką visam gyvenimui. Be to, buvimas gamtoje leidžia suprasti ekosistemų tarpusavio ryšius, moko apie gamtos ciklus, klimato kaitą ir biologinę įvairovę.”, – sako Ž. Karpis.

Patarimai, kiek ir kaip būti lauke

Ž. Karpis akcentuoja, kad tėvai ir pedagogai turėtų stengtis užtikrinti, kad vaikai kuo dažniau praleistų laiką gamtoje, nes tai yra neatsiejama jų sveiko ir harmoningo vystymosi dalis: „Skatinkime vaikus būti gamtoje, kurioje jie gali mokytis ir augti natūralioje aplinkoje, kuri suteikia nesuskaičiuojamą daugybę galimybių pažinti pasaulį, save ir kitus”.

Pranešimo autorių nuotr./Lauko darželis
Pranešimo autorių nuotr./Lauko darželis

Lauko darželio įkūrėjas dalinasi 5 pagrindiniais patarimais, kurie padės užtikrinti, kad laikas lauke būtų ne tik smagus, bet ir prasmingas bei kokybiškas:

  1. Praleiskite bent 3 – 4 valandas kasdien lauke: Vaikų fiziniam ir emociniam vystymuisi būtinas reguliarus laikas gamtoje, įtraukiant skirtingas veiklas – žaidimus, tyrinėjimą ir kūrybinę veiklą.

  2. Derinkite veiklas pagal metų laikus: Skirtingi sezonai suteikia įvairių galimybių. Vasarą leiskite vaikams tyrinėti gamtą basomis, tyrinėti vandenį, o žiemą – mokytis apie sniegą ir šaltį. Skatinkite stebėti sezoninius gamtos pokyčius ir mokytis, kaip jie veikia aplinką.

  3. Pritaikykite veiklas pagal vaikų amžių: Mažesniems vaikams skirkite daugiau laiko laisvai žaisti, tyrinėti ir atrasti. Vyresniems vaikams organizuokite struktūruotus žaidimus, kūrybines užduotis arba ekologinius projektus, kad jie galėtų įgyti žinių ir ugdytų atsakomybę gamtai..

  4. Pasirūpinkite tinkama apranga ir apsauga: Kad vaikai galėtų saugiai leisti laiką lauke bet kokiomis oro sąlygomis, pasirūpinkite tinkama apranga (vandeniui atspariais drabužiais, apsauga nuo saulės vasarą, šiltais drabužiais žiemą). Tai užtikrina, kad blogas oras nesutrukdys mėgautis laiku gamtoje.

  5. Skatinkite savarankiškumą ir problemų sprendimą: Buvimas lauke suteikia vaikams daug galimybių mokytis savarankiškumo. Leiskite jiems patiems spręsti, kaip įveikti nedidelius iššūkius – statyti slėptuves iš šakų, įveikti kliūtis ar surasti sprendimus susidūrus su gamtiniais reiškiniais. Tai lavina vaikų kūrybiškumą ir kritinį mąstymą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas