Šių metų pavasarį „Millward Brown“ instituto vykdytos apklausos duomenimis, mėginta išsiaiškinti, kas paskatintų mamas savo vaikams dažniau duoti šviežių vaisių ir daržovių ar iš šių pagamintų sulčių ir glotnučių.
Taip pat skaitykite: Pagrindinės mitybos taisyklės tiems, kurie nemėgsta laikytis dietų
Pavasarį vykdytos apklausos duomenimis net du trečdaliai Lietuvos mamų sutinka, kad jų vaikai vartoja nepakankamą kiekį daržovių (60 proc.) ir vaisių (58 proc.). Tačiau mamytėms sunku įvardyti to priežastis. Tik kas šešta mama nurodė, kad jos vaikas nemėgsta daržovių (16 proc.), o kas aštunta nurodė neturinti laiko paruošti patiekalus iš šviežių vaisių ir daržovių (13 proc.).
„Daržovės, vaisiai, uogos kartu su grūdiniais produktais turėtų sudaryti kiekvieno šeimos nario mitybos pagrindą. Valgant šiuos produktus gauname naudingųjų polisacharidų, mineralinių medžiagų, vitaminų, provitaminų, antioksidantų, saugančių nuo daugybės ligų, taip pat skaidulinių medžiagų, kurios gerina žarnyno veiklą. Daržovės mums svarbios ir dėl geležies, nes organizmas jos negamina, o trūkstant formuojasi mažakraujystė“, – sako gydytoja-dietologė Žana Antonova.
Norėdamos praturtinti vaiko mitybą vitaminais, net 50 proc. šalies mamų mielai renkasi maisto papildus, net neįtardamos, kad aprūpinti vaiko organizmą vitaminais ir mineralinėmis medžiagomis gali parinkusios tinkamą vaiko mitybos režimą.
Jei vaikas nevalgo daržovių, dar nebūtinai reiškia, kad jis jų nemėgsta. Dažnai būna, kad mamos šias paruošia vaikui nepatraukliu būdu.
„Jei vaikas nevalgo daržovių, dar nebūtinai reiškia, kad jis jų nemėgsta. Dažnai būna, kad mamos šias paruošia vaikui nepatraukliu būdu. Matome, kad dažnam vaikui nepatinka virtos morkos, tačiau jis mielai valgo šiaudeliais supjaustytas pakepintas morkas, kokias gali sugriebti savo pirštukais. Visada raginu mamas eksperimentuoti ir geriau pažinti savo vaikus bei formuoti teisingus jų valgymo įpročius“, – pasakoja mitybos ekspertė.
Taip pat skaitykite: Mažos gudrybės, kurios jums padės geriau atrodyti nuotraukose
Tyrimo duomenimis, tik mažoji dalis lietuvių mamų žino, kad vieną iš penkių vaisių ir daržovių porcijų gali pakeisti iš jų paruošti natūralūs produktai – sultys ir glotnučiai. „Mamos per retai skaito etiketes, todėl dažniau vadovaujasi nepagrįstomis prielaidomis, kad sultyse ar glotnučiuose esti įvairių nenatūralių priedų.
Iš tikrųjų, pagal ES direktyvą 100 proc. sultyse ir glotnučiuose nėra dirbtinių priedų, taip pat perdirbto cukraus. Tai vitaminų ir mineralų šaltinis, kurį ekspertai rekomenduoja duoti vaikams vietoj bandelės ar šokoladuko“, – sako Ž. Antonova.
Vien 1,5 stiklinės apelsinų ar greipfrutų sulčių atitinka visą suaugusio žmogaus vitamino C dienos poreikį, o viena stiklinė burokėlių sulčių (200 ml) gali patenkinti net suaugusiems reikalingą folio rūgšties dienos normą.
Pasak dietologės, kai kurie vitaminai, pavyzdžiui, vitaminas C, nėra kaupiami organizme, todėl jų atsargos turėtų būti nuolat papildomos su maistu. Vienas iš būdų – reguliarus daržovių ir vaisių formomis, tokiomis kaip glotnučiai ir sultys, vartojimas.
Vien 1,5 stiklinės apelsinų ar greipfrutų sulčių atitinka visą suaugusio žmogaus vitamino C dienos poreikį, o viena stiklinė burokėlių sulčių (200 ml) gali patenkinti suaugusiems reikalingą folio rūgšties dienos normą.
* 2015 m. kovo–balandžio mėnesiais apklausą, kurioje dalyvavo 300 moterų, atliko „Millward Brown“ institutas