Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lietuvoje gyvenanti ukrainietė Ella apie sūnaus ligą: „Man sakė, kad jis neišgyvens“

Ella iš Ukrainos kartu su vyru ir dviem vaikais Kaune gyvena jau ketverius metus. Ji sako, kad Lietuvoje jaučiasi labai laiminga, tiesa, pastarųjų savaičių įvykiai Ukrainoje, kur liko šeimos artimieji, jai beprotiškai skaudūs.
Levuko diagnozė – cerebrinis paralyžius
Levuko diagnozė – cerebrinis paralyžius / Asmeninio archyvo nuotr.

Šeimą į Lietuvą atviliojo ne tik darbo pasiūlymas, bet ir galimybė padėti sunkiai sergančiam sūnui, todėl kaip Ella sako, ilgai negalvojo ir nusprendė keisti gyvenamąją vietą. „Planuojame likti čia, įsigijome namus, vaikams norime viso ko geriausio Europoje“, – kalbėjo Ella.

Levui dabar yra 8-eri, o jo diagnozė – cerebrinis paralyžius. Berniukas valgo per gastrostomą, jam reikia reguliariai išsiurbti seiles, būtina nuolatinė priežiūra ir rūpestis. Levukas yra vienas iš 12 vaikučių, kurie įtraukti į labdaros ir paramos „Rūpestinga širdelė“ fondo vykdomą iniciatyvą „12 plakančių širdžių“. Ella džiaugiasi, kad mažajam buvo sudarytos visos galimybės lankyti darželį, o dabar jis jau mokyklinukas. „Aš galėjau baigti mokslus, pradėti dirbti ir įsilieti į visuomenę, socialinį gyvenimą“, – sakė ji.

Asmeninio archyvo nuotr./Levuko diagnozė – cerebrinis paralyžius
Asmeninio archyvo nuotr./Levuko diagnozė – cerebrinis paralyžius

Sudėtingas gimdymas

Mama pasakoja, kad nėštumas buvęs lengvas, tačiau mano, kad dėl gimdymo namuose nutikusios traumos berniukui buvo diagnozuota būtent tokia diagnozė.

„Man buvo 26-eri, pirmas nėštumas, buvau visai sveika. Kadangi turėjau tokią anatominę ypatybę, kaip trumpas gimdos kaklelis, teko nešioti specialų žiedą, kad galėčiau išnešioti kūdikį. Kai jį man išėmė, kaklelis jau buvo pakankamai atsivėręs, bet nebuvo jokios gimdymo veiklos, tad gydytojas išsiuntė mane namo pasiimti daiktų. Būtent tuo metu, kai buvau pusiaukelėje, man prasidėjo labai stiprūs sąrėmiai.

Prisimenu, kaip per gimdymą man gydytojas stipriai spaudė pilvą, taip pat gimdymo metu teko panaudoti reples, kuriomis buvo traukiamas mano vaikas. Man vėliau gydytojai sakė, kad visa tai, kas nutiko mano vaikui, yra šimtaprocentinė gimdymo trauma, tačiau įrodyti nieko nepavyks“, – sako Ella ir priduria, kad jos atveju išsigelbėjimu būtų tapęs Cezario pjūvis, tačiau gydytojai teigę, kad ji jauna ir gali pagimdyti pati.

Gimdymo namuose praleido 40 dienų

Ella sako, kad įprastai naujagimiai ligoninėje praleidžia iki 5 dienų, o jai su sūnumi Levuku teko prabūti net 40. „Man atviru tekstu sakydavo, kad mano sūnus mirs, be to, iš pradžių net nenorėjo duoti gimimo liudijimo. Patyriau tikrai nemažai psichologinio spaudimo“, – prisimena ji. Tačiau gydytojų prognozės nepasiteisino – Levukas šiandien laimingas ir linksmas vaikas.

Asmeninio archyvo nuotr./Levuko diagnozė – cerebrinis paralyžius
Asmeninio archyvo nuotr./Levuko diagnozė – cerebrinis paralyžius

Lietuvos medikams Ella negaili gražių žodžių ir pastebi, kad mūsų šalyje daugelis sveikatos klausimų sprendžiami itin greitai: „Mes gauname viską, ko reikia, todėl mus viskas tenkina“, – kalba pašnekovė.

Paklausta, koks Levuko charakteris, Ella sako, kad jis mamos vaikas – labai ramus, dievina klausytis muzikos, animacinius filmukus, labai mėgsta vaikštyne judėti po visą butą ir stebėti, kaip mama gamina.

„Jis kaip ir kiti vaikai – viską puikiai supranta, nors ir negali pasakyti, tačiau stengiasi parodyti. Aš, kaip mama, visada matau, ko jis nori, kada džiaugiasi, o kada pyksta. Levukas labai myli savo senelius, kurie padeda jį auginti. Stengiamės jį visur imti kartu – į koncertus, įvairius renginius, nes matome, koks sūnus laimingas, jis džiaugiasi ir juokiasi. Jis toks kaip ir visi, tik negali kalbėti, tačiau emocijos yra jo veide“, – sako Ella.

Asmeninio archyvo nuotr./Levuko diagnozė – cerebrinis paralyžius
Asmeninio archyvo nuotr./Levuko diagnozė – cerebrinis paralyžius

Svajoja apie patogų vežimėlį

Paklausta, ko labiausiai reikia sūnui, Ella sako, kad svajoja apie patogų vežimėlį sūnui, taip pat reikėtų seilių siurbiklio – vienas yra mokykloje, o kitas – namuose, tiesa, kaip ji sako, pastarasis pakankamai senas ir naudojamas ilgą laiką. „Reikia tokio, kad galėtume ir keliauti, ir užsiimti įvairia veikla, todėl be jo – niekaip. Taip pat norėčiau surasti gerą masažistą. Labai viliuosi, kad sūnus kuo mažiau sirgs, nes įprastai jis serga gana dažnai“, – pasakoja Ella ir priduria, kad ligos atveju negalima atlikti ir reabilitacijos.

Šiandien šeima daro viską, kas jų rankose, ir stengiasi, kad jų sūnus gyventų komfortiškai. Ella kartu su vyru tikisi gauti leidimą Lietuvoje gyventi nuolatos, nes tai palengvintų daugybės priemonių, reikalingų Levukui, įsigijimą ir finansinę naštą.

„Jeigu Kaune nebūtų tokios mokyklos, kur gali eiti Levas, laisvo laiko neturėčiau. Lietuvoje buvo pirmas kartas nuo sūnaus gimimo, kai su vyru dviese išėjome į kino teatrą. Aš iki šiol prisimenu tą jausmą (juokiasi). Taip pat džiaugiuosi, kad turėjau galimybę gauti antrąjį išsilavinimą, galiu dirbti ir tai yra labai pozityvūs dalykai mano gyvenime“, – sakė Ella.

Paramą Ellos sūnui Levui galima suteikti:

Gavėjas: Labdaros ir paramos fondas „Rūpestinga širdelė“

A/S: LT80 7300 0101 4423 6452

„Swedbank“ AB

Banko kodas: 73000

Paskirtis: PARAMA LEVUKUI

PayPal

Taip pat siunčiant SMS numeriu 1670 su žodžiu AUKA (SMS kaina 5 eurai).

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas