Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Nuogi vaikai viešumoje: iki kada „padoru“ leisti paplūdimyje lakstyti be drabužių?

Anksčiau tarsi buvo įprasta matyti nuogus paplūdimiuose ar nuosavuose soduose lakstančius mažamečius, tačiau pastaruoju metu šia tema kyla nemažai diskusijų. Ar leisti vaikams būti nuogiems yra saugu? Iki kelerių metų jie gali būti be drabužių? Kodėl svetimiems žmonėms reikia žiūrėti į nuogus mažamečius? Savo nuomone ir patirtimi dalijasi trijų vaikų mama Kristina, o į šiuos bei kitus klausimus atsako psichologė Inga Leonavičiūtė.
Kūdikis paplūdimyje
Kūdikis paplūdimyje / 123RF.com nuotr.

Vaikams būti nuogiems neleidžia

Tris vaikus, 8-erių sūnų ir 4 metų dvynukus, auginanti Kristina jiems lakstyti be drabužių neleidžia. Net namie, kai, pavyzdžiui, išeina po maudynių duše, mama visada apvelka mažamečiams chalatus.

„Kol buvo tik berniukas, anyta mėgdavo jį sode paleisti palakstyti nuogą. Dėl to nieko nesakydavau, nes būdavo privati vieta su tvora. Dvynukai yra porytė, todėl, gimus mergaitei ir pradėjus jai augti, neleidžiu ir ant smėlio sėdėti neapsirengus – yra higienos reikalai ir visa kita.

Be to, vaikai auga, pradeda domėtis, žaisti. Tuomet reikia sėsti, daug kalbėtis, – savo nuomonę išsako Kristina. – Sakoma, kad vaikai patys auga, turime juos paleisti – tegul pažindinasi su pasauliu. Man taip neatrodo. Manau, reikia auklėti, prižiūrėti, nukreipti.“

Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Palangoje 31 laipsnis šilumos
Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Palangoje 31 laipsnis šilumos

Vis dėlto, nors savo vaikams būti nuogiems Kristina neleidžia, kitų tėvų be drabužių bėgiojantys mažamečiai jai netrukdo.

„Savo vaikams formuoju požiūrį, kad gyvename socializuotame pasaulyje. Kur yra riba – kada jie gali bėgioti nuogu užpakaliu, o kada nebe? Aš iš karto diegiu, kad yra vietų, kurias turime tik sau ir nėra ko visiems demonstruoti. Taip paprasčiau.

Žinoma, jie yra vaikai, todėl būna visko: vienas prieš kitą pasimaivo, bet mes apie tai pasikalbame“, – pasakoja mama.

Kur yra riba – kada jie gali bėgioti pliku užpakaliu, o kada nebe?

Kai kurie žmonės baiminasi ir dėl to, kad nuogus vaikus gali nužiūrėti sutrikimų turintys asmenys, iškrypėliai, tačiau pati Kristina stengiasi apie tai negalvoti.

„Nemanau, kad nuo tokių žmonių apsaugosi. Jeigu asmuo turi nukrypimą, jis bet kokiu atveju nužiūrės – nesvarbu, ar vaikas apsirengęs. Reikia mažametį prižiūrėti, saugoti“, – įsitikinusi mama.

Kristina taip pat turi aiškią nuomonę dėl socialinių tinklų – ji apskritai stengiasi vaikų nuotraukomis ten dalytis kuo mažiau.

Tėvai turėtų įvertinti vaiko buvimo aplinką

Psichologė I.Leonavičiūtė teigia, kad socialinės normos, etinės nuostatos yra ne prigimtiniai, o išugdomi, suformuojami dalykai, kurių turinys priklauso nuo to, kokioje kultūrinėje, socialinėje terpėje išaugame ir kokias nuostatas bei vertybines orientacijas perimame.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas