Ar reikia valgyti dvigubai daugiau? Ką reikėtų įtraukti į kasdienį racioną? Kilo.lt mitybos specialistė Ieva Savicka pateikia pagrindinius mitybos patarimus nėštumo metu, kurie ir atsakys į šiuos klausimus.
Šiek tiek padidinkite dienos kalorijas sveiku maistu
Ne viena nėščia moteris galvoja, kad gali sau leisti valgyti kaip už du, tačiau taip galvoti nėra tikslinga. Įprastai pirmuosius mėnesius moteriai pakanka įprasto dienos kalorijų gavimo ir tik maždaug 2 ir 3 trimestre reikia kalorijų kiekį padidinti maždaug 300 kcal. Paskutiniais mėnesiais šis poreikis gali dar šiek tiek padidėti, tačiau svarbiausia stebėti savo organizmą, ar nestokojama energijos.
Kalorijų poreikio padidėjimas yra vienas iš mitybos pokyčių nėštumo metu. Taip pat labai svarbu, iš kur tas kalorijas gauname. Jokie pusgaminiai, konditerijos ar kiti beverčiai gaminiai nepatenkins padidėjusio organizmo poreikio, nes labai svarbu, kad maistas būtų maistingas ir kupinas reikiamų vitaminų bei mineralinių medžiagų.
Suvalgykite pakankamai baltymų
Pirmiausia nėštumo metu padidėja baltymų poreikis. Baltymai yra mūsų kūno statybinė medžiaga, tad jie taip pat yra svarbūs ir kūdikio organizmo vystymuisi. Baltymus galime rasti liesos mėsos, žuvies, jūrų gėrybių, pieno produktuose. Taip pat baltymų yra gausu kiaušiniuose, ankštiniuose produktuose, ir šiek tiek mažesni kiekiai randami sėklose ar riešutuose.
Nepamirškite rinktis daugiau produktų, kurių sudėtyje būtų geležies ir folio rūgšties
Nėštumo metu yra labai svarbu gauti pakankamą kiekį geležies ir folio rūgšties. Gydytojai folio rūgštį rekomenduoja ne tik pastojus, bet ir bandant pastoti.
Folio rūgštį galite rasti šiuose produktuose: tamsios spalvos lapinėse daržovėse, smidruose, brokoliniuose, briuseliniuose ir žiediniuose kopūstuose, ankštinėse daržovėse, avokaduose, kepenyse ir kiaušinio trynyje. Tuo tarpu geležis yra labai svarbi deguonies pernešimui organizme.
Nėštumo metu reikia gauti daugiau šio mineralo, kad ir kūdikis gautų pakankamą deguonies kiekį. Dideli kiekiai geležies yra liesoje raudonoje mėsoje, pupelėse ir žirniuose, džiovintose slyvose. Kad geležis gerai pasisavintų, kartu rekomenduojama gauti ir vitamino C, kuris randamas citrusiniuose vaisiuose, pomidoruose.
Praturtinkite mitybą vitaminu D ir kalciu
Nėštumo metu reikėtų gauti pakankamą kiekį kalcio ir vitamino D. Kalcis svarbus kūdikio kaulų ir dantų vystymuisi. Geriausias kalcio šaltinis yra pienas ir jo produktai, tačiau jei netoleruojate laktozės, kalcį galite gauti ir iš šių produktų: tamsiai žalios spalvos lapinių daržovių, brokolinių kopūstų, figų, sardinių, pupelių ar migdolų.
Tuo tarpu vitaminas D taip pat yra svarbus kaulų ir dantų vystymuisi bei sveikos odos ir akių palaikymui. Su maistu patekęs vitaminas D pirma būna neaktyvios formos ir tik kepenyse tampa aktyviu metabolitu. Jį galima gauti iš gyvūninių produktų (lašiša, kardžuvė, tunas, kiaušiniai, sviestas, kepenys, ikrai, pienas) ir iš augalinių produktų (tamsiai žalios spalvos lapinės daržovės, brokoliniai kopūstai, grybai, avižos). Tiesa, reikėtų pabrėžti tai, kad iš gyvūninių šaltinių vitaminas D pasisavinamas geriau.
Lėkštėje turi būti kuo daugiau įvairių daržovių, vaisių, grūdų. Nepamirškite liesos mėsos, žuvies bei pieno produktų.
Nėštumo metu apskritai reikia gauti kuo įvairesnį maistą, kad būtų gaunama kuo didesnė vitaminų bei mineralų įvairovė. Lėkštėje turi būti kuo daugiau įvairių daržovių, vaisių, grūdų. Nepamirškite liesos mėsos, žuvies bei pieno produktų. Be to, nepamirškite daržoves pasigardinti šalto spaudimo aliejumi praturtinant patiekalą nesočiaisiais riebalais. Kuo daugiau kokybiško maisto valgysite, tuo tiek Jums, tiek Jūsų kūdikiui bus geriau.
Mažinkite riebių produktų, saldumynų, konditerijos gaminių ir kitų menkaverčių produktų suvartojimą. Iš jų gausite tik tuščias kalorijas, kurios nepatenkins organizmo, o to pasekmė - suvalgysite kur kas daugiau nei jums reikia. Be to, valgant bevertį maistą atsiranda labai didelė tikimybė priaugti per daug svorio nėštumo metu, ko tikriausiai nei viena moteris nenorėtų.