Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ruduo su šeima: dalinasi, ką galite nuveikti ir kaip sustiprinti ryšį

Atvėsę orai ir anksti nusileidžianti saulė ne vieną žmogų veda į rudeninį sąstingį, kai motyvacija veikti blėsta. Vis dėlto vaiko teisių gynėjai sako, kad net ir subjurę orai šeimos laiko kartu sutrukdyti neturėtų.
Šeima
Šeima / 123RF.com nuotr.

Vaiko teisių gynėjas Dovaras Nevardauskis kviečia šeimas išnaudoti šį metų laiką prasmingam ir turiningam laiko praleidimui kartu bei pataria, ką smagaus ir įdomaus galima nuveikti, rašoma Vaiko teisių pranešime žiniasklaidai.

Rudens džiaugsmai – gryname ore

Jei tik orai leidžia, vaiko teisių gynėjas Dovaras Nevardauskis siūlo laiką leisti gamtoje. Gamta kviečia kvėpuoti grynu oru ir dalyvauti įvairiose veiklose, kurios stiprina šeimos ryšius, skatina bendravimą bei kuria ilgalaikius prisiminimus.

„Išeikite į lauką pakvėpuoti grynu oru. Obuolių rinkimas, rudeninių lapų grėbimas, naujų, dar nepraeitų, pažintinių takų paieška ar tiesiog paprastas pasivaikščiojimas gali tapti prasmingu ir smagiu šeimos užsiėmimu“, – sako pašnekovas, primindamas, kad laikas gamtoje ne tik stiprina šeimos santykius, bet ir teigiamai veikia vaikų vystymąsi.

Moksliniai tyrimai rodo, kad vaikai, kurie dažnai leidžia laiką gamtoje, yra sveikesni, kūrybingesni, labiau pasitiki savimi ir yra labiau linkę bendrauti. Todėl tėvams vaiko teisių gynėjai siūlo net ir su pačiais mažiausiais rasti būdų, kaip mėgautis rudens teikiamais malonumais:

„Nebūtina laukti kol vaikas paaugs. Jauniems tėvams, kurių mažylis dar tik guli vežimėlyje, laikas gryname ore yra naudingas dviejų žmonių santykių stiprinimui, o kūdikiui, be abejo, naudingas grynas oras. Tiems, kurie turi vyresnius vaikus, rudeninės veiklos gamtoje – santykių stiprinimo galimybė. Tiek tėvų, tiek ir vaikų neblaško darbas, namai, televizoriai ir kompiuteriai.“

Smagiu užsiėmimu gali tapti net namų ruoša

Žinoma, ruduo ne visuomet pasitinka saulėtu dangumi. Kone pusę rugsėjo dar lepinusi saulė traukaisi, o subjurus orams labiausiai norisi slėptis šiltuose ir jaukiuose namuose. Anot pašnekovo, net ir namie, šeimos laikas vis tiek gali būti prasmingas.

„Siūlau pašeimininkauti virtuvėje ir kartu išsikepti obuolių pyragą. Arba pastatykite tvirtovę iš pagalvių“, – idėjas laikui kartu vardina D. Nevardauskis, skatindamas į šeimos veiklas įtraukti vaikus, klausytis jų mėgstamos muzikos ir džiaugtis buvimu kartu.

Vardindamas užsiėmimų idėjas, pašnekovas netgi pamini namų ruošą: „Net ir patys nuobodžiausi dalykai gali tapti linksma pramoga šeimai, jei tik yra tinkamas nusiteikimas. Pasiskirstykite darbus ir nusiteikite, kad šiuo momentu svarbiausia – laikas kartu. Gali būti, kad po poros valandų virtuvė bus sujaukta, pagalvės išmėtytos, o namų ruoša – taip ir neįvykusi. Tačiau prisiminimai, išmoktos buitinės ir vertybinės pamokos liks, o muzika dar ilgai skambės mintyse.“

Vien apsilankyti kino teatre negana

Tiesa, atvėsus orams, daugelis kaip laiko kartu praleidimo būdą renkasi filmą ar serialą. Tačiau vaiko teisių gynėjai labiau skatina tas veiklas, kurių esmė – bendravimas ir bendradarbiavimas: „Rekomenduoju vietoj filmų ar serialų rinktis stalo žaidimus, šaškes, šachmatus ar dėliones, nes tai padeda lavinti mąstymą, skatina diskusijas ir mokymąsi iš klaidų.“

Vis dėlto, jeigu šeima nuspręstų apsilankyti kino teatre, pašnekovas pataria į šį procesą įtraukti visus šeimos narius – nuo filmo pasirinkimo iki sprendimo dėl užkandžių. „Svarbiausia – kalbėtis, ieškoti kompromisų ir stengtis, kad visai šeimai laikas kartu būtų malonus“, – pataria D. Nevardauskis.

Kilus klausimams, kviečiame žmones pasikonsultuoti su vaiko teisių gynėjais skambinant nemokamu tel. 0800 10800, taip pat galima rašyti žinutę interneto svetainėje vaikoteises.lrv.lt esančiame pokalbių laukelyje. Pranešti apie vaiko teisių pažeidimą galima artimiausiame vaiko teisių apsaugos skyriuje, užpildant formą Tarnybos interneto svetainėje arba skambinant Skubiosios pagalbos tarnybų ryšio numeriu 112.  

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas