Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Siūlo būdus įveikti pogimdyminę depresiją: atrasti padėjo asmeninė patirtis

Spalio 15 d. VILNIUS TECH universiteto Kūrybinių industrijų fakultete vyks unikalus renginys-diskusija apie rašymo terapiją, kaip pagalbos priemonę, mamoms, susiduriančioms su pogimdyminės depresijos iššūkiais.
Moteris ir kūdikio vežimėlis
Moteris ir kūdikio vežimėlis / Vida Press nuotr.

Pogimdyminės depresijos centro organizuojamame renginyje „Motinystė ir rašymas. Kaip asmeninė patirtis tampa kitiems skirta knyga?“, bus gilinamasi ir tyrinėjama rašymo nauda moterų emocinei ir psichinei sveikatai, kaip rašymas gali padėti įveikti emocinius sunkumus. Rašymas ne tik stiprina psichologinę gerovę, bet ir tampa svarbia priemone pogimdyminės depresijos prevencijai. Ši tendencija neaplenkė ir Lietuvos, kur pastebima, kad mamos vis dažniau ima rašyti knygas, dalindamosi savo motinystės patirtimis.

Knygų autorės dalinsis savo patirtimi


Renginyje dalyvaus žinoma šešių knygų autorė, gydytoja psichoterapeutė ir vaikų bei paauglių psichiatrė Aurima Dilienė, kuri kalbės apie savo patirtį, rašant knygas apie motinystę ir darbą su šeimomis. Kartu su ja renginyje diskutuos ir dalinsis patirtimi tekstų autorė ir lektorė Loreta Fokienė, pernai išleidusi savo pirmąją knygą, bei psichologė ir lektorė Sigita Valevičienė, parašiusi šia tema dvi knygas.

Rašymo patirtimi taip pat dalinsis „Žvelk giliau“ psichikos sveikatos ambasadorės Gabija Mirinavičė ir savo išgyvenimais tinklaraštyje „Mamų emocijų pasaulis“ besidalinanti Virginija Venciūtė. Visos šios moterys, kaip ir daugelis kitų autorių, rašymą atrado būtent per motinystės patirtis ir suvokė jo gydomąją galią.

Pogimdyminė depresija – aktuali tema neseniai gimdžiusioms mamoms

„Savo terapineje praktikoje susiduriu su jaunomis mamomis, kurioms labiausiai trukdo įsitikinimai ir nuostatos, atsineštos iš savo šeimos (mamos), kad vaiku rūpintis turi tik mama ir tai tik jos atsakomybė. Labai tikiuosi, kad būtent rašymas šia tema padės keisti šiuos ir kitus stereotipus, taip pat padrąsins visuomenę aktyviau rūpintis motinystėje esančiomis moterimis ir po truputį keis įsitikinimus apie „tobulas mamas”. Tėčiai ir kiti šeimos nariai taip pat savo atidumu, palaikymu ir buvimu šalia, kai reikia, visada gali ir turi prisidėti prie moters emocinės sveikatos stiprinimo po gimdymo“, – dalinasi profesionali šeimos konsultantė, gydytoja psichoterapeutė Aurima Dilienė.

Rašymas – terapinis būdas stiprinant psichikos sveikatą


Moksliniai tyrimai rodo, kad viena iš šešių moterų patiria pogimdyminės depresijos simptomus. Toks emocinis išsekimas dažnai gali sukelti izoliacijos, nerimo, vienatvės ar įvairius prieštaringus jausmus. Kaip teigia Pogimdyminio centro vadovė Nida Vildžiūnaitė, svarbu ne tik atpažinti šiuos simptomus, bet ir laiku ieškoti pagalbos. „Kiekviena moteris turi teisę jaustis išgirsta ir palaikyta. Vienas iš būdų atverti savo jausmus ir suprasti save yra rašymas. Moterims rašymas – tai svarbi priemonė dalinantis su kitais motinystės patirtimi “, – sako N. Vildžiūnaitė.

Motinystės, tėvystės ir šeimos tema, kaip dalis gyvenimo planavimo, aktuali studentams

Nors daugelis studentų dar nėra tapę tėvais, dalyvavimas tokiose diskusijose leidžia anksti susipažinti su motinystės ir tėvystės iššūkiais bei suprasti, kokią įtaką šios patirtys gali turėti psichikos sveikatai. Diskusijos apie pogimdyminę depresiją ir emocinę sveikatą skatina jaunuolius ugdyti empatiją.

„Kaip universitetas, džiaugiamės galėdami bendradarbiauti su organizacijomis, kurios rūpinasi visuomenės psichologine sveikata. Tokie renginiai praturtina akademinę bendruomenę, taip pat ir studentus, kurie studijuoja kūrybines industrijas, psichologiją, socialinį darbą ar komunikaciją ir gali atrasti, kaip kūrybinis rašymas bei rašymo terapija gali būti integruoti į jų būsimas profesijas. Universitetas yra vieta, kurioje gimsta idėjos ir realūs sprendimai“, - teigia VILNIUS TECH Kūrybinių industrijų fakulteto komunikacijos ir strateginės partnerystės prodekanė Gabija Vėlykytė.

Muzikinis pasirodymas – įkvėpimo dalis


Renginys prasidės muzikiniu kūrėjo bei prodiuserio VILNIUS TECH Kūrybinių industrijų fakulteto lektoriaus Žilvino Žusino ir populiariosios klasikos solistės, dainininkės Austėjos Lakaitės pasirodymu, kurio metu jie atliks specialiai šiam renginiui Žilvino sukurtą dainą, dedikuotą pogimdyminės depresijos temai. „Tai bus emocinga ir jausminga pradžia į gilesnes diskusijas apie šią svarbią temą“, - atskleidžia Žilvinas.

Renginys atviras visiems


Nors renginio diskusijos centre – mamos ir jų emocinė gerovė, organizatoriai kviečia dalyvauti visus: tiek tėčius, senelius, artimuosius, tiek visus, besidominčius psichikos sveikatos tema. Po renginio bus skirta laiko bendravimui, taip pat bus galima įsigyti renginio dalyvių knygų.

Data ir laikas: spalio 18 d., 18:30–20:00 val.

Vieta: VILNIUS TECH Kūrybinių industrijų fakulteto Atlantų salė (Trakų g. 1, Vilnius)

Renginio Facebook nuoroda: https://fb.me/e/E677DaWh6

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas