Dėl mylimiausio šeimos verslo vardo šiemet varžėsi 31 dalyvis: įvairias paslaugas ir produktus kuriantys, gaminantys ir jais prekiaujantys šeimų įkurti verslai iš visos Lietuvos. Jų istorijos buvo skelbiamos 15min. Vėliau už, jų nuomone įdomiausias ir geriausias, balsavo portalo skaitytojai.
Per savaitę trukusį balsavimą iš viso už visus kandidatus skaitytojai atidavė beveik 7000 balsų! Komisija vertino penkis, daugiausia skaitytojų balsų surinkusius, verslus atsižvelgdami į keletą kriterijų, tarp kurių – tvarumas, inovatyvumas, plėtros galimybės ir, žinoma, šeimos įsitraukimas.
Kaip tiesioginės transliacijos metu sakė komisijos pirmininkė Vilniaus universiteto (VU) Verslo mokyklos vadovė dr. Birutė Miškinienė, išsirinkti buvo sunku – beveik visi pretendentai atitiko daugumą kriterijų. Tačiau nugalėtojai iš karto papirko vienu dalyku – šmaikščiu, dėmesį atkreipiančiu, tačiau kartu puikiai jų veiklą apibūdinančiu pavadinimu.
„Pavadinimas „Pjaunu grybą“ iš karto patraukė akį. Tačiau, žinoma, vertindami atsižvelgėme ir į kitus kriterijus. Ypač svarbu buvo inovatyvumas, tvarumas, plėtros galimybės. Grybų ūkis, kuriame auginami įvairūs egzotiniai grybai, turi daug potencialo. Akivaizdu, jog jį įkūrę žmonės žvelgia į ateitį,“ – teigė komisijos pirmininkė.
Kalbėdama bendrai apie visus konkurse dalyvavusius šeimos verslus, ji pasidžiaugė, jog verslai jaunėja.
„Labai smagu, kad šeimos verslai jaunėja: vaikai įdarbina savo tėvus arba tęsia jų veiklas. Taip pat į ką atkreipėme dėmesį – kad vis daugiau verslų dalyvauja iš regionų. Tai irgi labai džiugina,“ – pabrėžė dr. B.Miškinienė.
Kita komisijos narė, ERGO Produktų vystymo vadovė Audronė Kupliauskienė pasakojo, kad šių metų konkurso dalyviai maloniai stebino.
„Buvo smagu susipažinti su visais dalyviais. Su kolegomis aktyviai balsavome. Tikrai buvo iš ko rinktis – dauguma verslų įdomūs, siūlo netikėtų gaminių. Prieš Kalėdas daug ką ketiname įsigyti būtent iš jų. Kalbant apie nugalėtoją, man asmeniškai keli dalykai įstrigo: tai – nestandartiniai sprendimai, taip pat tvarumas, kuris šiandien yra visur reikalingas.“
Ji atkreipė dėmesį ir į naują tendenciją: šeimos keliasi ir kuria verslus regionuose, o ne tik didžiuosiuose miestuose.
„Smagu, kad jaunos šeimos keliasi į regionus, plečia kultūrą ten, kuria verslus. Ir nors šiandien tie verslai regione, bet jie tikrai liks ne tik jo ribose, bet ir plėsis toliau, tikiu, kad išplauks į plačiuosius vandenis.“
Grybiena – ateities produktas
„Mylimiausiu šeimos verslu 2021“ tapę grybų ūkio „Pjaunu grybą“ įkūrėjai – vienos šeimos nariai. Tai mama, du sūnūs ir dukra. Molėtų rajone esančiame vienkiemyje grybų ūkį jie įkūrė tik kiek daugiau nei prieš metus. Todėl, kaip patys juokiasi, dar daug dalykų negali tinkamai įvertinti: „Gavome tik vieną derlių. Bet jau pamatėme, kad darbo yra tikrai daug,“ – neslėpė jie. Vis dėlto meilė gamtai ir noras auginti super maistą per metus niekur nedingo.
Paklausti apie pavadinimą, jie atsako paprastai: jis atitinka realybę. „Mes iš tiesų pjauname grybus“, – 15min studijoje juokėsi „Mylimiausiu šeimos verslu 2021“ tapę molėtiškiai.
Pasakodami apie savo kasdienybę jie minėjo, kad darbo netrūksta, nes egzotiškus grybus augindami tiek substrate, tiek ir ant rąstų, viską daro patys.
„Daugiausia fizinio darbo pareikalauja rąsteliai, ant kurių auga grybiena. Rudenį juos reikia paruošti, įskiepyti grybieną. Dabar jau ramesnis laikas. O pavasarį ir vasarą lauksime derliaus,“ – pasakojo neseniai verslą pradėję pašnekovai.
Savo produkcija – jau gana įprastais šitake ir kur kas egzotiškesniais lion‘s mane ar eringi grybais bei iš jų ar su jais gaminamais produktais šeima prekiauja internetu (per feisbuką), o ketvirtadieniais ir šeštadieniais – ir turguje. Šiuo metu kuriama ir e-parduotuvė.
„Norėjome daryti tai, kas mums patiktų, taip pat – kas ekologiška, aktualu, turėtų prasmę ateityje. Manau, auginti maistą – visada gera idėja, nes jo daug kur pasaulyje trūksta. Taip atradome grybus, kurie – ateities dalykas,“ – paklausti, kodėl nusprendė auginti gurmaniškus grybus ir prekiauti jų produkcija „Pjaunu grybą“ atstovai.
Jie neslėpė, kad kol kas dar sudėtinga atrasti savo klientus, nes žmonėms trūksta informacijos apie skirtingas grybų rūšis, panaudojimo galimybes bei naudą sveikatai.
„Stengiamės edukuoti – pasidaliname ne tik receptais, bet ir neįprasčiausiomis grybų panaudojimo galimybėmis. Pavyzdžiui, ne daug kas žino, kad grybieną galima panaudoti garso izoliacijai. Veganams tai – ir odos pakaitalas. Net automobilių pramonėje naudojama grybiena, kaip automobilių salonams reikalingos odos pakaitalas. Grybiena panaudojama ir šviestuvų gamyboje. Iš jos net mėsa yra sukurta, – pasakojo „Pjaunu grybą” ūkio įkūrėjai. – Mes patys gaminame šokoladus su grybais – ir skanu, ir naudinga organizmui, ir įdomu. Mūsų grybų miltelių galima dėti į arbatą, kavą, kitą maistą ir taip papildyti organizmą grybuose esančiomis naudingosiomis medžiagomis.”
Nors visa tai daugeliui skamba kaip idėjos iš ateities, anot „Mylimiausio šeimos verslo 2021“ nominacijos laimėtojų – visa tai labai realu ir gaminama jau Lietuvoje.
Į namus – vienkiemį Molėtų rajone – grybų ūkio „Pjaunu grybą“ atstovai sugrįžo su vertingais prizais, kuriuos įsteigė 15min, „Ergo”, „Dokobit“, ir VU Verslo mokykla.
Pastaroji savo iniciatyva įsteigė dar vieną specialų prizą – kalėdinę dovaną. Rinkodaros konsultacija ir reklaminio vaizdo klipo sukūrimas atiteko „Marijos trobelei“ – šis šeimos verslas buvo tarp penkių daugiausia skaitytojų palaikymo sulaukusių konkurso dalyvių.
Dovanas gauna ne tik konkurso nugalėtojai, bet ir visi, kurie nori susipažinti su „Pjaunu grybą“ produkcija. Kviečiame dalyvauti konkurse, kuriame galite laimėti net 2 kg šviežių grybų iš šeimos ūkio, kuriuos pristatys tiesiai į jūsų namus, bei džemperį „Pjaunu grybą“. Konkurso sąlygas rasite 15min FB paskyroje.