Geras turinys neatostogauja. Prenumerata vos nuo 0,50 Eur/mėn!
Išbandyti

Psichologė Jūratė Bortkevičienė: ar visada tėvai žino geriausiai?

„Pasikliauk tėvų patarimais – jie geriausiai žino, ko reikia vaikams“, „nemesk kelio dėl takelio“, „neskubėk suaugti“ – dešimtys ir net šimtai patarimų karta po kartos keliauja iš tėvų lūpų paaugliams į ausis, bet neretai – tik pro ausis, rašoma „WoW University“ pranešime žiniasklaidai.
Psichologė J.Bortkevičienė / Paauglė su mama
Psichologė J.Bortkevičienė / Paauglė su mama / Asmeninė nuotr. / Shuterstock nuotr.

Tad kaip padėti paaugliui išgyventi sudėtingą savęs pažinimo etapą ir paskatinti drąsiai ieškoti savo kelių?

„Tėvams patarinėti savo paaugliams keblu, taip pat kaip ir sunku ar net neįmanoma neturėti su vaikais susijusių lūkesčių, nors taip šiems būtų geriausia, – sako psichologė, knygos „Atsakinga tėvystė“ autorė Jūratė Bortkevičienė. – Ir pirmiausia reikėtų, kad jie išgirstų iš mūsų esminę žinutę: mėgaukis gyvenimu, tik nežalok savęs. O visa kita praeis.“

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Jūratė Bortkevičienė
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Jūratė Bortkevičienė

Trijų vaikų mama įsitikinusi – siekdami, kad paaugliai gyventų pagal mus, dažnai neleidžiame jiems susivokti savyje ir atrasti to, kas tinkama ir svarbu. „Jei mes, suaugusieji, nesistengtume paauglių lipdyti pagal save, nebandytume jų matuoti pagal suaugusiųjų normas, mokėtume truputį atsitraukti ir būti šalia primindami savo palaikymą, bet nekontroliuodami, būtų geriausia pagalba“, – sako psichologė.

Ir čia tėvų laukia ne vienas išbandymas – nesitikėti, kad kiekvienas 14-metis jau žinos norįs būti gydytoju, suprasti, kad į jo širdį ir smegenis ateities matymas gali ateiti dar po dešimties metų, suprasti, kad paauglys gali veikti ne dėl savęs, o tam, kad pateisintų tėvų lūkesčius. Visas šis paauglystės spalvų spektras, anot J. Bortkevičienės, tėvams turėtų nuolat priminti, kad su savo vaikais šiuo laikotarpiu reikia nuolat ir kalbėtis, ir juos išgirsti.

„Pripažinkim – juk apsidžiaugiame, kai vaikams paaugus galim atsitraukti nuo kasdienės globos ir pagaliau vėl galim turėti laiko sau. Na – kai vieną dieną paauglys užsidaro kambaryje. Nes pagaliau pailsėsim. Bet po to sakome, kad paaugliai nebekalba, – atkreipia dėmesį psichologė. – Jie kalba, bet mes nesiklausome, nes tiesiog jų problemos atrodo menkos. Mes viską jau išgyvenę ir žinom, kaip bus – kad vaikai dar 50 kartų „mirtinai“ susipyks su geriausia drauge ar draugu, kad išmoks atskirti, kas yra blogis, o kas gėris, kad dar sutiks ne vieną meilę, kad mokytojai gali taip elgtis, kaip negalima elgtis. Bet mūsų paaugliams visa tai svarbu šiandien ir mes turime tą išgirsti šiandien“.

Shutterstock nuotr./Paauglystė
Shutterstock nuotr./Paauglystė

Kai drąsą veikti sustabdo klaidų baimė

Paauglių vaikų ateitimi besirūpinantys tėvai turėtų prisiminti ir tai, kad kartais jų atžalos nesiima tam tikrų veiklų ar iniciatyvų ne tik dėl to, kad bijo nesėkmės, bet ir dėl to, kad bijo nuvilti savo tėvus. Todėl, pasak J. Bortkevičienės, labai naudinga, kad suaugusieji dalytųsi ir kasdienėmis problemomis bei jų sprendimais, ir savo paauglystės patirtimis.

„Bręstantiems vaikams naudinga suprasti, kad ir tėvų gyvenimas nėra paprastas. Vertinga suvokti, kad visiems tenka spręsti problemas, kad nėra neklystančių, ir kiekvienas, nepriklausomai nuo amžiaus, turi teisę veikti ir klysti“, – sako psichologė.

Bijodami papasakoti apie savo paauglystės klaidas, pasak J.Bortkevičienės, prarandame galimybę įvardinti jų priežastis ir pamokas. Pavyzdžiui, tai, kad didžiausias jų padarėme išgėrę, o šalia buvę suaugusieji mokėjo tik moralizuoti, bet nemokėjo paaiškinti.

Psichologė nesiūlo paauglystės vertinti kaip geriausio laiko karjeros ar kitų apsisprendimų įtvirtinimui: „Nereikėtų paaugliams akcentuoti – dabar tavo laikas. Niekur tu nepavėluosi, nebent jei įnyksi į priklausomybes. Nenorėkim, kad paaugliai elgtųsi kaip 40-mečiai. Šiandien jie mato pavasarį, rytoj vasarą, šiandien myli, rytoj nekenčia – tai yra paauglystė. O bandyti ir atrasti yra geras bet kuris laikas. Nėra tam nei geriausio laiko, nei amžiaus ribos.“

Zhivko Minkov / Unsplash nuotr./Paauglė
Zhivko Minkov / Unsplash nuotr./Paauglė

Kaip gimsta pasaulį pakeisti galinčios lyderės

Trečius metus vykstantis merginų lyderystei ir verslumui įkvėpti skirtas projektas „Future Heroes“ irgi yra apie stereotipų laužymą. Tik kitokių – daugiausia apie tai, kad „verslas – ne gležniems moters pečiams“.

Kartu su Britų Taryba ir Šveicarijos filantropiniu fondu „The Ella Fund“ 14–17 metų merginoms skirtą projektą pradėjusi nuotolinio moterų universiteto „WoW University“ įkūrėja Inga Jablonskė gali vertinti jau kelių šimtų paauglių patirtį ir mato tendencijas. Po pusę metų trunkančių paskaitų su įkvepiančiomis lyderėmis ir mentorėmis, nedrąsios, iš skirtingų miestų ir aplinkos susirinkusios merginos mokymus baigia labai sustiprėjusios.

„Merginos neretai iš pradžių gana siaurai mato savo ateities perspektyvas – ko galėtų mokytis, kokių gali turėti profesinių tikslų. Ir tas dažnai susiję su aplinkos joms teikiama informacija, su artimųjų patirtimi ar lūkesčiais, – pasakoja I.Jablonskė. – Dažnai girdžiu panašius tekstus: „Suaugusi būsiu slauge, nes tėvai sako, kad čia geriausias pasirinkimas“. Viskas gerai su šia profesija, bet įdomu tai, kad po kurso dažnai matome didelį pokytį: „Noriu būti mokslininke, noriu būti inžiniere“. Nes išsiplečia akiratis, padaugėja žinių apie tendencijas, save pačią, o paraleliai nusikratoma baimių – „o kas jei man nepasiseks?“.

Asmeninio albumo nuotr./Inga Jablonskė
Asmeninio albumo nuotr./Inga Jablonskė

„Future Heroes“ mokymuose merginos išgirsta ne tik sėkmės, bet ir sudėtingų istorijų iš šiandien labai stiprių moterų patirties. Net tokių, kurioms įgyvendinti savo tikslus pasisekė tik iš šešto ar vienuolikto karto. Ir tas, pasak „WoW University“ vadovės, paskatina jaunas merginas galvoti ne apie tai, kaip tapti panašia į kažkurią savo ikoną, o kaip ieškoti atsakymo, kur jų pačių vidinė galia ir talentai, kas yra jų autentiškumas ir unikalumas.

„O tada dar atsiranda ir drąsa realizuoti save. „Future Heroes“ dalyves mes skatiname kurti socialinius startuolius, ir man labai gražu stebėti tai, kad jos mato savo aplinkos skaudulius, kad joms nuoširdžiai rūpi tai, kas aktualu ne tik pačiai merginai, bet ir kas galbūt tikrai galėtų pakeisti pasaulį“, – sako I.Jablonskė.

„WoW University“ įkūrėja ir vadovė pati gali būti pavyzdys, kiek jaunam žmogui gali suteikti paauglystėje įgytos žinios.

„Pati nuo 10 iki 12 klasės aktyviai dalyvavau verslumo programoje, kūriau projektus, reklamines kampanijas ir galiu patvirtinti, tai padeda įgyti daugiau drąsos savo gyvenimą pakreipti norima linkme ir tiesiog realizuoti save. Nes taip įgyjami įrankiai, pritaikomi bet kurioje srityje, nesvarbu, ką tu darysi gyvenime – ar būsi mokslininkė, ar slaugė. O žaidybinėse situacijose, niekuo nerizikuojant įgytos patirtys padės plačiau matyti pasaulį, suprasti, iš ko jis susideda, ir vieną dieną tai padės realizuoti savo troškimus. Tad svarbu ne stabdyti, o pasiūlyti, paskatinti ir palaikyti – tai geriausia, ką mes galime padaryti kaip visuomenė“, – neabejoja I.Jablonskė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pastatus įdomiais daro ne tik fasadai: kodėl svarbu, kad jie galėtų pasakoti istorijas?
Reklama
Gal pats metas dalyvauti „Saulėlydžio“ sagos maratone? Visos dalys jau „Telia Play“ platformoje
Reklama
Parama gamtai gali būti ir tvaresnė, ir stilinga: „Lidl“ ir Lietuvos jūrų muziejus pristato unikalią suvenyrų kolekciją
Reklama
Išmanūs transporto infrastruktūros sprendimai – naujasis pažangos etapas pasitelkiant 5G
Užsisakykite
15min naujienlaiškius