Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Kaip pasirūpinti vaikų ateitimi nuolat kintančioje realybėje? Pataria ekspertai

Universali tiesa – vaikai yra mūsų visų ateitis. Tačiau, kaip pasirūpinti jų finansiniu saugumu? Žinoma, pinigus ateičiai galima taupyti tačiau neįdarbintos lėšos tiesiog ilgainiui nuvertėja, neįvertinamas infliacijos faktoriaus, kuomet mažėja pinigų perkamoji galia, todėl specialistai rekomenduoja ieškoti alternatyvų - investuoti ir, taip prisidėti prie atžalų ateities.
Tėtis ir sūnus
Tėtis ir sūnus / 123RF.com nuotr.

„PZU Lietuva gyvybės draudimo“ investicinio portfelio valdytojas Aivaras Bielskis teigia, kad paprasčiausias būdas taupymui – rinktis draudimo bendrovėse parduodamus investicinius portfelius. Investavimas yra ateities finansinio saugumo užtikrinimas.

„Suteikiame klientams unikalią galimybę apjungti investavimą su draudimo apsauga. Teikiame platų spektrą investavimo krypčių ir garantuojame saugumą bei pasitikėjimą. Mūsų klientai gali rinktis iš skirtingų rizikos lygių ir potencialios grąžos galimybių, atsižvelgiant į jų asmeninius finansinius tikslus. Nepriklausomai nuo to, ar klientas pageidauja stabilumo, ar yra linkęs rizikuoti, siekdamas didesnės grąžos, kiekvienam turime tinkamą sprendimą“, – teigia PZU ekspertas.

Paprasčiausias būdas taupymui – rinktis draudimo bendrovėse parduodamus investicinius portfelius.

Vienas svarbus argumentas, kodėl klientui turėtų būti patrauklu rinktis investicinį gyvybės draudimą, yra tai, kad jam nereikia nuolat stebėti ir tikrinti savo investicijų.

Pasak A.Bielskio, didelė dalis klientų dirba ir domisi kitomis sritimis nei investavimas, tad ne visada užtenka laiko stebėti rinkas ir ieškoti geriausios vietos investuoti. Čia visada pasiruošę padėti PZU įmonės profesionalai, kurie ir atlieka visą darbą už savo klientus. Kai pasirenkate investicinį draudimą, jūs patikite savo lėšas ir finansinius sprendimus šios srities ekspertams.

Draudimo bendrovės atstovas pabrėžia, kad kliento pinigai bus diversifikuoti, kad būtų kiek įmanoma sumažinta rizika.

„Diversifikacija yra investavimo strategija, kurios tikslas yra sumažinti riziką, padalinant investicijas į įvairias turto klases ar finansines priemones. Sukaupti pinigai gali būti naudojami visur, kur tik suplanuosite: mokamoms studijoms, automobilio įsigijimui, pradiniam būsto įnašui ar kitam svarbiam tikslui, kuriam reikia didesnės pinigų sumos. Šie pinigai taip pat gali būti skirti tolesniam investavimui“, – sako A.Bielskis.

Asmeninio arch. nuotr./Aivaras Bielskis
Asmeninio arch. nuotr./Aivaras Bielskis

Ką reikia apsvarstyti?

Prieš apsisprendžiant, kokią dalį lėšų skirti investavimui, PZU produktų vystymo vadovė Edita Majerienė pataria pirmiausia išsiaiškinti šeimos tikslus ir galimybės. Kiekvienos šeimos norai ir lūkesčiai vaiko atžvilgiu skirtingi, todėl kaupiamos sumos, pavyzdžiui, 10 000 eurų, tikslui pasiekti gali neužtekti. Tai pat norai ir tikslai visada remiasi į galimybes.

Nendrės Žilinskaitės nuotr./Edita Majerienė
Nendrės Žilinskaitės nuotr./Edita Majerienė

„Dažnas Lietuvos gyventojas gyvena nuo „algos iki algos“, o apie taupymą pagalvoja tik išsiilgęs atostogų. Tačiau požiūris keičiasi, kai šeimoje atsiranda vaikų ir noras maksimaliai apsaugoti bei pasirūpinti savo atžalomis skatina ieškoti optimaliausių taupymo ir investavimo sprendimų“, – teigia pašnekovė.

Dažnas Lietuvos gyventojas gyvena nuo „algos iki algos“, o apie taupymą pagalvoja tik išsiilgęs atostogų.

E. Majerienė pataria pradėti nuo disciplinos, mat tai būtinas veiksmas norint sutaupyti ir periodiškai atidėti reikiamą sumą, kuri bus skirta numatytam tikslui pasiekti. Viena iš galimybių – panaudoti valstybės skiriamus „vaiko pinigus“, taip pat senelių ar giminaičių pinigines dovanas, kurios gali būti tikslingai nukreiptos į taupymą ar investavimą, o ne „pravalgomos“ ar išleidžiamos nelabai reikalingiems pirkiniams.

A. Bielskis pabrėžia, kad periodiškai atidedamą pinigų sumą būtina „įdarbinti“, kad būtų išsaugota jų perkamoji galia.

123RF.com nuotr./Tėtis ir sūnus
123RF.com nuotr./Tėtis ir sūnus

„Mūsų klientai turi galimybę rinktis 4 skirtingos grąžos portfelius, kurie atitinkamai skiriasi akcijų ir obligacijų santykiu. Linkę labiau rizikuoti klientai turėtų rinktis tuos portfelius, kurių strategija paremta investavimu į akcijas, tai reiškia, kad galima pasiekti didesnę investicinę grąžą, bet tuo pačiu yra prisiimama didesnė rizika. Labiau konservatyvūs klientai, kuriems investicijų vertės sumažėjimas gali sukelti nerimą, turėtų rinktis portfelius, kurių strategijose daugiau investuojama į obligacijas.

Norėdami apsaugoti vaikus finansiškai, tėvai pirmiausia turėtų pagalvoti apie save.

Pasak A.Bielskio, norėdami apsaugoti vaikus finansiškai, tėvai pirmiausia turėtų pagalvoti apie save. Yra susiformavęs natūralus apsisprendimas apdrausti vaikus nelaimingų atsitikimų (traumų) draudimu, bet tėvų gyvybės draudimo naudas reikia ypatingai argumentuotai pristatinėti, nes labai svarbu pasirūpinti finansiniais sprendimais vaikų naudai blogiausio scenarijaus atveju.

„Visa tai ir dar daugiau apima investicinis gyvybės draudimas „Mylintiems gyvenimą“, kuris prisitaiko prie kiekvieno kliento ir jo šeimos gyvenimo ritmo bei užtikrina finansinį saugumą pačiose netikėčiausiose situacijose. Periodiškai mokamos įmokos skiriamos kaupimui ir apsaugoms, o kaupiama suma – profesionaliai investuojama", – draudimo privalumus vardija ekspertas.

Kur investuoti?

PZU produktų vystymo vadovės Editos Majerienės teigimu, lengviausias investavimo įrankis – investicinis gyvybės draudimas. Tokiu būdu ne tik suteikiamos apsaugos sveikatos praradimo ar nelaimės atveju, bet kaupiama bei investuojama. „PZU Lietuva gyvybės draudimas“ siūlo viso gyvenimo investicinį gyvybės draudimą, kuris prisitaiko prie kiekvieno kliento poreikių, kuomet klientas gali pasirinkti tuos produktus ir apsaugas, kurių reikia labiausiai ir keisti, pasikeitus gyvenimo poreikiams.

Vaiką reiktų iš anksto supažindinti su tuo, kad jam skirta pinigų dalis yra investuojama.

„Galima investuoti į keturis investicinius portfelius, kurie išskaidyti pagal 4 rizikos lygius: konservatyvų, nuosaikų, subalansuotą ar augimo. Norimo portfelio sudėtį klientas renkasi pats pagal prisiimamos investavimo rizikos lygį ir gali pakeisti bet kuriuo metu. Taip pat savo klientams siūlome įvairias investavimo kryptis, kurių pagalba jie gali patys pasirinkti, į kurį investavimo segmentą norėtų nukreipti savo pinigus, pavyzdžiui, į išsivysčiusias šalis, žaliavas ar panašiai“, – antrina investicinio portfelio valdytojas A. Bielskis.

Ekspertai siūlo vaiką iš anksto supažindinti su tuo, kad jam skirta pinigų dalis yra investuojama. Šiek tiek paaugęs vaikas galėtų pradėti sekti savo investicinį portfelį, tai būtų tikriausiai geriausias finansinis švietimas. Per investicinį gyvybės draudimą vaikui galima nesudėtingai paaiškinti, kaip veikia pinigai, kad sąlyginai nedidelės mėnesinės įmokos po ilgesnio laikotarpio pavirsta į nemažą pradinį kapitalą.

Per gyvybės draudimą kauptus pinigus žmonės panaudoja įvairiai: keliauja su visa šeima į Disneilendą, susimoka už studijas užsienyje, atsidaro molio lipdymo dirbtuves ar banglenčių plaukimo mokyklą, kuria šeimos verslus arba sukauptą sumą panaudoja būsto įsigijimui. Svarbiausia turėti finansinį užnugarį ateities norams ir tikslams.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas