Juliana prisipažįsta, kad verslas gimė galvojant pirmiausia apie savo šeimos poreikius, norėjosi visada ant šeimos stalo turėti kokybiškų džiovintų vaisių, riešutų ir kitų gėrybių. „Savo gyvenimo filosofiją „be kompromisų“ pritaikome mūsų šeimos versle – prekiaujame ekologiškais, švariais ir natūraliais produktais. Mūsų prioritetas: kokybė, natūralumas ir šviežumas bei draugiška kaina“, – taip save pristato MB „Abrikosas“ įkūrėjai Juliana ir Mantrimas Danieliai.
20 metų išdirbusi muzikos mokytoja Juliana ir tiek pat Vilniaus kolegijoje dirbantis lingvistas Mantrimas laiko save brandaus amžiaus, bet jaunais ir entuziastingais žmonėmis, kurie vystydami savo verslą įgyja naujų įgūdžių.
Pakerėjo džiovinto abrikoso skonis
Pasak Julianos, šeimos verslo pradžią galima pavadinti banalia kaip ir daugelio smulkiųjų verslininkų – idėja kilo iš asmeninio poreikio: „Kartą paragavau uzbekiško saulėje džiovinto abrikoso ir buvau pakerėta jo tobulo skonio. Pagalvojau, kad noriu tokių produktų valgyti kasdien, gal pavyktų surasti tiekėjus, tačiau ne viskas buvo taip paprasta.“
Nors J.Danielienė įkūrė įmonę, susirado tiekėjus Uzbekijoje, staiga bendravimas nutrūko – su tokiomis šalimis bendrauti sudėtinga. Taip verslo idėja porai metų buvo numarinta. Vis dėlto, Julianai vis norėjosi grįžti prie šios verslo idėjos –prieš penkerius metus buvo kur kas sunkiau nusipirkti natūralių džiovintų vaisių ir uogų, nes dauguma jų buvo parduodami su cukrumi, aliejumi ar apdoroti siera. „Tokių produktų nepripažįstu ir nesuprantu, kaip juos valgyti“, – teigia Juliana.
Danielių šeima vėl nėrė į verslą, iš pradžių dirbo su individualia veikla, po to įsteigė mažąją bendriją, na, o jos pavadinimo ilgai ieškoti nereikėjo, žinoma, labiausiai tiko „Abrikosas“.
Produktus atrenka pagal kokybę ir skonį
Jau penkerius metus prekiaujanti džiovintais vaisiais, uogomis, riešutais, sėklomis ir kitomis gėrybėmis, Danielių šeimyna bendrauja per 20 tiekėjų iš 12–13 šalių, taip pat ir tiesiogiai su ūkiais.
„Mūsų atrankos kriterijai: švari produkcija, be jokių papildomų priedų – cukraus, aliejaus, dažiklių ar sieros. Mūsų filosofija – kitiems siūlyti tik tokią produkciją, kuri mums patiems patinka. Jei gauname tokių produktų, kurių skonis ar kokybė mūsų netenkina, grąžiname juos tiekėjams. Jei to negalime padaryti, produktus tiesiog išdalijame. Dėl mūsų reiklumo arba noro žinoti viską apie produktus, kai kurie tiekėjai būna nepatenkinti, bet daugelis vertina mūsų atsakingą požiūrį ir nuomonę. Jie žino, kad niekada nemeluojame nei sau, nei kitiems“, – pasakoja verslininkai.
Kai vieną kartą paragauji, kitokio skonio nesinori
Dalyvaudami maisto produktų parodose, sutuoktiniai ieško naujų tiekėjų. Neseniai rado Bulgarijos ūkį, iš kurio perka fantas tiško skonio džiovintas slyvas, vyšnias, persikus, geltonąsias trešnes.
Verslininkai atsiveža austriškų moliūgų sėklų, kitur prekyboje dažniausiai rasime šias sėklas iš Kinijos. Taip pat keturių rūšių slyvas be konservantų.
Iš Lietuvos ūkių perka ekologiškas skrudintas ir neskrudintas grikių kruopas, kanapių produktus.
Yra prekių ir iš Turkijos – tobulo skonio, minkšti ir labai skanūs džiovinti abrikosai. „Žmonės pajuto, koks turi būti tikras džiovintas abrikosas. Kai vieną kartą paragauji, jau nesinori grįžti prie masinės gamybos džiovintų vaisių“, – mano Juliana.
O ar istorija su džiovintais abrikosais iš Uzbekijos turėjo tęsinį? Danieliai juokiasi, kad vienu metu prekiavome, tačiau susidūrė su problema – jie buvo su kauliukais, iš kurių pradėjo lįsti kirmėlytės: „Suprantama, produktas natūralus, nieko baisaus kai pamatome kirmėlę savo sode užaugintame obuolyje, tačiau prekyboje tokių dalykų negali būti, tad teko juos grąžinti tiekėjams.“
Danieliai savo pirkėjams siūlo tikrai didelį asortimentą, tačiau vis dar atranda ir naujų produktų. „Ką tik atsivežėme apie 30 naujų produktų, jau net per daug darbo, paprašiau vyro, kad reikia stabtelėti, viską įsisavinti“, – šypsosi Juliana.
Žmonos ir vyro kompetencijos papildo vienos kitą
Mantrimas Danielius taip pat įsijungė į šeimos verslą, nes daugėjant užsakymų matė, kad žmonai reikia pagalbos. Dabar šeima pasiskirstė pareigomis: Mantrimas dirba su užsakymais, pristatymais, bendrauja su tiekėjais, atsakinėja į laiškus anglų kalba. Juliana rūpinasi produktų kokybe, asortimentu, fasavimu, bendrauja su pirkėjais. Taip pat ji fotografuoja produktus ir įkelia nuotraukas į elektroninę parduotuvę – viskas atrodo profesionaliai, aiškiai, estetiškai.
M. Danielius sako, kad jis visą gyvenimą mėgo skaičiuoti, nors jo specialybė su skaičiais ir nesusijusi. Šeimos versle jam patinka struktūrizuoti veiklą, optimizuoja procesus. „Tokia veikla mane veža. Kol kas dviese susitvarkome, nes apimame platų kompetencijų spektrą, pavyzdžiui, žmona aprašo prekę, aš suredaguoju tekstą“, – pasakoja Mantrimas.
Tėvams padeda ir vyresnioji 13-metė dukra Lijūnė, ji surenka prekes pagal užsakymą. „Kai užsisakome naujieną, pirmiausia paragauja dukros ir pasako, ar skanu. Jei reakcija „o-oho-ho“, patiks ir kitiems. Mergaičių skonis išlavintas, iš karto atskiria, ar produktas yra natūralus“, – teigia mama.
Šeimos versle dalyvauja ir du katinai. „Kai būnu pavargusi nuo darbų, jie savo gera energija ir murkimu geriausiai nuima stresą“, – šypsosi Juliana.
Džiovinti produktai ant šeimos stalo
Pirkdami džiovintus vaisius ir riešutus dažnai svarstome, ar reikia juos nuplauti prieš vartojimą? Juliana sako, kad žino visą produktų paruošimo kelią, todėl egzotiškų vaisių neplauna. Bulgariški vaisiai ypatingai švariai ruošiami, laikomasi aukštų higienos standartų. Apskritai, ekologiškų produktų gamybos reglamentas labai griežtas, todėl drąsiai galima valgyti neplautus.
„Riešutus rekomenduoju nuplauti ir mirkyti, ypač kietus, tokius kaip migdolų, lazdynų, o žalios pistacijos su kevalu pamirkytos net dygti pradeda, pasikeičia jų skonis“, – pataria Juliana.
„Ant mūsų stalo visada yra džiovintų vaisių, riešutų ir sėklų. Mėgstu gaminti, eksperimentuoti virtuvėje, kepu duoną beveik vien tik iš sėklų. Viską ruošiu pati, net šokoladą: ištirpinu kakavos sviestą, sumaišau su kakavos milteliais, pridedu žiupsnelį čili, pakepintų riešutų ir jokio cukraus. Atvėsta, sustingsta – pjaustome ir valgome. Tai vyro mėgstamiausias skanėstas, vis prašo daugiau pagaminti“, – šypsosi Juliana.
Paklausti, ar nebandė džiovinti savo daržo gėrybių patys, pašnekovai juokėsi, kad šiais metais užaugo daug cukinijų, todėl nusprendė pasigaminti jų traškučių. „Džiovinimas užtruko visą parą, o juk žinome, kiek kainavo elektra. Supratome, kad labai brangu ir atsisakėme šios minties“, – prisimena Mantrimas.
Darbas ir namai po vienu stogu
Įmonės sandėliavimo ir pakavimo patalpos įrengtos tame pačiame name, kur ir gyvena šeima. „Dirbame pirmame aukšte, gyvename antrame. Labai patogu – išleidžiu vaikus į mokyklą, padarau pietus, čia pat ir darbas, nereikia niekur važiuoti“, – džiaugiasi Juliana.
„Mūsų darbas optimizuotas, nedidėlės išlaidos ir kaštai – mums nereikia nuomotis patalpų, samdyti darbuotojų – todėl ir palanki kaina galutiniam vartotojui“, – teigia Mantrimas. Tai atsispindi ir įmonės kainų politikoje: geros kainos kasdien, be jokių akcijų.
Julianai patinka, kad ji pati yra atsakinga už savo darbą, tikrai negalėtų visko sukontroliuoti, jei dirbtų samdomas žmogus: „Viskas pereina per mano akis ir rankas.“
Versli šeima planuoja atnaujinti elektroninę parduotuvę, kurioje bus ir receptų „blogas“. „Gaminkime namuose, juk tai paprasta ir smagu kartu su visa šeima, vaikais.“
Turite šeimos verslą? Registruokitės čia. 15min Jus pakalbins ir publikuos Jūsų istoriją portale, o vienas verslas gaus dovanų net milijoną banerių parodymų nemokamos reklamos!