Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Sostinėje – naujas šeimos krizių centras: padės su sunkumais susiduriančioms šeimoms

Liepos 13-ąją Vilniuje duris atvėrė naujas šeimos krizių centras „Viena stotelė“. Čia pagalba bus teikiama krizinėje situacijoje atsidūrusioms šeimoms, atliepiant vaikų ir jų tėvų poreikius. Lietuvoje tai pirmasis tokio pobūdžio centras, kuriame dėmesys skiriamas tarpusavio santykiams, o visos paslaugos suteikiamos vienoje vietoje, rašoma pranešime žiniasklaidai.
Vilniuje duris atvėrė naujas šeimos krizių centras „Viena stotelė“
Vilniuje duris atvėrė naujas šeimos krizių centras „Viena stotelė“ / Robert Dakševič nuotr.
Temos: 2 Šeima Pagalba

Nadruvos g. 13, Vilniuje, įsikūrusiame centre per metus pagalbą ras keli šimtai žmonių.

Pagalba suteikiama greitai ir kokybiškai

„Vienos stotelės“ įkūrimą lėmė esantis poreikis – LPF SOS vaikų kaimų Lietuvoje draugija, nuolatos dirbdama su į skirtingas krizes patekusiomis šeimomis, ieškojo pačio tinkamiausio būdo skubesnei ir kokybiškesnei pagalbai užtikrinti.

„Norint padėti šeimai, išgyvenančiai krizę, reikalingas „skubios pagalbos teikimo“ požiūris, kai visa reikalinga pagalba situacijai išspręsti yra pasiekiama ranka ir nereikia laukti eilėse, – apie „Vienos stotelės“ veiklą pasakoja projekto vadovė Božena Narkun. – Centro tikslas yra čia ir dabar padėti šeimoms, kurioms tokia pagalba yra reikalinga. Kadangi „Vienos stotelės“ centre dirba įvairių sričių specialistai, tai padeda kompleksiškai atliepti šeimos poreikius: kartu dėl vieno tikslo, vaiko ir šeimos gerovės.“

Platus paslaugų spektras

Šeimos krizės būna įvairiausios – vieni susiduria su finansiniais sunkumais, kiti išgyvena skyrybas ar artimųjų netektis, treti kenčia nuo stichinių nelaimių ar gaisrų. Kad ir ką išgyventų šeima, vienas svarbiausių dalykų, kuriais rūpinasi naujasis centras – kad vaikai ir jų tėvai jaustųsi kiek įmanoma stabiliau ir saugiau.

Dėl šios priežasties, „Vienoje stotelėje“ savo paslaugas teikia skirtingi specialistai. Centre dirba atvejo vadybininkai, psichologai, mediatorius. Savo paslaugas čia taip pat teiks teisininkai, porų psichologai, priklausomybių specialistai, psichiatrai, socialiniai darbuotojai, spec. pedagogai.

Planuojama organizuoti tėvystės įgūdžių ugdymo užsiėmimus, prevencines gydytojų paskaitas bei judesio terapijos užsiėmimus.

Be to, prireikus „Viena stotelė“ turi galimybę teikti ir laikinojo apgyvendinimo paslaugas.

Robert Dakševič nuotr./Vilniuje duris atvėrė naujas šeimos krizių centras „Viena stotelė“
Robert Dakševič nuotr./Vilniuje duris atvėrė naujas šeimos krizių centras „Viena stotelė“

Pritaikoma patirtis ir naujos metodikos

Norint tinkamai reaguoti į besikreipiančių šeimų poreikius, projekte bus įdiegtos naujos darbo metodikos, gerai žinomos ir vertinamos užsienyje: „PUP“, „No kids in the Middle“, „Teen Triple P“.

„Stiprinant tėvų ir vaikų tarpusavio ryšį, ugdant tinkamus tėvystės įgūdžius – tuo pačiu mes stipriname pačią šeimą, kuri ateityje bus pajėgi savarankiškai spręsti krizines situacijas, arba jose išbūti mažiau destruktyviai,“– sako B.Narkun.

Kas gali kreiptis?

Krizinės situacijos visuomet labai jautriai paliečia kiekvieną šeimos narį. Svarbu suprasti, kad daugelis problemų savaime neišsisprendžia, tad ieškoti pagalbos patartina nedelsiant.

Į naująjį „Vienos stotelės“ centrą gali kreiptis šeimos, kurios dėl staigaus pokyčio praranda stabilumą bei saugią aplinką.

Liepos 13 – ąją į naująjį šeimos krizių centrą „Viena stotelė“ LPF SOS vaikų kaimų Lietuvoje draugijos kvietimu susirinko projekto socialiniai partneriai. Tarp jų buvo Vilniaus miesto savivaldybės atstovai, VšĮ Centrinės projektų valdymo agentūros, Nacionalinio skurdo mažinimo organizacijų tinklo, Pal. J.Matulaičio šeimos pagalbos centro ir Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos atstovai.

Atidarymo šventės metu naująjį centrą taip pat aplankė socialinės apsaugos ir darbo ministrė Monika Navickienė, kuri iškilmingai kirpo centro atidarymo juostą bei džiaugėsi, jog pagalbos ir kokybiškų paslaugų vaikui ir jo šeimai tinklas plečiasi.

Daugiau informacijos apie naujausias veiklas rasite organizacijos socialiniuose tinkluose bei internetiniame puslapyje.

Projektas įgyvendinamas Europos ekonominės erdvės finansinio mechanizmo lėšomis LT03-1-SADM-K01-002.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas