Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Skolingi savo vaikams: Lietuvoje skolos už vaikų išlaikymą – milijonai eurų, o valstybė – bejėgė. Gabrielės istorija

Jie važinėja naujais automobiliais, atsisako palikimo, o viešoje erdvėje nevengia puikuotis prašmatniu gyvenimu. Tačiau savo sūnui ar dukrai yra skolingi dešimtis tūkstančių eurų. Buvusios jų mylimosios ar buvę mylimieji priversti varstyti policijos, teismų ir antstolių duris, tačiau išieškoti skolų dažnai net neįmanoma. Kodėl? Ir kodėl skolų išieškojimo mechanizmai neveikia taip, kaip turėtų, o dėl to kenčia viena iš jautriausių visuomenės grupių – vaikai? Antstoliai sako, kad šešėlyje tarpstantys tokie skolininkai yra skausminga ir kol kas vangiai sprendžiama Lietuvos problema. Vien tik valstybei prie savo vaikų išlaikymo neprisidedantys tėvai jau yra skolingi 169,3 mln. eurų. Tokių skolininkų vaikus išlaiko visi mokesčių mokėtojai.
Šeima
Šeima / 123RF.com nuotr.

Gabrielė – viena iš tūkstančių mamų, kurios niekaip iš savo buvusių sutuoktinių negali išsireikalauti to, kas priklauso jų vaikams. Nors šiuo metu jos dukra jau pilnametė, tačiau vaiko išlaikymo išmoką buvęs sutuoktinis turėtų mokėti tol, kol ji baigs bakalauro studijas.

„Mano duktė metų metus negauna jai priklausančio išlaikymo iš savo tėvo, mano buvusio sutuoktinio. Skolos suma šiuo metu yra per 35 tūkst. eurų, bet ją atgauti, nežiūrint visų mano pastangų, yra neįmanoma.

Beveik dvejus metus negaliu pasiekti net to, kad ikiteisminis tyrimas būtų iki galo atliktas. Susidaro įspūdis, kad tai vyksta ir dėl teisėsaugos spragų, ir dėl kai kurių teisėsaugos institucijų darbuotojų sąmoningo ar nesąmoningo cinizmo“, – teigė moteris.

Skolos suma šiuo metu yra per 35 tūkst. eurų.

Jos kova su ikiteisminį tyrimą atliekančiomis institucijomis primena sunkaus akmens ridenimą.

Antstoliai tarsi per kiaurą rėtį žvelgia į Gabrielės vyro tuščią sąskaitą, o prokuroro, prižiūrinčio ikiteisminį tyrimą, požiūrį moteris vadina cinišku.

„Jau pervedžiau pinigus. Negavai? Kažkaip nenuėjo“, – sako jai buvęs sutuoktinis.

„Ir tai nėra mano, Gabrielės, istorija. Tokių kaip aš yra daug. Taip būti tiesiog neturi“, – tvirtina moteris ir ruošiasi varstyti Seimo, Socialinės apsaugos ir darbo bei Teisingumo ministerijos duris bei kovoti už tokių, kaip ji, teises.

Su savo buvusiu vyru Gabrielė išsituokė prieš 11 metų – 2009-aisiais. Per visus šiuos metus moteris pinigų dukters išlaikymui sulaukė tik kelis mėnesius.

123RF.com nuotr./Pinigai
123RF.com nuotr./Pinigai

„Daug metų dirbau, teko dirbti ir diplomatinėje tarnyboje užsienyje. Nelabai turėjau laiko rūpintis alimentais, paskui sužinojau, kad yra toks Vaikų išlaikymo fondas. Tad dalį laiko išmokas gaudavau iš ten. Tačiau juk tai yra visų mokesčių mokėtojų pinigai. Šis fondas moka, kol vaikui sueina 16 metų“, – kalbėjo Gabrielė.

Moteris bandė dukteriai priklausančius pinigus – skolą – atgauti ir kreipėsi į antstolius. Tačiau paaiškėjo, kad skolos išieškoti nėra kaip. Esą vyras neturi jokių pajamų.

Tačiau maždaug prieš šešerius metus nutiko eismo įvykis, kuris dar labiau atvėrė akis. Tąsyk Gabrielės buvęs vyras sukėlė avariją. Būdamas visiškai girtas jis automobiliu rėžėsi į prekybos centrą, taip pat nesunkiai sužalojo dvi moteris, apgadino kitas transporto priemones. Automobiliu, kurį pirko iš salono. Naują ar beveik naują. „Nors šiaip galvojant: jis negauna jokių pajamų, tad net maisto neturėtų už ką nusipirkti“, – sako Gabrielė.

Netrukus po eismo įvykio dėl jo prasidėjo ir teismo procesas. „Tada, kai prasidėjo teismai, jis kelis mėnesius, kol jie vyko, alimentus mokėjo, matyt, norėdamas pasirodyti. Jis visur teigė, kad yra pavyzdingas tėvas. O kai baigėsi teismai – baigėsi ir mokėjimai“, – sakė moteris.

Beje, atlyginti avarijos žalą – daugiau nei 15 tūkst. eurų – vyras, regis, turėjo iš ko.

Atsisakė palikimo

Buvęs Gabrielės vyras yra ne tiesiog bedarbis. Kaip teigia moteris, oficialūs šaltiniai rodo, kad jis vadovavo kelioms įmonėms, vėliau kai kurios jų buvo uždarytos, tačiau tada atsirasdavo kita veikla.

Po avarijos paaiškėjo, kad vyras automobilį įsigijo iš automobilių salono, mokėjo už jį grynais pinigais. Per tą laiką jis atsisakė palikimo savo mamos naudai. Oficialiuose šaltiniuose nurodoma, kad vyras neturi pajamų.

Pats jis savo nemokėjimą grindžia tuo, jog neturi pajamų, teismų sprendimuose kalbama ir apie 2009 metų ekonominę krizę, kuri taip pat pablogino finansinę situaciją.

Tiesa, svarbu ir tai, jog po skyrybų priteista suma dukters išlaikymui nebuvo itin didelė – 1000 litų, o pasikeistus valiutai – 295,81 euro. Iš viso per 11 metų dukters išlaikymui vyras yra sumokėjęs mažiau nei 5 tūkst. eurų. Dabartinė skola – apie 35 tūkst. eurų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas