Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kur dažniausiai klysta tėvai, rengdami šventes vaikams

Ketinate surengti vaiko gimtadienį? Kas jums kelia daugiausiai rūpesčių? Vieta, programa, o gal vaišių stalas? Anot vaikų švenčių organizatorės, „Linksmo lagamino“ įkūrėjos Gerdos Būtaitės, Lietuvoje švenčių kultūra vis dar velka sovietmečio šleifą, tad ją gerokai reikia tobulinti. Daugumoje švenčių, ypač jei jos vyksta sodybose, liejasi alkoholis – mat tėvams taip pat turi būti „įdomu“.
„Linksmo Lagamino“ vaikų švenčių akimirkos
„Linksmo Lagamino“ vaikų švenčių akimirkos / Organizatorių nuotr.

Psichologo Gintauto Narmonto teigimu, vaikų gaunama patirtis švenčių metu didžiąja dalimi priklauso nuo suaugusiųjų. „Lietuva „pirmauja“ alkoholio vartojime, esame 3 Europoje. Manau, kad ir per šventes ši statistika atsispindi, nes vaikai ypatingai daug išmoksta stebėdami. Nesaikingas alkoholio vartojimas, kaip priimtino elgesio modelis, greitai yra priimamas ir vaikų. Nereiktų to stiprinti, pavyzdžiui, perkant „vaikišką šampaną“. Alternatyva – propaguoti sveiką gyvenseną, elgtis taip, kaip norėtume, kad elgtųsi mūsų vaikai“.

Tačiau alkoholis – ne vienintelė problema. Žmonės tiesiog dažnai nežino, ko norėtų vakai, nesupranta jų poreikių, o kartais gal net ir nenori suprasti. Ir vienintelis dalykas, ką švenčių metu padaro dėl vaikų – suorganizuoja atskirą stalą ir pripučia balionų.

Organizatorių nuotr./„Linksmo Lagamino“ vaikų švenčių akimirkos
Organizatorių nuotr./„Linksmo Lagamino“ vaikų švenčių akimirkos

„Šventė, kurioje reikia ilgesnį laiką sėdėti ramiai, klausytis, mažiems vaikams ne tik neįdomi, bet ir sunkiai ištveriama. Tad reikia atkreipti dėmesį ne tik į tai, ką jūs, tėvai, norite veikti per šventes, bet ir į vaikų poreikius bei galimybes“, – daugiau dėmesio skirti mažiesiems ragina psichologas.

Visgi sėdėjimu už stalo apsiriboja ir dažna suaugusiųjų šventė. Gal čia kaltas mūsų lietuviškas santūrumas? Nemokame švęsti, bijome linksmintis, gal todėl taip rūpinamės mišrainėmis ir į pagalbą kviečiamės alkoholį?

Anot Gerdos Būtaitės, suaugusieji labai vangiai jungiasi į programas ir vaikų švenčių metu. „Dažnai net nebūna emocinio nusiteikimo šventei. Reikia labai labai prašyti, kad dalyvautų, tarsi tai būtų ne jų vaikų šventė, o kažkieno“, – stebisi moteris.

Organizatorių nuotr./„Linksmo Lagamino“ vaikų švenčių akimirkos
Organizatorių nuotr./„Linksmo Lagamino“ vaikų švenčių akimirkos

Prieš šešerius metus pradėjusi organizuoti šventes vaikams „Linksmo lagamino“ įkūrėja sako tiesiog norėjusi prasmingos veiklos, ypač matydama ydingą mūsų švenčių patirtį ir beveik visada nuošalyje liekančius vaikus.

Vaidybos, režisūros bei renginių organizavimo studijas baigusiai moteriai kilo idėja pasiūlyti savo paslaugas tėvams ir padėti jiems surengti linksmas bei įsimenančias šventes vaikams.

Šiuo metu „Linksmas lagaminas“ turi studijas Vilniuje, Kaune ir Klaipėdoje, tačiau orgnizuoja renginius visoje Lietuvoje ir gali atvykti į bet kurią vietą. Tai tikra pagalba ir rengiantiems jubiliejus ar vestuves, kai suaugusiems nebereikia sukti galvos, kuo užimti vaikus, nes atvykę animatoriai su vaikais smagiai siaučia visą vakarą.

Organizatorių nuotr./„Linksmo Lagamino“ vaikų švenčių akimirkos
Organizatorių nuotr./„Linksmo Lagamino“ vaikų švenčių akimirkos

G.Būtaitės teigimu, dėmesio vaikams kasmet skiriame daugiau, tačiau ji pastebi ir ydingų tendencijų, ypač Vilniuje. „Tėvai ima rungtyniauti, kas padarys šventę ten, kur dar niekas nedarė ir tuo visus nustebins. Tai yra be galo ydinga, nes reikia švęsti ten, kur širdis nori, kur patys geriausi prisiminimai ir emocijos. Kad ir dešimt kartų ten pat, bet svarbu, kad gera būtų. Tokia konkurencija man yra nepriimtina, keista ir išpūsta, ji išvis nieko bendro neturi su vaikais. Vaikams svarbu visai ne tai“, – įsitikinusi renginių organizatorė.

Psichologas Gintautas Narmontas norą nesijausti „prastesniu“, nepatirti kitų žmonių kritiško žvilgsnio sieja su nepasitikėjimu savimi, kritiška aplinka. Nupirkti didžiausią tortą, surengti geriausią vaikų gimtadienį – tai tik būdas hiperkompensuoti, „apsisaugoti“, trumpam laikui jaustis geriau. Tai labiau išryškėja, kai žmonės socialinėje aplinkoje jaučiasi nesaugūs. Kas galėtų padėti kilus norui „rungtyniauti“? Anot specialisto, vieno visoms situacijoms tinkančio patarimo nėra, tačiau visada praverčia sąmoningumo ugdymas.

Organizatorių nuotr./„Linksmo Lagamino“ vaikų švenčių akimirkos
Organizatorių nuotr./„Linksmo Lagamino“ vaikų švenčių akimirkos

Tad jeigu norite surengti vaikui šventę, G.Būtaitė kviečia nesukti galvos dėl maisto ir pamiršti pernykštį tortą, kurį šiemet reikia būtinai pranokti. „Tortai, skanumynai – jų vaikams dažnai gali net nebūti. Svarbu pasirūpinti, kad vaikai turėtų ko atsigerti“, – tikina pašnekovė ir ragina verčiau pagalvoti apie pramogas.

G.Būtaitei pritaria ir psichologas: „Reiktų paklausti savęs, ko noriu aš ir ko nori vaikas. Dažnai atsakymai į šiuos klausimus būna skirtingi. Matyt, retas vaikas nori „tiesiog ramiai pasibūti.“ Tėvams stabtelėjus, ramiai pagalvojus – ko šioje situacijoje norės vaikas, atsakymas beveik visada tampa akivaizdus“.

Tad koks gi geros šventės receptas? Organizatorė šypsosi: kiekvienas vaikas turi būti pamatytas, nuglostytas, padrąsintas ir apdovanotas. Ir svarbiausia yra išrinkti pagal amžių vaikui tinkantį personažą. O gimtadienių vienodų nebūna – jie skirtingi kaip ir vaikai, pakartoti jų taip pat neįmanoma.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas