Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Mamadienis ir tėvadienis bandomuoju laikotarpiu: ar darbdavys gali neduoti?

Vilnietė Astra (pavardė žinoma – 15min) neseniai pakeitė darbą. Kartu su vyru ji augina du mažamečius vaikus – darželinuką ir pradinuką.
Mama su dukra ir advokatė E.Kiznė
Mama su dukra ir advokatė E.Kiznė / Unsplash, M.Kiznio nuotr. / 15min koliažas

„Anksteniame darbe pradėjau dirbti tuomet, kai vaikų dar neturėjau. Todėl neteko susidurti su situacija, kai pagal darbo kodeksą man priklausantys laisvadieniais, pvz., mamadieniai, reikalingi, kol yra bandomasis laikotarpis. Pakeitusi darbą nebežinau, ar turiu teisę jų prašyti, kol naujoje vietoje nesu išdirbusi 3 mėnesių“, – sakė į portalą kreipusis darbuotoja.

Situaciją apie tėvadienius ir mamadienius bandomuoju laikotarpiu paaiškino darbo teisės srityje dirbanti advokatė Evelina Kiznė, teisines temas gvildenanti ir instagrame esančioje paskyroje „Advokate.evelina“.

Asmeninio archyvo nuotr./Teisininkė Evelina Kiznė
Asmeninio archyvo nuotr./Teisininkė Evelina Kiznė

Sudarant darbo sutartį dažnai šios sutarties sąlygomis susitariama dėl išbandymo laikotarpio. Šis laikotarpis yra skirtas patikrinti, ar darbuotojas tinka sulygtam darbui, taip pat ar sulygtas darbas tinka darbuotojui.

Išbandymo terminas negali būti ilgesnis nei trys mėnesiai, neskaitant laiko, kurį darbuotojas nebuvo darbe dėl laikinojo nedarbingumo, atostogų ar kitų svarbių priežasčių.

Advokatės E.Kiznės teigimu, bandomasis laikotarpis neapriboja darbuotojo teisių, kurios yra suteikiamos pagal darbo teisės normas.

„Taigi, bandomuoju laikotarpiu dirbantis darbuotojas gali pasinaudoti visomis teisėmis, įskaitant teise į mamadienį ir tėvadienį. Vienintelis apribojimas, nesusijęs tiesiogiai su bandomuoju laikotarpiu, bet susijęs su trumpai dirbančio darbuotojo statusu, yra tas, kad už pirmuosius darbo metus kasmetinės atostogos suteikiamos išdirbus bent pusę darbo metams tenkančių darbo dienų. Tiesa, darbdavys su darbuotoju gali susitarti kitaip ir taikyti išimtis”, – nurodė darbo teisės specialistė.

E.Kiznė priminė, kad Lietuvoje darbuotojams, auginantiems vieną vaiką iki dvylikos metų, suteikiama viena papildoma poilsio diena (mamadienis / tėvadienis) per tris mėnesius (arba sutrumpinamas darbo laikas aštuoniomis valandomis per tris mėnesius), darbuotojams, auginantiems neįgalų vaiką iki aštuoniolikos metų arba du vaikus iki dvylikos metų, suteikiama viena papildoma poilsio diena per mėnesį (arba sutrumpinamas darbo laikas dviem valandomis per savaitę).

Daugiavaikių šeimų mamoms ir tėčiams darbdavys privalo suteikti dar daugiau laisvadienių: darbuotojams, auginantiems tris ir daugiau vaikų iki dvylikos metų arba auginantiems du vaikus iki dvylikos metų, kai vienas arba abu vaikai yra neįgalūs, – priklauso dvi dienos per mėnesį (arba sutrumpinamas darbo laikas keturiomis valandomis per savaitę), mokant jiems vidutinį jų darbo užmokestį.

„Tuo metu darbuotojų, dirbančių ilgesnėmis negu aštuonių darbo valandų pamainomis, prašymu šis papildomas poilsio laikas gali būti sumuojamas per kelis mėnesius tol, kol susidaro papildoma poilsio diena, kuri suteikiama ne vėliau kaip paskutinį sumuojamą mėnesį”, – sakė teisininkė, pridūrusi, kad darbuotoja, kurios išbandymo terminas dar nėra pasibaigęs, norėdama pasinaudoti mamadieniu arba alternatyva – darbo laiko sutrumpinimu, turėtų teikti prašymą darbdaviui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas