Geras turinys neatostogauja. Prenumerata vos nuo 0,50 Eur/mėn!
Išbandyti

Kas turi nutikti, kad vaiko globa tektų ne vienam iš tėvų, o seneliams?

Lietuvos teismuose sukasi nemažai bylų, kai, mirus vienam iš tėvų, likęs tėtis ar mama negali užtikrinti tinkamos vaiko priežiūros bei auklėjimo arba piktnaudžiauja savo pareigomis, dėl ko norą globoti vaiką pareiškia jo seneliai. Be to, pasitaiko, kad nors likęs vienas iš tėvų ir rūpinasi vaiku, seneliai jaučiasi galintys skirti daugiau dėmesio bei finansų anūkui ir nori tapti jo globėjais.
Gintarė Bernotė ir asociatyvioji nuotr.
Gintarė Bernotė ir asociatyvioji nuotr. / Shutterstock ir asmeninio albumo nuotr.

Kas turi nutikti, kad vaiko globa ar rūpyba, esant gyvam vienam iš jo tėvų, būtų perduota seneliams, kalbamės su advokate Gintare Bernote.

Turite klausimų teisininkams? Kyla keblumų santuokos, šeimos teisės, finansų, nekilnojamojo turto, karjeros ar kitose aktualiose srityse? Rašykite el. paštu klauskiteteisininko@15min.lt ir užduokite klausimą, aiškiai išdėstant problemą. Į atrinktus klausimus 15min.lt Gyvenimo rubrikoje atsakys Lietuvos jaunųjų advokatų asociacijos nariai.

Kokios yra tėvų teisės ir pareigos

Kaip teigia advokatė, šalies praktikoje pakankamai daug bylų, kai norą tapti vaiko globėju ar rūpintoju išreiškia vienas iš jo senelių. „Taip nutinka, jei likęs vienas iš tėvų neužtikrina vaiko tinkamos priežiūros bei auklėjimo, nevykdo pareigos tinkamai auklėti vaiką, piktnaudžiauja savo teisėmis ir pareigomis“, – sako G.Bernotė.

Teismų praktikoje laikomasi nuomonės, kad tėvų valdžia gali būti apribojama ne tik tais atvejais, kai prieš vaiką yra smurtaujama, su juo agresyviai elgiamasi ar kai vaikui daroma žalinga įtaka, tačiau ir tuomet, kai juo nėra tinkamai rūpinamasi.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pastatus įdomiais daro ne tik fasadai: kodėl svarbu, kad jie galėtų pasakoti istorijas?
Reklama
Gal pats metas dalyvauti „Saulėlydžio“ sagos maratone? Visos dalys jau „Telia Play“ platformoje
Reklama
Parama gamtai gali būti ir tvaresnė, ir stilinga: „Lidl“ ir Lietuvos jūrų muziejus pristato unikalią suvenyrų kolekciją
Reklama
Išmanūs transporto infrastruktūros sprendimai – naujasis pažangos etapas pasitelkiant 5G
Užsisakykite
15min naujienlaiškius