Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

„Mama, kur mano raktai?“: Dviejų vaikų mama T.Šokelė dalinasi gudrybėmis, kaip suvaldyti rudens chaosą namuose

Sparčiai artėjant naujiems mokslo metams daugeliui teks prisitaikyti prie nerūpestingas vasaros dienas pakeitusios rutinos. Namų tvarkymosi konsultantė, „Maximos“ partnerė bei dviejų vaikų mama Toma Šokelė įsitikinusi – užkirsti kelią užgriūsiančiam chaosui ir jį suvaldyti įmanoma, tačiau reikės tik truputėlio pastangų ir planavimo. T. Šokelė dalinasi savo gudrybėmis, kurios padeda ne tik auklėjant vaikus, bet ir įvedant tvarką pačios dienotvarkėje.
Toma Šokelė
Toma Šokelė / Asmeninio albumo nuotr. / Asmeninio albumo nuotr.

Dvi atžalas – 8-erių dukrą ir 5-erių sūnų – auginanti tinklaraščio „Susitvarkyk“ autorė Toma Šokelė pasakoja, kad naujiems mokslo metams jie kartu ruošiasi iš anksto, o prieš vykstant į parduotuvę apsipirkti, pirmiausiai padaro „namų darbus“.

„Pasirengdami mokyklai ruošiamės ir namams. Namuose vyksta daug spalvinimo, karpymo, kūrybinių užduočių, kurioms atlikti sunaudojame daug kanceliarinių priemonių. Mano patarimas – susiplanuoti ir pasirūpinti tuo iš anksto, juolab, kad „Maximose“ vykstant „Mokyklinei mugei“ ypatingi kainų pasiūlymai ir nuolaidos taikomos jau nuo tada, kai mugė startavo – liepos galo.

Be to, šios mugės kataloge yra sąrašas kanceliarinių priemonių, kurios reikalingos mokyklai – jis ypatingai aktualus pradedantiems mokyklą. Žinoma, stengiamės nepirkti visko aklai: prieš eidami įsigyti mokyklinių prekių pasitikriname, kokia jau turimų kanceliarinių prekių, iš tų, kurios liko nuo praėjusių metų, būklė. Prieš apsiperkant, darbas numeris vienas mūsų namuose, – pieštukų, flomasterių patikra, piešimo, spalvoto popieriaus atsargų patikrinimas“, – dalinasi T.Šokelė.

„Mama, tėti, kur mano raktai?“

Vis dėlto, pašnekovė pastebi, kad visiškai išvengti kylančio priešmokyklinio chaoso kartais nepavyksta net tada, kai ir tėvai, ir vaikai atlieka pasiruošimo naujiems mokslo metams „namų darbus“. Viena dažniausių priežasčių, kuri pasak pašnekovės, daugeliui tėvų kelia lengvą susierzinimą – atžalų užmaršumas.

„Kaip rodo mūsų patirtis, kad ir kiek besiruoši ar bemokysi vaikus, vis tiek šiame rudens pradžios chaose teks patirti pamokų. Pavyzdžiui, nuvykus į mokyklą suprasti, kad dūdelė, gertuvė ar sportinė apranga liko namuose prie durų. Kadangi gyvename užmiestyje, dėl paliktų vaikų daiktų dažniausiai atgal negrįžtame. Tokios praktiškos pamokos pamoko, kad mes, tėvai, ne veltui prašome viską susiruošti iš vakaro. Lygiai taip pat ir su vėlavimu“, – šypteli Toma.

Toma Šokelė / Asmeninio albumo nuotr.
Toma Šokelė / Asmeninio albumo nuotr.

Dalykas, kuris pasak jos, geriausiai padeda įvesti tvarką rutinoje – neapsikrovimas nereikalingais daiktais. T.Šokelė pabrėžia, kad norintiems išvengti kylančio chaoso, ji visada rekomenduoja reikalingus daiktus stengtis pažymėti vaiko vardo kortelėmis.

„Tam puikiai tinka specialūs lipdukai, kuriuos galima klijuoti tiek ant drabužių, tiek ant gertuvių, kuprinių bei kitų daiktų. Vis tik, visi suprantame, kad mokslo metų pradžios chaosas lyg ir natūrali proceso dalis, o nusistovėjusi tvarka ateina per patirtį ir praktiką. Per mokslo metus, rodos, įsivažiuojame, o po vasaros – viskas tarsi nuo nulio. Tad visiems linkiu kantrybės ir supratimo, kad ir vėl stosime automobilių spūstyse, spręsime mokyklines dramas, pamirštų daiktų dilemą ir, būdami suaugusiais, kartu su savo vaikais išgyvensime mokyklą dar ir dar kartą“, – šypteli T.Šokelė.

Kodėl netaupyti, jei galima sutaupyti?

Ruošiantis mokyklai ir norint išvengti užgriūvančio nerimo T.Šokelė taip pat pataria stengtis sutaupyti atliepiant visos šeimos poreikius. Tai ypač aktualu, jei šeimoje auga ne vienas, o keli moksleiviai.

„Stengiamės reikalingas priemones įsigyti tada, kai yra nuolaidos. Mėgstu sakyti – kodėl netaupyti, jei galima sutaupyti? Ypatingai, kai į mokyklą reikia suruošti ne vieną, o kelis vaikus ir kanceliarinių priemonių kiekį dauginti iš dviejų“, – dalinasi T.Šokelė.

Be to, pašnekovė priduria, kad šiuo metu visose parduotuvėse „Maxima“ vykstant „Mokyklinei mugei“ 50 proc. pigiau kanceliarinėmis priemonėmis, perkant dvi ir daugiau vienodų arba skirtingų šių prekių, ji pasirūpina ne tik vaikų mokslams, bet ir savo pačios kasdieniams darbams: juk „švari“ galva – sklandi pradžia.

„Mėgstu rašyti ranka, naudotis plunksnakočiu. Esu popieriaus ir rašiklio žmogus. Naudoju didelius languotus sąsiuvinius ir kiekvieną dieną į juos rašau darbų sąrašus, svarbias detales. Gražių, didelių, tvirtu viršeliu sąsiuvinių nuolaidų metu nusiperku gerokai į priekį, kad turėčiau, kai pasibaigs jau naudojamas. Kadangi darbo knygos man nepasiteisino, užrašams naudoju būtent tokį būdą“, – pasakoja ji.

T.Šokelės teigimu, „Mokyklinėje mugėje“ ji atranda ir dar daugiau įvairiausių prekių, tinkančių planuoti darbus, laisvalaikį.

„Pasirūpinu ir ryškiais markeriais svarbiems sakiniams pasižymėti, o dokumentams susidėti reikalingi segtuvai. Pasipildau spausdinimo popieriaus atsargų. Esu laisvai samdoma darbuotoja, todėl visomis kanceliarinėmis priemonėmis stengiuosi pasirūpinti pati – nuo drožtuko iki sąsiuvinių“, – pasakoja ji.

Primename, kad visose „Maxima“ parduotuvėse „Mokyklinė mugė“ vyksta iki rugsėjo 4 dienos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas