„Tie patys tėveliai, kurie, dažnu atveju, nepatenkinti vaikų maitinimu darželiuose, patys įdeda sveikatą griaunančius gardumynus savo vaikams. Visų blogiausia, kad tuos gardumynus ugdymo įstaigos toleruoja ir bijo pasakyti tėveliams, jog tokie maisto produktai nėra palankūs vaikų sveikatai ir juos draudžia vaikų maitinimą reglamentuojantys teisės aktai.
Juk šiuos saldainius, sausainius, kramtomąją gumą valgo ne tik jūsų vaikas, bet ir visa darželio vaikų grupė, su kuria vaikas dalijasi. Ir paskui stebimasi vaikų peršalimo ligomis, sloga, bronchitais, angina.
O juk patys tėveliai griauna vaikų imunitetą su rafinuoto cukraus, rafinuotų miltų ir hidrintų riebalų gardumynais, kuriuose nėra jokių vertingų medžiagų, tik tuščios kalorijos, kurios ne duoda vitaminų, bet tik juos atima iš organizmo. Jau nekalbu apie tortus, kurie nešami į darželius vaikų gimtadienių proga“, – kviečia susimąstyti maisto technologė ir mitybos specialistė Raminta.
Tėvų mitybos raštingumas dar žemas
„Ugdymo įstaigose nerasite saldainių, tortų, limonado, kavos, bulvių traškučių, spurgų, sūdytų lazdelių ir kito menkaverčio šlamšto. Tačiau „gerieji“ tėvai, gailėdami „vargšo“ vaikelio, kartais viso to įdeda į mokyklą iš namų. Tai vyraujančio emocinio mąstymo ir neišprusimo pasekmė, kai į trumpas malonumo akimirkas iškeičiami ilgi ligų ir neįgalumo metai“, – teigia Sveikatos apsaugos ministerijos atstovas Almantas Kranauskas.
R.Bogušienė pasakoja, kad darželiuose mamos atneša net guminukų maišą ir sako, jei vaikas nevalgytų vakarienės, gal valgys guminukus. Auklėtojos skėsčioja rankomis ir bijo ištarti žodį „NE“.
Vaikams vartojant šiuos menkaverčius produktus viršyti cukraus dienos normą, kuri yra 12 g per dieną, ir kurią rekomenduoja Pasaulio sveikatos organizacija, yra labai paprasta, nes jau vien guminukų maiše yra 50 g cukraus.
„Kodėl mūsų vaikai nėra apsaugomi nuo menkaverčio maisto, kurį bruka nesąmoningi tėveliai?! Jau nekalbu apie tokiuose saldainiuose, gumoje ir sausainiuose esančius draudžiamus maisto priedus, nekokybiškus riebalus ir vertingų medžiagų badą. Paskui stebimės, kodėl mūsų vaikams žirnis iš sodo nėra saldus ir skanus.
Suprantu, kad mažamečiai turi pažinti ir prastą maistą, kad atėjus laikui drąsiai galėtų pasirinkti sveikatai palankų ir kokybišką. Bet suaugusieji, atsakingi už jų mitybą, turėtų sustabdyti prastų ir sveikatą griaunančių skanumynų laviną, o ne skatinti ją“, – teigia sveikatai palankios mitybos ekspertė.
Ji pateikia vaikų maitinimo organizavimo pokyčių rekomendacijas:
1. Užkirsti kelią nekokybiškų, sveikatai nepalankių, draudžiamų maisto produktų pateikimui į vaikų maitinimą – ypatingai šviečiant tėvelius ir auklėtojas, kad jos drąsiai galėtų pasakyti, jog tokie menkaverčiai produktai negali būti nešami tėvelių vaikų maitinimui. Sveikatos apsaugos ministerija vaikų maitinimo apraše turėtų nurodyti punktą, kad draudžiamų vaikų maitinime maisto produktų negali patekti į vaikų maitinimą jokiais keliais net ir iš tėvelių rankų.
2. Suaugusiųjų pavyzdys bei mitybos vienodumas turi būti nuo namų iki viešosios erdvės.
3. Ugdyti vaikų sąmoningumą ir auginti mitybos raštingumą, ne draudimais, o suteikiant žinių apie sveikatos ir nesveikatos šaltinius ir jų įtaką sveikatai, mokslo ir sporto rezultatams. Atėjus pasirinkimui, sąmoningas vaikas teiks pirmenybę geram maistui, o prastą atmes.
4. Kiekvieno valgymo metu vaikas turi gauti šviežių daržovių, vaisių, uogų. Vaikams, jei manome, kad maisto gauna nepakankamai darželyje, įdėkite obuolį, bet ne ledinukų maišą ar gumos pakelį.