Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Mokslininkai atskleidė tikrąją laimės paslaptį – ir tai nėra jūsų sveikata, turtas ar meilė

Mokslininkai atskleidė vieną svarbiausių veiksnių, darančių įtaką pasitenkinimui gyvenimu, ir jis gali jus nustebinti, rašoma express.co.uk.
Kaip būti laimingam?
Kaip būti laimingam? / 123RF.com nuotr.

Koks yra raktas į laimę? Šis klausimas žmoniją kankina jau daugelį amžių. Vieni sako, kad svarbiausia turėti pinigų, o kiti mano, jog rasti antrąją pusę.

Tačiau dabar galbūt pagaliau pavyko įminti šį kodą. Ekspertai teigia atradę vieną svarbiausių veiksnių, padedančių klestėti gyvenime.

"Pasirodo, žmonių pasitenkinimas gyvenimu dar labiau priklauso nuo jų asmenybės, nei manėme", - atskleidė Edinburgo universiteto vyriausiasis tyrėjas daktaras René Mõttusas. - Asmenybė paprastai būna stabili, palaipsniui formuojama tūkstančių patirčių ir genetinių veiksnių derinio. Taigi, kuo labiau pasitenkinimas priklauso nuo asmenybės, tuo mažiau jis turėtų kisti atsižvelgiant į gyvenimo vingius ir atoslūgius."

Atlikdami tyrimą mokslininkai tyrė daugiau nei 20 000 asmenų laimę, remdamiesi daugybe įvairių veiksnių. Tai apėmė jų darbą, finansus, sveikatą, gyvenamąją vietą, santykius ir net išvaizdą. Kad rezultatai būtų kuo tikslesni, komanda taip pat kalbėjosi su tyrimo dalyvius gerai pažinojusiais žmonėmis.

Tyrėjai nustatė, kad 80 proc. žmonių laimė buvo susijusi su tam tikromis asmenybės savybėmis. Tai bloga žinia intravertams, nes duomenys parodė, kad laimingesni žmonės buvo linkę būti atviresni ir ryžtingesni.

Dr. R.Mõttusas tęsė: "Apskritai, labiau patenkinti žmonės buvo emociškai stabilesni, ekstravertiškesni ir sąžiningesni. Tačiau konkrečiau - patenkinti savo gyvenimu jautėsi suprasti, džiugūs ir ryžtingi, o mažiau patenkinti žmonės jautėsi pavydūs, nuobodžiaujantys, išnaudojami, nepajėgūs ir neįvertinti."

Nors tyrime daugiausia dėmesio skirta suaugusiems estams, rezultatai buvo vienodi įvairioms tautybėms ir žmonių grupėms. Be to, paaiškėjo, kad dalyvių pasitenkinimas laikui bėgant svyruoja, nors paprastai grįžta į pastovesnę pradinę padėtį.

Šias išvadas patvirtina ir prieš dešimt metų gautų duomenų analizė, kuri rodo, kad asmenybės bruožų ir laimės ryšys laikui bėgant yra tvirtas. Tai paneigia ankstesnes akademines prielaidas, kurios galėjo sumenkinti asmenybės reikšmę laimės nustatymui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas