Metinė prenumerata tik 7,99 Eur! Karūnuokite savaitgalį kokybišku turiniu.
Išbandyti
2022 09 24

Kada ir kaip tėvams su vaikais pradėti kalbėti apie seksą?

Lytinių santykių tema daugelyje šeimų vis dar yra tabu – daliai tėvų gėda bei nejauku su savo vaikais kalbėti ne tik apie seksą, bet ir apie kūną, menstruacijas. Vis dėlto biomedicinos mokslų daktarės, „Herojaus“ mokyklos psichologės Agnės Laskytės teigimu, apie tai nešnekėti nėra geras pasirinkimas. Tam, kad būtų lengviau, specialistė pataria, kaip derėtų pradėti kalbėtis ir kada tą reikia daryti.
Mama kalbasi su dukra
Mama kalbasi su dukra / 123RF.com nuotr.

Lytinis vaiko švietimas prasideda nuo pat mažens

Psichologė A.Laskytė teigia pasigendanti didesnio vaikų švietimo lytinių santykių temomis tiek iš tėvų, tiek iš mokyklos. Pati bendraudama su įvairaus amžiaus vaikais, ji mato, jog namie apie tai daug nekalbama.

„Mokyklose šiokie tokie pokyčiai jau yra – nemažai įstaigų tuo rūpinasi. Tik kitas klausimas, kaip jos tą daro, – sako A.Laskytė. – Didžiausia problema suprasti, kada reikia pradėti kalbėti ir kaip tą daryti.“

Asmeninio albumo nuotr./Agnė Laskytė
Asmeninio albumo nuotr./Agnė Laskytė

Anot psichologės, nors galvojama, kad mažų vaikų šiais klausimais tėvai needukuoja, jau nuo pat pirmųjų metų yra daug kalbama apie kūną, o tai vadinama lytiniu švietimu.

„Žinau, kad darželiuose moko vaikus, kur yra ranka, kur – koja, kur – nosis. Labai svarbu įvardyti kiekvieną kūno dalį, ir žinoti, ką turi, kas yra tavo. Taip prasideda lytinis švietimas, kuris nuolatos tęsiasi.

Kai vaikas pradeda lankyti vadinamą nulinę arba pirmą klasę, imame kalbėti apie ribas – ką leidi kitiems žmonėms su savimi daryti, kas yra tavo zona, kokie yra tavo norai, kaip pasakyti „ne“, kai matai, kad tai jau tampa intymu. Kartu turėtų būti mokoma, kam gali leisti save matyti nuogą: pavyzdžiui, gydymo įstaigose arba tam tikrose situacijose – pareigūnui.

Tai nereiškia, kad mes iš karto kalbame apie seksą – lytinis švietimas prasideda nuo savęs ir santykio su kitais“, – pabrėžia A.Laskytė.

Labai svarbu įvardyti kiekvieną kūno dalį, ir žinoti, ką turi, kas yra tavo.

Psichologės manymu, šiomis temomis su vaikais kalbėti būtina, tačiau tuo pačiu reikia žinoti, kaip ir kada tą daryti. Specialistė teigia, kad vaikas pats turi inicijuoti pokalbį, parodyti smalsumą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pastatus įdomiais daro ne tik fasadai: kodėl svarbu, kad jie galėtų pasakoti istorijas?
Reklama
Gal pats metas dalyvauti „Saulėlydžio“ sagos maratone? Visos dalys jau „Telia Play“ platformoje
Reklama
Parama gamtai gali būti ir tvaresnė, ir stilinga: „Lidl“ ir Lietuvos jūrų muziejus pristato unikalią suvenyrų kolekciją
Reklama
Išmanūs transporto infrastruktūros sprendimai – naujasis pažangos etapas pasitelkiant 5G
Užsisakykite
15min naujienlaiškius