Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
09:00

Klauskite teisininko: kaip apsaugoti savo gyvenamąją vietą nesudarius santuokos?

Daugelis porų gyvena kartu nesudariusios santuokos, tačiau ne visi supranta, kokios teisinės rizikos kyla, kai būstas registruotas tik vieno iš partnerių vardu. Kas nutiks, jei vienas iš partnerių mirs? Ar tuomet pergyvenęs partneris gali būti iškeldintas? Kaip tokiais atvejais apsaugoti savo teisę į gyvenamąją vietą ir užsitikrinti ramų gyvenimą, paaiškino Lietuvos jaunųjų advokatų asociacijos (LJAA) narė, advokato padėjėja Jolanta Dokšutė.
Asociatyvi nuotr. ir Jolanta Dokšutė
Asociatyvi nuotr. ir Jolanta Dokšutė / Shutterstock ir Karolinos Vaitonytės nuotr.

Skaitytoja klausia: „Sveiki, man 82 metai. Gyvenu Panevėžyje su draugu nesusituokusi vieno kambario bute nuo 1996 metų, kuris nėra mano vardu. Esu prisidėjusi prie buto pirkimo ir kas antrą mėnesį moku už buto paslaugas. Mes vedame bendrą gyvenimą. Niekada nebuvo minties sudaryti kokias nors sutartis dėl mūsų finansų. Turiu kelerių metų mokėjimo kvitus, nes moku už paslaugas. Dabar pradedu galvoti, kas būtų, jei kas nors atsitiktų mano partneriui – kas nutiktų man? Nenoriu pretenduoti į butą, nes jis turi sūnų ir anūką, kurie būtų teisėti paveldėtojai. Mano vienintelis noras – kad manęs neišmestų į gatvę. Po 28 bendro gyvenimo metų vis dar norime kartu gyventi, tačiau man rūpi, kaip apsisaugoti, jei įvyktų nelaimė. Labai vertinčiau jūsų patarimus, kaip išvengti šios baimės ir gyventi ramiai.“

Turite klausimų teisininkams? Kyla keblumų santuokos, šeimos teisės, finansų, nekilnojamojo turto, karjeros ar kitose aktualiose srityse? Rašykite el. paštu klauskiteteisininko@15min.lt ir užduokite klausimą, aiškiai išdėstant problemą. Į atrinktus klausimus 15min.lt Gyvenimo rubrikoje atsakys teisininkai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento